ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ: 24 χρόνια χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε η Βυζαντινή Χορωδία «Ιωάννης Κουκουζέλης» της Αρχιεπισκοπής Τιράνων. Του π. Ηλία Μάκου. Η Χορωδία «Ιωάννης Κουκουζέλης» ιδρύθηκε το 1998 από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, ενώ λειτουργεί από το 2012 και Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, η πρώτη στην Αλβανία, όπου φοιτούν σπουδαστές απ' ολόκληρη τη χώρα.

Βυζαντινή Χορωδία της Αρχιεπισκοπής στην Αλβανία

Η Βυζαντινή Χορωδία της Αρχιεπισκοπής Τιράνων, με χοράρχη τον Θεόδωρο Πέτσι, δεν περιορίζεται μόνο στην παρουσία της σε λειτουργίες, αλλά επεκτείνεται και σε εκκλησιαστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, εντός και εκτός Αλβανίας.

Βυζαντινή Χορωδία στην Αλβανία

Είναι αξιοσημείωτο ότι στην Αλβανία σώζεται χειρόγραφος μουσικός κώδικας από τον Ιωάννη Κουκουζέλη του 1292!

Η Εκκλησία, και μέσω της ψαλτικής τέχνης, δείχνει ότι εκτός από πνευματικό χαρακτήρα, που έχει, γνωρίζει καλά να επικοινωνεί με τον άνθρωπο, που δεν είναι ένα άυλο πνεύμα.

Ακολουθεί τον πιο σωστό τρόπο από παιδαγωγική άποψη για να μυεί τους πιστούς χωρίς να ξεφεύγει από τις βασικές αρχές της.

Η Εκκλησία από τα πρώτα χρόνια της ζωής της προσπάθησε να ζήσει έντονα τις χριστιανικές αλήθειες.

Το χριστιανικό μήνυμα δεν προσφέρεται σαν μια θεωρία, αλλά περισσότερο σαν ένα γεγονός, που παραμένει διαρκώς παρόν και αλλάζει των πιστών τη ζωή.

Η Ορθόδοξη λατρεία είναι, κατά κοινή ομολογία, η πιο χαρακτηριστική έκφραση του χριστιανικού βιώματος και της χριστιανικής εμπειρίας.

Η απλή ευχαριστιακή σύναξη των πρώτων Χριστιανών, που ζούσαν την διαρκή παρουσία του Κυρίου στη λειτουργία, αποτέλεσε τον πυρήνα της μετέπειτα λατρευτικής ζωής της Εκκλησίας.

Η λειτουργική ζωή οργανώθηκε με βάση ορισμένες αρχές, όπως τον καθαρά πνευματικό χαρακτήρα της πίστης, τη σωστή αντίληψη για τον άνθρωπο, που δεν είναι άσαρκο πνεύμα, και τέλος τη χρησιμοποίηση όλων των μορφών της τέχνης, σαν αναγωγικά μέσα προς τον Θεό.

Βυζαντινή Χορωδία Αλβανίας

πατήρ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.