Την Κυριακή Δ’ Λουκά ( 16η τ.μ. ) στον Ιερό Ναό Αγίου Πολυκάρπου Βοτανικού χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, πλαισιωμένος από τον προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Φιλάρετο Νικολαΐδη.

Ο στίχος της ευαγγελικής περικοπής της ημέρας «και καρποφορούσιν εν υπομονή», που αναφέρεται στην σπορά και την βλάστηση, αλλά και στην καρποφορία του θείου λόγου, έδωσε στον Σεβασμιώτατο αφορμή για το κήρυγμά του.

1. Η υπομονή, είπε Μητροπολίτης Κορωνείας, είναι μια αρετή, που όλο και περισσότερο σπανίζει σήμερα μέσα στην αγχώδη εποχή μας. Σήμερα που όλοι τρέχουμε, όλοι βιαζόμαστε, όλοι αγωνιάμε. Γι’αυτό δεν είναι άσκοπο να πλησιάσουμε αυτήν την πολύ πρακτική και πολύ χρήσιμη αρετή ή μάλλον στάση ζωής.

Γιατί υπομονή δεν απαιτείται μόνο μπροστά στους πόνους, τις δυσκολίες, τις θλίψεις, αλλά είναι μια γενική στάση ζωής. Είναι το φάρμακο του άγχους, που ταλανίζει πολλούς ανθρώπους σήμερα.

Σ’αυτην την χρονική και περατή ζωή μας παρουσιάζεται κάθε τόσο μια ένταση ανάμεσα σ’αυτό που υπάρχει και σ’αυτό που θα θέλαμε να υπάρχει.

Ανάμεσα σ’ ό,τι πραγματοποιήθηκε και σ’ ό,τι απομένει να πραγματοποιηθεί. Ανάμεσα σ’αυτό που έχουμε και σ’ αυτό που θα θέλαμε να επιτύχουμε.

Η υπομονή είναι εκείνη, που μετριάζει και κάνει υποφερτή την ένταση.

2. Η υπομονή έχει πολλές εκφάνσεις:

α. Υπομονή με ορισμένες καταστάσεις, γεγονότα, περιβάλλοντα, που είναι δεδομένα. Τα αντιμετωπίζουμε ρεαλιστικά και δυναμικά. Αυτό σημαίνει υπομονή.

β. Ακόμα χρειαζόμαστε υπομονή με τον εαυτό μας. Όταν π.χ. πρέπει να αποδεχθούμε ορισμένα στοιχεία του εαυτού μας, που δεν αλλάζουν. Η όταν βλέπουμε ότι η πνευματική μας πρόοδος γίνεται με πολύ αργό ρυθμό.

γ. Υπομονή με το μέλλον, που είναι αβέβαιο ή και απειλητικό κάποτε. Όμως η εμπιστοσύνη στον Θεό μας στηρίζει, γιατί γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να συμβεί αν ο Θεός δεν το επιτρέψει.

δ. Υπομονή με τους ανθρώπους, που έχουν, όπως και εμείς ελαττώματα, που πρέπει με υπομονή να αντιμετωπίζουμε. Χωρίς την υπομονή επέρχονται οι συγκρούσεις και διαλύονται οικογένειες, φιλίες, συνεργασίες.

ε. Υπομονή στις θλίψεις, στα προβλήματα, στις αντιξοότητες, στον πόνο, στην ασθένεια, στο θάνατο.

3. Όλα αυτά, συνήθως, σαν την σμίλη του καλλιτέχνη θέλουν από την άμορφη, πολλές φορές, μάζα του εσωτερικού μας κόσμου, να δημιουργήσουν ένα καλλιτέχνημα.

Όταν, βέβαια, αντιμετωπιστούν με υπομονή και εμπιστοσύνη στην αγάπη του Θεού.

Τον πιστό τον εμπνέει η υπομονή των Αγίων και των Μαρτύρω. Η υπομονή του Θεού με μας τους ανθρώπους.

«Δι’υπομονής» λοιπόν «τρέχωμεν τον προκείμενον ημίν αγώνα» (Έβρ. ιβ, 1) μας προτρέπει και ο Απόστολος.

Και ο αγώνας είναι πολύπλευρος και πολυμέτωπος. Γι ‘ αυτό «υπομονής έχετε χρείαν» (Έβρ. Ι, 36) μας παραγγέλλει πάλι ο Απόστολος.

Όμως «ο υπομείνας εις τέλος ούτος σωθήσεται». (Ματθ. ιδ, 13).

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.