ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ: Εκτενή αναφορά κάνει σήμερα η εφημερίδα The New York Times στην νέα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και στον βαθμό κατά τον οποίο επηρέασε τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσική κυβέρνηση η παράδοση του Τόμου Αυτοκεφαλίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ανδρέας Μ. Καραγιάννης – ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE

Σύμφωνα με τους New York Times, το χτύπημα αυτό με την Εκκλησία της Ουκρανίας ήτα πολύ σοβαρό σε πολλούς βαθμούς στη φιλοδοξία του Ρώσου Προσέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και της Ρωσικής Εκκλησίας.

Ο Ουκρανικός Ορθόδοξος πληθυσμός αποτελεί το 30 τοις εκατό του κόσμου κάτω από την επιρροή του Πατριαρχείου Μόσχας.

Η Μόσχα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χάνει εκατομμύρια πιστούς ενώ δεκάδες ενορίες καθημερινά μεταφέρονται στην Εκκλησία της Ουκρανίας και ακολουθούν εκατοντάδες.

Πλέον οι ενορίες και οι πιστοί θα βρίσκονται κάτω από την επιρροή της νέας Εκκλησίας και η Μόσχα μπορεί να κέρδισε την Κριμαία, έχασε όμως την Ουκρανία.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο αγώνας του Πούτιν με την Ουκρανική Εκκλησία, έπεσε πάνω στη στιγμή όπου προσπαθεί να σηκώσει μια αποδυναμωμένη Ρωσία της οποίας το 20 τοις εκατό του πληθυσμού είναι Μουσουλμάνοι.

Εν συνεχεία το δημοσίευμα παρουσιάζει εκτενώς τους στενούς δεσμούς της Εκκλησίας της Ρωσίας με το Κρεμλίνο μέσα από μια σειρά ζητημάτων και κοινών έργων και καταλήγει υποστηρίζοντας πως το καθεστώς Πούτιν απεγνωσμένα ψάχνει μια ιδεολογία στις σκοτεινές γωνίες της Ρωσικής θεολογίας και ιστορίας.

Καραγιάννης Ανδρέας

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.