Ο Χορός Ψαλτών Χίου στο πλαίσιο του ετησίου κύκλου επιμορφωτικών σεμιναρίων και ομιλιών, που αφορούν την Τέχνη της Ψαλτικής και την Επιστήμη της Βυζαντινής Μουσικολογίας, έχει οργανώσει από της ιδρύσεως του (Νοέμβριος 2015) οκτώ Επιστημονικές ομιλίες – Ψαλτικές παρουσιάσεις στην Χίο, στις οποίες κλήθηκαν και μίλησαν επιστήμονες μουσικολόγοι και πρωτοψάλτες αναπτύσσοντας διάφορα και ενδιαφέροντα μουσικολογικά και ψαλτικά θέματα.

Κορυφαίο και ιστορικό γεγονός υπήρξε η οργάνωση και πραγματοποίηση την 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2017 επιστημονικής διημερίδας με θέμα: «Απόστολος Κώνστας ο Χίος, ο τέταρτος των τριών». Η διημερίδα αυτή πραγματοποιήθηκε στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής» και συμμετείχαν σ΄αυτήν ως ομιλητές έξι επιστήμονες μουσικολόγοι με πρωτοκορυφαίο τον ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντή του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Γρηγόριο Στάθη.

Κατόπιν τούτων μετά από πρόσκληση του Χορού Ψαλτών Χίου, ο Άρχων Υμνωδός της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Αθανάσιος Βουγιουκλής θα μιλήσει και θα ψάλλει στο Αναγνωστήριο της Δ.Κ.Ι.Β. Χίου «ΚΟΡΑΗΣ», το Σάββατο 4 Νοεμβρίου και ώρα 6:30 μ.μ.

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου ο Άρχων θα ψάλλει στον Ιερό Ναό Αγ.Μαρίνης Καλοπλύτου Πόλεως Χίου, πλαισιούμενος από μαθητές του Χορού Ψαλτών Χίου.

Ο Άρχων Υμνωδός της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Αθανάσιος Βουγιουκλής στη Χίο

Χορός Ψαλτών Χίου

O Χορός Ψαλτών Χίου, ιδρύθηκε επίσημα το έτος 2015 απ’τόν Ηρακλή Μαλανδρίνο καί τούς συνεργάτες του (φίλους και μαθητές του). Σκοπό έχει τή διδασκαλία τής Ψαλτικής μας Τέχνης και ιδιαίτερα την καταγραφή, ανάδειξη και προβολή της τοπικής Χιακής Ψαλτικής παραδόσεως, όπως αυτή έφτασε ώς εμάς γραπτά και προφορικά. Ο Χορός αποτελείται από εν ενεργεία ψάλτες και κατά κύριο λόγο από μαθητές, νεαρής ως επί τό πλείστον ηλικίας, οι οποίοι διδάσκονται σε καθημερινή σχεδόν βάση την Ψαλτική τόσο μέσα απο ατομικά μαθήματα, όσο και απ΄την διδασκαλία του χορού, αλλά κυρίως μες΄ απ΄ τήν ενεργή καί διαρκή συμμετοχή τους στην ψαλτή λατρεία της Εκκλησίας μας. Τά κλασσικά λεγόμενα μέλη, όπως αυτά μάς παραδόθηκαν απ΄ τις μουσικές εκδόσεις τής Μεγάλης τού Χριστού Εκκλησίας (π.χ Μουσική Πανδέκτη κ.λ.π.), αποτελούν τό αγαπητότερο εντρύφημα μας καί τήν βάση τής διδασκαλίας μας.

Κύριως στόχος αυτής τής προσπάθειας είναι η άρτια κατάρτιση τών μαθητών απ΄ όλες τίς απόψεις, έτσι ώστε να ικανωθούν να στελεχώσουν ώς κατηρτισμένοι ψάλτες τά ιερά αναλόγια τής Εκκλησίας μας, έχοντας ώς βασικά εφόδια τους αφ΄ενός το γνήσιο πατροπαράδοτο Ψαλτικό ύφος και την απαραίτητη θεωρητική γνώση, αφ΄ετέρου το αρμόζον σε ψάλτες ήθος.

Παράλληλα, μέ τη φροντίδα τού Χορού έχουν γίνει ηχογραφήσεις παραδοσιακών παλαιών Χίων ψαλτών, φωτογραφήσεις παλαιών βιβλίων καί χειρογράφων καί συλλογή ανέκδοτου μελοποιητικού έργου Χίων Διδασκάλων μέ σκοπό τη μελέτη, τή διάσωση καί προβολή του προιόντος μουσικού υλικού «εις κοινόν όφελως». Επίσης με τη μέριμνα του χορού έχει κυκλοφορήσει ο πρώτος ψηφιακός δίσκος της σειράς «Χιακή Ψαλτική 1», με τα έντεκα εωθινά Δοξαστικά Γεωργίου Π. Βινάκη Πρωτοψάλτου Χίου. Προς τούτοις, ο Χορός έχει προσκληθεί να μετάσχει σε πανηγύρεις Ιερών Ναών και Μονών εντός και εκτός της νήσου μας και σε άλλες ψαλτικές και ευρύτερα πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μεγάλη στιγμή υπήρξε η πρόσκληση και συμμετοχή του Χορού (κλιμάκιο), κατά την Πατριαρχική Θ.Λειτουργία, που τέλεσε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, στη Μενεμένη της Μ.Ασίας, στις 9 Μαΐου 2016.

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.