Ναός Αγίων Αποστόλων: Μπορεί να έχετε περπατήσει πολλές φορές δίπλα της, αλλά να μην το ξέρετε.

Η Αθήνα είναι η γεμάτη με κτίρια που έχουν μεγάλη ιστορία, την οποία πολλές φορές μπορεί να μην την ξέρουμε. Μπορεί δίπλα από αυτά τα κτίρια να έχουμε περάσει κάνοντας τη βόλτα μας ή πηγαίνοντας στη δουλειά μας, αλλά να μην σκεφτόμαστε την πορεία τους στον χρόνο.

Ένα κλασικό παράδειγμα είναι η παλαιότερη χριστιανική εκκλησία της Αθήνας. Ποια είναι; Πρόκειται για τον Ναό των Αγίων Αποστόλων στην Αρχαία Αγορά. Η εκκλησία αυτή είναι ένα ιδιαίτερο και σπουδαίο δείγμα αρχιτεκτονικής στο κέντρο της Αθήνας από όπου περνούν καθημερινά χιλιάδες πολίτες (ίσως όχι τώρα λόγω του κορωνοϊού…). svg%3E

Θεωρείται η παλαιότερη στην Αθήνα αφού έχει ξεπεράσει τα 1000 χρόνια ύπαρξης
Ο ναός των Αγίων Αποστόλων βρίσκεται χτισμένος στην νοτιοανατολική πλευρά της Αρχαίας Αγοράς και θεωρείται ότι κατασκευάστηκε στο τελευταίο τέταρτο του 10ου αιώνα. Μετρά κάτι παραπάνω από 1.000 χρόνια ζωής. Αποτελεί τον μοναδικό μέχρι σήμερα σωζόμενο ναό μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Αυτό τον κάνει σίγουρα να ξεχωρίζει με διαφορά.

Όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, όσον αφορά την κατασκευή της παλιότερης εκκλησίας της Αθήνας, οι ειδικοί αναφέρουν ότι πρόκειται για μεσο-βυζαντινό ναό μεγάλης ιστορικής αξίας. Είναι ο πρώτος ναός του επονομαζόμενου Αθηναϊκού ρυθμού. Αποτελεί ένα σπουδαίο μνημείο κυρίως για τη μετέπειτα εξέλιξη της βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Αυτό συμβαίνει γιατί αποτελεί έναν ιδιαίτερο και επιτυχή συνδυασμό απλού τετρακίονου και σταυροειδούς εγγεγραμμένου κτηρίου.

Γνώρισε πολλές καταστροφές
Μέσα στους αιώνες ο ναός υπέστη πολλές καταστροφές, όπως και πολλά θρησκευτικά μνημεία στην Αθήνα. Ωστόσο, το 1877 ο ναός επισκευάστηκε και επεκτάθηκε δυτικά. Το 1954 αποφασίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού να κατεδαφιστούν όλες οι νεότερες οικοδομικές παρεμβάσεις και μέσα στα δύο επόμενα χρόνια ολοκληρώθηκε η αναστήλωση και η επιστροφή του στην αρχική του μορφή του ναού των Αγίων Αποστόλων.

Σήμερα η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων είναι χαρακτηρισμένη ως προστατευόμενο βυζαντινό μνημείο. Επίσης, κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουμε είναι ότι λειτουργείται μία φορά κάθε χρόνο, την ημέρα της σύναξης των 12 Αποστόλων, 30 Ιουνίου. Την επόμενη φορά που θα κάνεις μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, αξίζει να περάσεις μια βόλτα από εκεί και να τη θαυμάσεις.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.