Ρεπορτάζ Jonathan Cook | «Al Jazeera»

Στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ – Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία βυθίσθηκε σε μια κρίση που αναζωπυρώνεται στην Αγία Γη, καθώς οι ηγέτες της κατηγορούνται για ξεπούλημα εκτάσεων γης σε εξτρεμιστές εβραίους εποίκους σε προνομιούχες τοποθεσίες της Παλαιάς Πόλης στα Ιεροσόλυμα.

Εκατοντάδες παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν στην πόλη αυτό τον μήνα να ζητήσουν την απομάκρυνση του Πατριάρχη Θεοφίλου Γ’, ισχυριζόμενοι ότι έχει συνωμοτήσει με μια οργάνωση εποίκων.

Η ομάδα εποίκων, Ateret Cohanim, εργάζεται εδώ και δεκαετίες για την έξωση παλαιστινίων από τα σπίτια και τα καταστήματά τους στην Παλαιά Πόλη, πλησίον σημαντικών ιερών τοποθεσιών, όπως του συγκροτήματος του τεμένους al-Aqsa.

Η συμφωνία για τις εκτάσεις γης που ξεκίνησαν το 2004 με τον Ειρηναίο, προκάτοχο του Θεοφίλου, προ μιας δεκαετίας και, κατόπιν πώλησης της επιλογής που έκανε σχετικά με μια 198ετή μίσθωση σε τρείς εκτάσεις στρατηγικής τοποθεσίας στην Παλαιά Πόλη σε εταιρείες-προπετάσματα που εκπροσωπούν την Ateret Cohanim.

Μυστικές μαγνητοσκοπήσεις αξιωματικών της Ateret Cohanim έχουν προκαλέσει ανησυχίες στο παρελθόν, ότι το Ισραήλ εξαναγκάζει τον εκάστοτε Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη σε πωλήσεις εκτάσεων γης με την άρνηση αναγνώρισης της εκλογής του, ώσπου να συνεργασθεί εκείνος με την ομάδα εποίκων.

Πολλά διακυβεύονται, καθώς το εν τέταρτο σχεδόν των εκτάσεων στην ανατολική Ιερουσαλήμ φημίζεται πως ανήκει στην Εκκλησία, συμπεριλαμβανομένων και του Όρους Ελαιών, του Sheikhh Jarrah και μεγάλων εκτάσεων της Παλαιάς Πόλης.

Όλες οι τοποθεσίες αυτές βρίσκονται στον στόχο του κινήματος εποίκων.

Το ζήτημα πωλήσεων των εκτάσεων γης είναι ιδιαίτερα επίμαχο στην ανατολική Ιερουσαλήμ, διότι η πόλη πρόκειται να γίνει η πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους.

Αλλά η διαμάχη εκτείνεται πολύ περισσότερο, καθώς όλο και περισσότεροι παλαιστίνιοι χριστιανοί εξοργίζονται λόγω του κύματος προσφάτων πωλήσεων γης από τον Πατριάρχη στο Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Λέγεται πως η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος εκτάσεων γης στο Ισραήλ μετά από το ίδιο το κράτος, με τίτλους ιδιοκτησίας σε περίπου 400 κυβικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με εντόπιους παλαιστίνιους χριστιανούς.

Περισσότεροι από 300 παλαιστίνιους υπέβαλαν ποινική καταγγελία στον παλαιστίνιο Γενικό Εισαγγελέα στην Ραμάλα τον περασμένο μήνα, κατηγορώντας τον Πατριάρχη για «προδοσία».
Είπαν πως ήταν αναγκασμένοι να αναλάβουν δράση, αφού η Εκκλησία αρνήθηκε να δημοσιεύσει λεπτομέρειες των περιουσιακών συμφωνιών.

Οι πωλήσεις εκτάσεων γης είχαν ως αποτέλεσμα μια ευρύτερη εκστρατεία που απαιτεί το τέλος της κυριαρχίας της Εκκλησίας από ελληνογεννημένους κληρικούς.

Από εκείνους που διαμαρτύρονταν αυτό τον μήνα ήταν και εκείνοι που ζητούν να αναλάβουν οι παλαιστίνιοι κληρικοί το Πατριαρχείο.

Ο Adi Bajal, ο οποίος ήταν παρών στην διαδήλωση στα Ιεροσόλυμα κ είναι μέλος της Ορθόδοξης Κεντρικής Επιτροπής που εκπροσωπεί τις ορθόδοξες κοινότητες στο Ισραήλ, είπε ότι ο Πατριάρχης φερόταν σαν «δικτάτορας».

«Η γη αυτή δεν τού ανήκει, ανήκει στην κοινότητά μας. Είναι το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας», είπε στο Al Jazeera.

«Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι σκοπός του είναι να κάνει όλες τις εδώ εκτάσεις εβραϊκές. Η μητέρα μας Εκκλησία δεν πρέπει να τους βοηθήσει να μας απογυμνώσουν από το αναφαίρετο δικαίωμά μας».

Η διαμάχη για τις πωλήσεις εκτάσεων γης στα Ιεροσόλυμα κλιμακώνεται από τότε που ένας ισραηλινός δικαστής αποφάσισε τον περασμένο μήνα εναντίον μιας προσφυγής της Ορθόδοξης Εκκλησίας που ζήτησε την ανατροπή της συμφωνίας του 2004.

Τότε οι εκκλησιαστικοί αξιωματικοί κατηγόρησαν ένα άτιμο σύμβουλο, για την πραγματοποίηση της συμφωνίας.

Δύο από τα κτίρια που τώρα λειτουργούν σαν ξενοδοχεία, βρίσκονται πλησίον της Πύλης Jaffa, μιάς εισόδου στην Παλαιά Πόλη που ισραηλινοί αξιωματικοί και έποικοι προσπαθούν εδώ και καιρό να «ιουδαΐσουν».

Αν και η περιοχή αυτή είναι η πατρίδα χιλιάδων παλαιστινίων, είναι πλέον η κυρία είσοδος από την δυτική Ιερουσαλήμ του Ισραήλ προς το Δυτικό Τείχος και τον κύριο εποικισμό της Παλαιάς Πόλης, την εβραϊκή συνοικία.

Το τρίτο κτίριο βρίσκεται στην μουσουλμανική συνοικία, μια περιοχή στην οποία η εταιρεία Ateret Cohanim δραστικά αγοράζει εκτάσεις για να κυκλώσει το συγκρότημα του τεμένους al-Aqsa.

Ο Maher Sahlieh, ιεροσολυμίτης και μέλος της Ορθόδοξης Κεντρικής Επιτροπής, είπε πως οι πωλήσεις προκαλούν άυπνες νύκτες για τους παλαιστίνιους στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Χιλιάδες απ αυτούς, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι παλαιστίνιοι χριστιανοί στην πόλη, κατοικούν σε εκτάσεις που κατέχει η Εκκλησία», είπε στο Al Jazeera. «Το μέλλον τους τίθεται στην ζυγαριά χάρη στις πωλήσεις αυτές».

Στο δικαστήριο οι αξιωματικοί του Θεοφίλου ισχυρίσθηκαν ότι η πώληση των τριών κτιρίων ήταν άκυρη, διότι ο Π. δεν είχε καμία εξουσία να πραγματοποιήσει αυτή την συναλλαγή.

Το δικαστήριο στα Ιεροσόλυμα αποφάσισε ότι η συμφωνία ισχύει, αφού έγινε η χρηματική συναλλαγή. Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο δεν ήταν διαθέσιμο για σχολιασμό.

Αλλά σε μια προφανή κίνηση να καταπραΰνει το διογκούμενο κύμα αγανάκτησης, οι ηγέτες της Εκκλησίας στην περιοχή αυτό τον μήνα καταδίκασαν την απόφαση ως δείγμα προσφάτων «παραβιάσεων του μέχρι τούδε καθεστώτος» σχετικά με την εκκλησιαστική περιουσία.

«Στις ενέργειες αυτές βλέπουμε μια συστηματική προσπάθεια να υποσκελίσουν την ακεραιότητα της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ και των Αγίων Τόπων και να αποδυναμώσουν την χριστιανική παρουσία», έγραψαν σε κοινή δήλωση.

Η δήλωση επίσης καταδίκασε ένα νομοσχέδιο που πρόσφατα εισηγήθηκε στο ισραηλινό Κοινοβούλιο να επιτρέψει στο κράτος του Ισραήλ να αναλάβει εκκλησιαστικές περιουσίες που μισθώνονται σε ιδιωτικές εταιρείες.

Εκατοντάδες εβραϊκές οικογένειες στην δυτική Ιερουσαλήμ ξεσηκώνονται, επειδή η Εκκλησία πούλησε κρυφά την μίσθωση σε ισραηλινούς φορείς ανάπτυξης, έτσι αφήνοντας το μέλλον τους αβέβαιο.

Παρόλο που ο Θεόφιλος καταδίκασε την δικαστική απόφαση και υποσχέθηκε να προσφύγει σε ανώτερο δικαστήριο, μπορεί να τού φανεί δυσχερές το να καταπραΰνει τους παλαιστίνιους χριστιανούς.

Τον Ιούλιο, 14 τοπικοί ορθόδοξοι θεσμοί που εκπροσωπούν πολλούς από το μισό εκατομμύριο ελληνορθοδόξων χριστιανών στις κατεχόμενες περιοχές, το Ισραήλ και την Ιορδανία, απέκοψαν δεσμούς με τον Θεόφιλο και την Σύνοδό του.

Ζήτησαν από τον Μαχμούντ Αμπάς, επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, και την Ιορδανία να εξαναγκάσουν τον Θεόφιλο να απομακρυνθεί.

Επισήμαναν ότι, με ισχύ του ιορδανικού νόμου, δεν επιτρέπεται να πωλήσει εκκλησιαστική περιουσία ο Πατριάρχης.

Μέχρι στιγμής η Παλαιστινιακή Αρχή και η Ιορδανία διατηρούν χαμηλό προφίλ.

Πολλοί παλαιστίνιοι χριστιανοί υποψιάζονται ότι η θέση του Θεοφίλου προστατεύεται από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ο Θεόφιλος χρειάζεται την έγκριση της Παλαιστινιακής Αρχής και της Ιορδανίας, επομένως αν θέλουν θα μπορούσαν να τον αναγκάσουν να παραιτηθεί», δήλωσε ο Sahlieh. «Είναι η ώρα να αναλάβουν δράση».

Στα Ιεροσόλυμα ορισμένοι διαδηλωτές υποστήριξαν νέο σχίσμα όπως εκείνο που χώρισε την Ορθόδοξη Εκκλησία από την Ρώμη το 1054.

Ανάμεσα στα συνθήματα κατηγορίας εναντίον του Πατριάρχη ότι είναι «συνεργάτης», ακούγονταν και κραυγές να ελευθερωθεί το Πατριαρχείο από ελληνική επιρροή.

Πριν από περίπου 500 χρόνια υπό οθωμανική κυριαρχία, ο έλεγχος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στους Αγίους Τόπους πέρασε στην Ελλάδα.

«Χρειαζόμαστε μια λαϊκή εξέγερση», δήλωσε στο Al Jazeera ο Asad Daoud, ένας ορθόδοξος χριστιανός από την Γαλιλαία που παρευρέθηκε στην συγκέντρωση.

«Πρέπει να αρνηθούμε να προσευχόμαστε στις εκκλησίες. Πρέπει να μποϊκοτάρουμε, ώσπου να πάρουμε την Εκκλησία μας πίσω».

Οι παλαιστίνιοι ιερείς κατέχουν μόνο 2 θέσεις της 18μελούς Συνόδου της Εκκλησίας.

Ο Atallah Hanna, ο μόνος παλαιστίνιος αρχιερέας, έχει τιμωρηθεί επανειλημμένα από τον Πατριάρχη για την παρρησία του.

Το ίδιο έκανε πάλι μετά από την δικαστική απόφαση και εξέδωσε δήλωση, «Όσοι πωλούν και στερούν από την Εκκλησία την ακίνητη περιουσία και τις ορθόδοξες δωρεές δεν εκπροσωπούν την αραβική μας Εκκλησία, την κληρονομιά της, την ταυτότητά της και την παρουσία της σε αυτή την Αγία Γη».

Ο Bajali δήλωσε ότι η ορθόδοξη κοινότητα περιστοιχίζεται από φήμες, ότι ο Πατριάρχης είχε κρύψει έσοδα από τις πωλήσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Ο Daoud συμφώνησε, «Είναι κλέφτες, και θα πωλήσουν τα πάντα αν δεν τους σταματήσουμε. Πού χάθηκαν όλα τα χρήματα από τις πωλήσεις αυτές; Γιατί δεν έχουν κτίσει σχολεία ή πολιτιστικά κέντρα για την κοινότητά μας; Τίποτε δεν έχουν κάνει».

Η διαδήλωση στα Ιεροσόλυμα ήταν η πιο πρόσφατη εξέλιξη στην εκστρατεία από εντόπιους χριστιανούς που όλο και περισσότερο κερδίζει έδαφος για πολλά χρόνια.

Τα Χριστούγεννα των ορθοδόξων στις αρχές του 2015, πολλοί παλαιστίνιοι διαμαρτυρήθηκαν κατά του Θεοφίλου στην Πλατεία της Φάτνης στην Βηθλεέμ, καθώς έφθανε στον Ναό της Γεννήσεως.

Έξι νέοι συνελήφθησαν καθώς διαδηλωτές αποκήρυξαν αυτό που ονόμασαν την “ελληνική κατοχή” της Εκκλησίας τους.

Ο τοπικός πληθυσμός εξοργίσθηκε με τις πωλήσεις εκτάσεων πλησίον της Βηθλεέμ, συμπεριλαμβανομένης και μιας περιοχής δίπλα στο μοναστήρι του Mar Elias, που απελευθέρωσε εδάφη για την επέκταση συνοικιών γύρω από τα Ιεροσόλυμα.

Η Εκκλησία όχι μόνο έχει πωλήσει εκτάσεις σε κατεχόμενες περιοχές αλλά φημολογείται πως έχει συνάψει συμφωνίες για την πώληση εκτάσεων αξίας εκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, όπως στην δυτική Ιερουσαλήμ, Jaffa, Ιόππη, Ναζαρέτ κ Καισάρεια, την κατοικία του ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu.

Ο Hana Swaid, ένας παλαιστίνιος χριστιανός κ πρώην μέλος του Κοινοβουλίου του Ισραήλ ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής μιας οργάνωσης που ελέγχει ζητήματα εκτάσεων για τους παλαιστίνιους στο Ισραήλ, δήλωσε ότι η κατάσταση χειροτέρεψε αισθητά επί Θεοφίλου.

«Ο Πατριάρχης πουλάει όλο και περισσότερες εκτάσεις», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Η Εκκλησία παλαιότερα πρόσφερε μακροχρόνιες μισθώσεις των εκτάσεών της, αλλά διατηρούσε την κυριότητά των. Τώρα πουλάει και τους τίτλους ιδιοκτησίας. Η Εκκλησία έχει προδώσει την κοινότητα».

Οι παλαιστίνιοι στο Ισραήλ που αποτελούν το εν πέμπτο του πληθυσμού του, ανησυχούν για τις πωλήσεις εκτάσεων, διότι το Ισραήλ εφαρμόζει την επίσημη πολιτική «να ιουδαΐζουν» περιοχές.

Οι περισσότεροι εκτάσεις των παλαιστίνιων κοινοτήτων στο Ισραήλ αρπαχτήκαν από το κράτος στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, και έτσι οι παλαιστίνιοι δεν είχαν που να επεκταθούν, δήλωσε ο Swaid.

Σήμερα το 93% των εδαφών στο Ισραήλ έχει «εθνικοποιηθεί», και κρατιούνται τα εδάφη αυτά για τους εβραίους ανά τον κόσμο αντί για τους ισραηλινούς πολίτες.

Ο Bajali υπογράμμισε ότι πολλές από τις τωρινές εκτάσεις της Εκκλησίας είτε κληρονομήθηκαν από εντόπιους χριστιανούς κατά την οθωμανική περίοδο είτε αγοράσθηκαν από προσφορές των ορθοδόξων προσκυνητών.

«Οι εκτάσεις αυτές δόθηκαν στην Εκκλησία ως δωρεές, για να φυλάσσονται και να ωφελούν την ορθόδοξη κοινότητα στο σύνολό της», είπε. «Αν ο Πατριάρχης συνεχίζει να τις πουλάει, σε 100 χρόνια δεν θα έχει μείνει τίποτε, ούτε θα υπάρχουν χριστιανοί εδώ».

Σε δικαστικά έγγραφα, το Πατριαρχείο δήλωσε ότι είναι βυθισμένο σε χρέη, ένα ισχυρισμό που οι εντόπιοι χριστιανοί δυσκολεύονται να παραδεχθούν.

«Αν πραγματικά βρίσκεται σε τέτοια οικονομική στενότητα, γιατί δεν ήλθαν σε μας να ζητήσουν βοήθεια;» είπε ο Daoud. «Θα προτιμούσαμε να βρούμε τα χρήματα για την Εκκλησία και να κρατήσουμε τις εκτάσεις παρά να πωληθούν».

Ο Swaid δήλωσε ότι ένας πιθανός λόγος για τις πωλήσεις εκτάσεων ήταν η επιθυμία της Εκκλησίας να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή με το Ισραήλ εναντίον του κύριου αντιπάλου του, του Βατικανού.

«Δεν πιστεύω ότι η Εκκλησία έχει ανάγκη από χρήματα, αλλά ανταγωνίζεται με την καθολική εκκλησία και, με την πώληση εκτάσεων, κερδίζει μεγαλύτερη οικειότητα με τις ισραηλινές αρχές», δήλωσε.

Υπάρχουν και υποψίες ότι ο Θεόφιλος και οι προκάτοχοί του μπορεί να έχουν πωλήσει εκτάσεις γης σε εποίκους και ισραηλινές εταιρείες υπό πιο άμεση πίεση, δήλωσε ο Sahlieh.

Ένας καινούργιος Πατριάρχης χρειάζεται αναγνώριση όχι μόνο από την Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά και από το Ισραήλ.

Μια έρευνα που έκανε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz στις αρχές του 2006, λίγο μετά από την ενθρόνιση του Θεοφίλου, υπαινίχθη, ότι οι πρόσφατοι Πατριάρχες εξαναγκάστηκαν παρασκηνιακά σε συνωμοσία με το Ισραήλ και τις ομάδες εποίκων.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον Θεόφιλο για περίπου δυόμισι χρόνια κατόπιν της εκλογής του.

Ούτε ο προκάτοχός του, ο Ειρηναίος, είχε λάβει αναγνώριση – στην δική του περίπτωση για σχεδόν τέσσερα χρόνια, μέχρι λίγο πριν πραγματοποιηθούν οι πωλήσεις εκτάσεων γης στα Ιεροσόλυμα.

Σε μυστικές μαγνητοσκοπήσεις, ένας ανώτερος αξιωματικός στην Ateret Cohanim καυχήθηκε, ότι η ομάδα εποίκων αποτελεσματικά εξάσκησε βέτο στην αναγνώριση του Ισραήλ στην εκλογή του καινούργιου Πατριάρχη.

Παρακράτησε την συμφωνία της, ώσπου να αρχίσει ο καινούργιος Πατριάρχης να πουλάει εκτάσεις γης.

Ο Asaf Baruchi, σύμβουλος στον Mati Dan, πρόεδρο της Ateret Cohanim, δήλωσε, «Όταν (ο Ειρηναίος) μάς πώλησε εκτάσεις, έγινε Πατριάρχης… Τώρα ο δεύτερος (ο Θεόφιλος) θέλει να γίνει Πατριάρχης. Και ο δεύτερος δεν έχει γίνει Πατριάρχης, γιατί; … Είμαστε ακόμη με τον πρώτο (τον Ειρηναίο), διότι μάς πώλησε εκτάσεις».

Ο Ειρηναίος ενίσχυσε τις υποψίες συνωμοσίας, σε μια αγωγή που υπέβαλε το 2005 για να αποτρέψει τις πωλήσεις εκτάσεων γης στα Ιεροσόλυμα.

Είπε ότι, όταν ο ίδιος αρχικά αρνήθηκε να πωλήσει στην Ateret Cohanim, ο Dan ήλθε στο γραφείο του και απείλησε πως θα εκραγεί «μια ατομική βόμβα» στον προαύλιο χώρο, αν δεν υπογράψει ο Πατριάρχης.

Μετά από δύο εβδομάδες τα ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως η πώληση είχε πραγματοποιηθεί.

Ο Swaid είπε ότι ήλθε η ώρα για πραγματική αλλαγή.

«Η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει εφόσον φέρεται η Εκκλησία σαν ξένο πρόσωπο κ αγνοεί τις ευθύνες και τα καθήκοντά της στον τοπικό παλαιστινιακό πληθυσμό».

μετάφραση: romfea.gr

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.