στην Κάτια Τσιμπλάκη

Το ενδιαφέρον του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα για τη διαχείριση του προσφυγικού και την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση, επισημαίνει σε συνέντευξή του, o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, τονίζοντας παράλληλα και τις παρεμβάσεις που κάνει προς αυτήν την κατεύθυνση η Εκκλησία της Αμερικής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece, τονίζει ότι υπήρξαν σαφείς διαβεβαιώσεις και από τον Μπάρακ Ομπάμα και από τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση και ότι oι HΠΑ έχουν σαφή διάθεση να βοηθήσουν. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι είναι περιπεπλεγμένα (complicated) τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, δεν μπορούν να λυθούν εύκολα, έχουν δύσκολες πλευρές και παράγοντες μη ελεγχόμενους.

Μιλά για τη διαστρωμάτωση των ομογενών στις ΗΠΑ, τα προβλήματα και τα σπουδαία επιτεύγματά τους. Αποκαλύπτει ότι ο ναός του Αγίου Νικολάου, που ισοπεδώθηκε από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, θα αποπερατωθεί τέλη του 2017 και απαντά δια της διπλωματικής οδού στο ερώτημα «Η Χίλαρι Κλίντον ή ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πιο κοντά στους Έλληνες»;

Θα πραγματοποιηθούν και άλλες Πανορθόδοξες Σύνοδοι

Αναλυτικότερα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής επισημαίνει ότι είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία για την Ορθοδοξία να καθίσουν, μετά από αιώνες, στο τραπέζι του διαλόγου οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών και αποκαλύπτει στο CNN Greece ότι θα πραγματοποιηθούν και άλλες Πανορθόδοξες Σύνοδοι.

Στην Πανορθόδοξη Σύνοδο του Ιουνίου, θα συμμετάσχουν ιεράρχες και από τις 14 Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, που εκπροσωπούν 250 – 280 εκατ. Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο.

Ο κ. Δημήτριος επισημαίνει ότι θα συμμετάσχει στην ιστορική Σύνοδο και με την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Οι πρόσφυγες είναι αντικείμενο κακοηθέστατων εκμεταλλεύσεων

Για το προσφυγικό ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος επισημαίνει ότι είναι μία εξαιρετικά δυσμενής η κατάσταση, την οποία οι Έλληνες της Αμερικής έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν καθώς η Αμερική είναι χώρα πρωτογενούς μετανάστευσης.

«Οι πρόσφυγες είναι πολλές φορές φορείς και αντικείμενο εκμεταλλεύσεων και κακοηθέστατων εκμεταλλεύσεων», λέει χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τις ενέργειες των ομογενών για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής επισημαίνει ότι συμπαρίστανται και οικονομικά. Στις δε επαφές που έχει ο ίδιος με τα κέντρα αποφάσεων, όπως με την Ουάσιγκτον, ζητά να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό το οξύτατο αυτό πρόβλημα.

Οι ομογενείς έχουν κοινό παρονομαστή την Ορθοδοξία και την Ελληνική καταγωγή

Μιλώντας για τη διαστρωμάτωση της ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνει ότι είναι Έλληνες πέμπτης και έκτης γενεάς, των οποίων οι πρόγονοι άρχισαν να φθάνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1850 και έπειτα. Αποκαλύπτει ότι ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να έρχονται στις ΗΠΑ μετανάστες αλλά σε μικρότερο βαθμό.

«Αυτή η ανομοιογενής ομογένεια έχει κοινό παρονομαστή την Ορθοδοξία και την Ελληνική καταγωγή», λέει χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στο CNN Greece και προσθέτει ότι οι Ελληνοαμερικανοί κατατάσσονται στη δεύτερη θέση στην καταμέτρηση της οικονομικής ευημερίας. Για το μορφωτικό τους επίπεδο επισημαίνει ότι είναι πολύ υψηλό όπως επίσης υψηλό είναι και το ποσοστό των Ελλήνων καθηγητών και προσωπικού που στελεχώνουν τα Αμερικανικά Πανεπιστήμια.

Ως βασικότερο πρόβλημα θεωρεί τη δυσκολία διατήρησης του Ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της ομογένειας σε μία χώρα που έχει τρομερή αφομοιωτική δύναμη.

Όμως οι Έλληνες αισθάνονται υπερήφανοι για την καταγωγή τους.

Ως παράδειγμα φέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, την ετήσια εκδήλωση FDF (δηλαδή τον διαγωνισμό παραδοσιακών χορών, στον οποίο οι νέοι είναι ενδεδυμένοι με Ελληνικές φορεσιές), που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Καλιφόρνια, στο Los Angeles. Τον περασμένο Φεβρουάριο συμμετείχαν 2500 παιδιά.

Τέλη του 2017 ολοκληρώνεται ο ναός του Αγίου Νικολάου

Για το ναό του Αγίου Νικολάου, το Ελληνορθόδοξο εκκλησάκι, που κατεστράφη κατά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, όταν ένας από τους Δίδυμους Πύργους το κονιορτοποίησε και το καταπόντισε σε βάθος 15 μέτρων, αποκαλύπτει ότι αναμένεται να αποπερατωθεί μέχρι το τέλος του 2017.

Χτίζεται στην οδό Liberty, απέναντι ακριβώς το Μνημείο της Καταστροφής και το Μουσείο του Ground Zero. Όπως αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, στην αποκλειστική του συνέντευξη στο CNN Greece, τον ημιτελή ναό επισκέπτονται ημερησίως περίπου 18.000 άτομα και υπολογίζεται ότι μόλις αυτός ολοκληρωθεί, θα προσελκύει 20.000 με 25.000 άτομα την ημέρα.

Στην άκρη του οικοδομικού τετραγώνου που βρίσκεται ο ναός, υπάρχουν είσοδοι και έξοδοι υπογείων συγκοινωνιών, γεγονός που σημαίνει πρακτικά, όπως επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ότι καθημερινά περίπου 230.000 άτομα, διεθνές και τοπικό κοινό, θα βλέπουν την εκκλησία.

Σαφείς οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου ότι υποστηρίζει την Ελλάδα

Ο κ.Δημήτριος αποκαλύπτει ότι σε συνάντηση που είχε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα και τον Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αμφότεροι επισήμαναν τη σπουδαιότητα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.

Ντόναλντ Τραμπ ή Χίλαρι Κλίντον;

Το CNN Greece ρώτησε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο ποιός απο τους δύο επικρατέστερους για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ ή η Χίλαρι Κλίντον είναι πιο κοντά στους Έλληνες. Η απάντησή του έχει εκκλησιαστική και διπλωματική χροιά.

Παραδοσιακά, όπως εξηγεί, όλοι οι υποψήφιοι επισκέπτονται την Αρχιεπισκοπή Αμερικής κατά την προεκλογική τους εκστρατεία και προσκαλούν τον προκαθήμενό της στην τελετή εγκαθίδρυσης των νέου προέδρου Αμερικής.

Επίσης, τόσο το Ρεπουμπλικανικό όσο και το Δημοκρατικό κόμμα καλούν τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής για να απευθύνει ειδική προσευχή.

Και αυτό όπως εξηγεί δείχνει το χαρακτήρα και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής στις ΗΠΑ.

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.