Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, επισκέφθηκε την έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, όπου έγινε δεκτός και συνομίλησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο.

Η επίσκεψη του κ. Κοτζιά ήταν η πρώτη εκπροσώπου της γενέτειρας μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για το έλλειμμα της Αρχιεπισκοπής της τάξεως των 8,5 εκατομμυρίων δολαρίων και μετά τις απολύσεις προσωπικού.

Στο πρώτο μέρος της συνάντησης παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτριος Παρασκευόπουλος, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Θεοχάρης Λαλάκος, η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μαρία Θεοφίλη, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας και ο Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ομογενειακή Παιδεία, την Εκκλησία και την Ομογένεια.

Αμέσως μετά ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.

Η ανταπρόκριση της κ. Σοφίας Αραβοπούλου για το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με μία ευρεία συζήτηση για τον ελληνισμό της Αμερικής αλλά και για το ρόλο και τη δράση της Αρχιεπισκοπής ενημερώθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.

Μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης, η οποία διήρκησε πάνω από μία ώρα, οι δύο άνδρες προέβησαν σε δηλώσεις στον ελληνικό τύπο.

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε τον σεβασμό του, όπως είπε, προς “έναν μεγάλο πνευματικό άνθρωπο” τον αρχιεπίσκοπο και εξήρε το έργο που επιτελεί η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία σε όλους τους τομείς τόσο ως προς τη συμμετοχή της στα κοινά όσο και στον τομέα της εκπαίδευσης. Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο υπουργός η συζήτηση εστιάστηκε στα ελληνόφωνα σχολεία της Αμερικής, και στην ανάγκη ενίσχυσης της παρουσίας μας στα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Ο κ. Δημήτριος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος επισημαίνοντας ότι είχε μία “εξαιρετική συζήτηση” μαζί του την οποία θέλησε να περιγράψει με “την έκφραση του Αποστόλου Παύλου «Αληθεύοντες εν αγάπη», δηλαδή λέμε την αλήθεια με αγάπη αλλά και αγαπούμε με αλήθεια”.

“Τον υπουργό τον ήξερα και υπό άλλες περιστάσεις, αλλά εντυπωσιάστηκα από το αληθινό ενδιαφέρον του για την Παιδεία και την ιδιαίτερη σχέση του με ένα βασικό εργαλείο της Παιδείας που είναι το βιβλίο» ανέφερε.

Στην στιχομυθία που αναπτύχθηκε ανάμεσά τους στο πλαίσιο των δηλώσεων ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι “είναι σπουδαίο αυτό το έργο με τα βιβλία και είναι μεγάλη μου τιμή που μου δίνετε τη δυνατότητα να τα δω και να τα μελετήσω με ησυχία”.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε στη συνέχεια την εκτίμησή του για την μακρά διάρκεια της συνομιλίας με τον κ. Κοτζιά καθώς “οι υπουργοί είναι πρόσωπα πάρα πολύ απασχολημένα όπως είπε ” και ιδιαίτερα “το ενδιαφέρον του υπουργού και της ελληνικής Πολιτείας και κυβερνήσεως για τα εκπαιδευτικά θέματα”.

“Ο ελληνισμός” κατέληξε “έχει ζήσει 6.000 χρόνια επειδή υπηρετεί την ανθρωπότητα, όχι τον εαυτό του. Αυτό για μας είναι πολύ βασικό. Είμαστε για να υπηρετούμε την ανθρωπότητα. Και ο υπουργός το τόνισε αυτό σήμερα. Σας ευχαριστούμε και για όλα όσα κάνετε και για την ομογένεια».

Τέλος ο κ. Δημήτριος ερωτηθείς σχετικά με την σύντομη συνάντηση που είχε την περασμένη Δευτέρα με την πρόεδρο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε μία ειδική φιλανθρωπική εκδήλωση βραβεύσεων είπε ότι της συστήθηκε και της εξέφρασε την εκτίμησή του για ό,τι θετικό μπορεί να κάνει το ΔΝΤ για την Ελλάδα. Σημείωσε δε ότι η κα Λαγκάρντ από την πλευρά της τον διαβεβαίωσε ότι “κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο”.

Επιπροσθέτως ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε: “πιέζουμε από πολλές πλευρές και ελπίζουμε για δυνατή βοήθεια και παρέμβαση” εξηγώντας ότι “το ίδιο πράγμα έχει λεχθεί και στον πρόεδρο Ομπάμα και στον πρόεδρο Τραμπ: υπάρχει το ΔΝΤ στο οποίο πρέπει κάτι να κάνετε”.

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, και Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Δημητρίου, μετά τη συνάντησή τους (Νέα Υόρκη, 21.09.2017)

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είχα τη χαρά και την τιμή να έχω μία μεγάλης διάρκειας συζήτηση με τον Σεβασμιότατο, να κουβεντιάσουμε για το πού βρίσκεται ο Ελληνισμός της Αμερικής, τα ζητήματα της συμμετοχής του στα κοινά καθώς και στην εκπαίδευση.

Συζητήσαμε ακόμα για τα ελληνόφωνα σχολεία της Αμερικής, για την ανάγκη να ενισχύσουμε την παρουσία μας στα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια και εξέφρασα ασφαλώς τον σεβασμό μου προς έναν μεγάλο πνευματικό άνθρωπο, τον Σεβασμιότατο.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ : Εγώ ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά τον όντως εκλεκτό Εξοχότατο Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος. Είχαμε μία εξαιρετική συζήτηση. Θα χρησιμοποιήσω την έκφραση του Αποστόλου Παύλου «Αληθεύοντες εν αγάπη», δηλαδή λέμε την αλήθεια με αγάπη αλλά και αγαπούμε με αλήθεια.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: …αλλά αγαπούμε και την αλήθεια.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ :..αυτό το «αληθεύοντες» τα έχει όλα μέσα. Είμαστε αληθινοί και λέμε την αλήθεια. Και πρέπει να πω ότι εντυπωσιάστηκα. Τον Υπουργό τον ήξερα και υπό άλλες περιστάσεις, αλλά εντυπωσιάστηκα από το αληθινό ενδιαφέρον του για την Παιδεία και την ιδιαίτερη σχέση του με ένα βασικό εργαλείο της Παιδείας που είναι το βιβλίο.

Του δείξαμε τα βιβλία και ο Υπουργός όχι απλώς τα φυλλομέτρησε, αλλά τα μύρισε κιόλας , όπως βγήκαν από το τυπογραφείο, και είναι πολύ σημαντικό αυτό. Θα μου μείνει αυτή η εικόνα διότι δείχνει τη σχέση του με την Παιδεία. Δεν μιλάτε γενικά και αόριστα, ψηλαφίζετε, διαβάζετε, μυρίζετε το κείμενο.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είναι σπουδαίο αυτό το έργο με τα βιβλία και είναι μεγάλη μου τιμή που μου δίνετε τη δυνατότητα να τα δω και να τα μελετήσω με ησυχία.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ : Επίσης, εκτιμώ την μακρά διάρκεια της συνομιλίας μας. Οι Υπουργοί είναι πρόσωπα πάρα πολύ απασχολημένα, κατά την τυπική αμερικανική έκφραση “very busy”, αλλά εμείς εδώ εφαρμόσαμε αυτό που λένε «οι μεν δυτικοί έχουν τα ρολόγια, εμείς έχουμε τον χρόνο».

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: ..και την ιστορία μαζί μας.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ : ..και την ιστορία μαζί μας, και γι αυτό μπορούμε να υπερβαίνουμε το πρωτόκολλο και να μιλάμε επί μακρόν. Επίσης πρέπει να επισημάνω το ενδιαφέρον του Υπουργού και της ελληνικής Πολιτείας και Κυβερνήσεως για τα εκπαιδευτικά θέματα, για την ομογένεια, για την ανάγκη να συμβεί αυτό το οποίο εμείς, κύριε Υπουργέ, το διακηρύττουμε urbi et orbi. Ο ελληνισμός έχει ζήσει 6.000 χρόνια επειδή υπηρετεί την ανθρωπότητα, όχι τον εαυτό του.

Αυτό για μας είναι πολύ βασικό. Είμαστε για να υπηρετούμε την ανθρωπότητα. Και ο Υπουργός το τόνισε αυτό σήμερα. Το έβγαλε με τη ψυχή του. Και τον ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό και για τις ερωτήσεις και τα σχόλιά του. Και πάλι καλώς ήρθατε. Καλή επιστροφή στην πατρίδα και σας ευχαριστούμε και για όλα όσα κάνετε και για την ομογένεια.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.