Το Ευχέλαιο είναι ένα από τα επτά μυστήρια της Εκκλησίας, το οποίο τελείται στο Ναό η στο σπίτι για την ίαση σωματικών και ψυχικών ασθενειών. Το Ευχέλαιο της Μ. Τετάρτης δεν έχει κάποια μαγική επενέργεια στην πνευματική μας ζωή, αλλά είναι μια άρρηκτη αλυσίδα μαζί με τα άλλα Μυστήρια στα οποία θα πρέπει να συμμετέχουμε, π.χ. Εξομολόγηση, Θεία Κοινωνία.

Η σύσταση του Μυστηρίου

Η σύσταση του ευχελαίου, όπως και των υπόλοιπων μυστηρίων, ανάγεται στην Καινή Διαθήκη και μάλιστα την Καθολική Επιστολή Ιακώβου (έ 14-15). Απόδοση στην νεοελληνική: Είναι κάποιος από σας άρρωστος; Να προσκαλέσει τους πρεσβυτέρους της εκκλησίας να προσευχηθούν γι’ αυτόν και να τον αλείψουν με λάδι, επικαλούμενοι το όνομα του Κυρίου. Και η προσευχή που γίνεται με πίστη θα σώσει τον άρρωστο· ο Κύριος θα τον κάνει καλά. Κι αν έχει αμαρτίες, θα του τις συγχωρέσει.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Έτσι, η αποστολική παραγγελία αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία θεμελιώθηκε η πίστη και η τελετουργική πράξη της Εκκλησίας. Τελετουργοί του φιλανθρώπου τούτου μυστηρίου είναι οι πρεσβύτεροι της Εκκλησίας, προσκαλούμενοι για τον σκοπό αυτό στην οικία του αρρώστου χριστιανού. Πλησίον του ασθενούς προσεύχονται θερμά. Επικαλούνται τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος για να ευλογηθεί το λάδι που παρατίθεται. Και στη συνέχεια αλείφουν τον άρρωστο χριστιανό με το ευλογημένο πλέον έλαιο. Η επάλειψη με το ευλογημένο έλαιο, σώζει τον άρρωστο.

Προσευχή στον Άγιο Ιούδα το Θαδδαίο

Η τέλεση του Μυστηρίου

Η ακολουθία του ευχελαίου τελείται «εις ίασιν ψυχής τε και σώματος». Σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας, η σωματική ασθένεια θεωρείται ως ο πικρός καρπός της αμαρτίας. Οποιαδήποτε ασθένεια, ως διαταραχή της αρμονικής λειτουργίας του σώματος, οφείλεται σε πνευματικά αίτια και κυρίως στη διαταραχή των σχέσεων του ανθρώπου με τον Θεό. Στα ιερά κείμενα δεν παρουσιάζεται μόνο η στενή σύνδεση της ασθένειας με την αμαρτία αλλά συγχρόνως υποδεικνύεται και ο τρόπος της θεραπείας: η ειλικρινής μετάνοια και η επιστροφή στον Θεό.

Τα ορατά στοιχεία του Ευχελαίου

Για την τέλεση του μυστηρίου τοποθετείται πάνω σε κάποιο τραπέζι το ευαγγέλιο, μικρή εικόνα του Χριστού, κανδήλα αναμμένη και δοχείο με αλεύρι, δίπλα στο οποίο ανάβονται επτά κεριά. Η κανδήλα πρέπει να είναι καθαρή και μέσα τοποθετείται αγνό λάδι, ένδειξη καθαρής και ολοπρόθυμης προσφοράς στον Θεό.

Γι’ αυτό και ο καλός Σαμαρείτης στην ομώνυμη παραβολή, περιποιείται στοργικά τον τραυματία ρίχνοντας στις πληγές του λάδι και κρασί. Το λάδι, μετά τις ευχές των ιερέων, δεν είναι πια κοινό λάδι· όπως και στη βάπτιση: το νερό της κολυμβήθρας, μετά τις ευχές του λειτουργού, δεν είναι πια κοινό νερό.

Στο τέλος της ακολουθίας γίνεται η χρίση με το αγιασμένο έλαιο. Χρίεται σταυροειδώς το μέτωπο, το σαγόνι, οι δύο παρειές και τα χέρια μέσα στην παλάμη και στο εξωτερικό τους μέρος. Μ’ αυτή την χρίση, ζητούμε από τον Κύριο να θεραπεύσει το πνεύμα, τις σκέψεις και ολόκληρο τον εσωτερικό μας κόσμο. Ακόμη, να δίνει δύναμη σ’ εκείνα τα μέλη του σώματος με τα οποία κάνουμε τις περισσότερες πράξεις· (π.χ. τα χέρια είναι τα μέλη που εκτελούν τις εντολές του μυαλού μας).

Παρεξηγημένες εκδοχές του Μυστηρίου

1. Πρώτα απ όλα, ορισμένοι θεωρούν ότι με την συγχωρητική ευχή του ευχελαίου αναπληρώνουν την εξομολόγηση, που δεν κάνουν για διάφορους λόγους. Η συγχωρητική ευχή του ευχελαίου δεν καταργεί την εξομολόγηση. Η συγχώρηση των αμαρτιών, που παρέχεται στο μυστήριο του ευχελαίου, δεν αναφέρεται στα αμαρτήματα που γνωρίζουμε και δεν εξομολογούμαστε, αλλά σε όσα μικρά ξεχάσαμε η αγνοούμε. Διότι κανένα μυστήριο της Εκκλησίας δεν αναιρεί το άλλο, αλλά το ένα συμπληρώνει το άλλο μέσα στο μεγάλο «μυστήριο» της Εκκλησίας.

2. Μία άλλη παρεξήγηση συμβαίνει με το αλεύρι, που χρησιμοποιείται για τη στήριξη των κεριών. Ορισμένοι πιστοί δεν αρκούνται στη χρίση με το αγιασμένο έλαιο, αλλά ζητούν και αλεύρι για διάφορες χρήσεις: να το βάλουν κάτω από το μαξιλάρι του παιδιού τους «για να δείξει ο Θεός το τυχερό τους», η «για να φύγει το κακό από το σπίτι», η για να το αραιώσουν με νερό και να το πιεί ο ασθενής. Επειδή τα παραπάνω εγγίζουν τη δεισιδαιμονία, πρέπει να τονίσουμε ότι το μυστήριο ονομάζεται ευχέλαιο και όχι «ευχάλευρο». Εκείνο που αγιάζεται είναι το λάδι και όχι το αλεύρι.

3. Υπάρχει και μία άλλη παρεξήγηση, που συνιστά σύγχυση του σκοπού του ευχελαίου. Πολλοί ζητούν ευχέλαιο για να εγκαινιάσουν το καινούργιο τους σπίτι η το κατάστημα. Για τα σπίτια, τα καταστήματα, τα οχήματα και όλα τα υπόλοιπα υπάρχουν οι αντίστοιχες αγιαστικές πράξεις. Ακόμη, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που ζητούν από τον ιερέα να τελέσει αγιασμό και ευχέλαιο μαζί, πράγμα που δείχνει σύγχυση και παρεξήγηση. Λες και χρειάζεται περισσότερες από μία αγιαστικές πράξεις για να ζητήσουμε τη χάρη του Θεού.

4. Μία άλλη παρεξήγηση συνδέεται με την αντίληψη ότι το ευχέλαιο αφορά τους ετοιμοθάνατους και όσους γενικά βρίσκονται στην τελική φάση της ασθενείας τους. Παρατηρείται άλλοτε μία αποφυγή τελέσεως του ευχελαίου από το φόβο μήπως προκληθεί η επισπευσθεί ο θάνατος του ασθενή.

Ο φόβος αυτός, όμως, είναι αδικαιολόγητος. Οι συγγενείς φοβούνται να το πουν στον ασθενή. Ο ασθενής φοβάται να το ζητήσει. Το ευχέλαιο είναι για την υγεία και τη ζωή. Για υγεία και ζωή μιλούν όλες οι αιτήσεις και οι ευχές του μυστηρίου.

Τέλος, είναι δυνατό να διατυπωθεί και μία ένσταση: γιατί δεν θεραπεύει πάντοτε; Το μυστήριο του Ευχελαίου δεν συστάθηκε για να καταργεί κάθε ασθένεια, τον θάνατο και την ιατρική επιστήμη. Πολλές φορές φέρνει έμμεση θεραπεία.

Άλλωστε, η θεραπεία εξαρτάται από την πίστη του ανθρώπου. Η ίδια χάρη παρέχεται σε όλους· όλοι όμως δεν θεραπεύονται. Η θεραπεία μπορεί να μην είναι πάντοτε για το ευρύτερο συμφέρον του ανθρώπου. Παραμένει για να παιδαγωγήσει ίσως τον ασθενή και να τον οδηγήσει με βεβαιότητα στην εν Χριστώ σωτηρία· όποτε και πάλι επιτυγχάνεται ο απώτερος σκοπός του μυστηρίου.

Απαραίτητα υλικά

Για το Ευχέλαιο απαραιτήτως χρειάζονται τα παρακάτω:
α) ένα κανδήλι με λάδι ελιάς (και λίγο κόκκινο κρασί)

β) θυμιατό και θυμίαμα

γ) εικόνα του Χριστού η της Παναγίας η κάποιου Αγίου

δ) μία κούπα με αλεύρι προκειμένου έπειτα να ζυμωθεί και να γίνει πρόσφορο

ε) επτά (7) κεράκια όσα είναι και τα Ευαγγέλια που θα αναγνωσθούν στο Ευχέλαιο

στ) τα ονόματα « υπέρ υγείας» των επιτελούντων το Ευχέλαιο

ζ) μία θρυαλλίδα (μπατονέτα) για τη χρίση του αγίου ελαίου.

Το αγιασμένο έλαιο φυλάσσεται και δεν πετιέται! Πρέπει να καίγεται στο κανδήλι μέχρι τέλους. Μετά την πλήρη καύση, η καντηλήθρα και όσα χρησιμοποιηθούν για το καθάρισμα του έσωθεν περιεχομένου, καίγονται σε ασφαλή τόπο.

ΙΕΡΟ ΕΥΧΕΛΑΙΟ – ΣΤΕΙΛΤΕ ΟΝΟΜΑΤΑ

Καλή σας ημέρα εύχομαι ο Πανάγαθως Θεός να σκεπάζει εσάς και τις οικογένειές σας.Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι μέχρι της 1:00 το μεσημέρι μπορείτε να μου στέλνετε τα ονόματα σας για να τα διαβάσω στο Ιερό ευχέλαιο.

Καλή συνέχεια στο υπόλοιπο της ημέρας σας Βεβαίως μέσα στο Σπίτι με προσευχή και αγάπη Χριστού Να ξεπεράσουμε αυτήν την δοκιμασία και όλα θα τα φέρει η Παναγία δεξιά δεν θα μας αφήσει η χάρη της!!

Κεκλεισμένων των θυρών όλοι οι Ιεροίς προσευχόμαστε στις Ιερές ακολουθείες της Μεγάλης εβδομάδος δια τήν σωτηρίαν του σύμπαντως κόσμου για όλους εσάς που με πόνο ψυχής δεν βρίσκεσται αυτές τις Αγίας ημέρες εντός των ναών.

Με εν Χριστώ αγάπη προς όλους σας ο ελάχιστος

Ιερομόναχος Μακάριος

Φανούρης Ευστράτιος
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (19)
 1. Χριστίνα Παπ 3 χρόνια πριν

  Υπέρ υγείας: Γεωργίου, Ελενης, Δημήτριου, Χριστινας

  ΑπάντησηΆκυρο
 2. Νανά 3 χρόνια πριν

  Καλησπέρα σας . Σάς γράφω ονόματα αν έχετε καλοσύνη διαβάστε παρακαλώ:
  Ρολάντις, ζωή, Σπάρτακος Νανά , Γιώργος , Ρολάντις ( Γιώργος)! σάς εύχαριστω πολύ ?

  ΑπάντησηΆκυρο
 3. Χρηστος 3 χρόνια πριν

  Κωστας ελενη χρυσουλα μαρια ολγα χρηστος σπυρος

  ΑπάντησηΆκυρο
 4. Χριστίνα Παπ 3 χρόνια πριν

  Υπέρ υγείας: Γεωργίου, Ελένης, Δημητρίου, Χριστίνας, Χαριτινης, Χριστινας, Αννας, Χριστίνας, Ηλία καο τέκνων, Ξενοφώντας-Βασιλικης και τέκνου, Μαριας-Χρηστου και τέκνων, Παναγιωτη-Μαγδαληνης και τέκνων, Κωνσταντίνου-Μαριας και τέκνου

  ΑπάντησηΆκυρο
 5. ΕΙΡΗΝΗ 3 χρόνια πριν

  Υπερ υγειας
  Νικολαος
  Ειρηνη
  Ιασονας Ραφαηλ

  ΑπάντησηΆκυρο
 6. Ιωάννα 3 χρόνια πριν

  Ιωάννα, Χρήστος, Σταματία, Μιχάλης, Μαρία, Δημήτρης,Θεονυμφη,Παναγιώτα, Άγγελος, Βασιλική- Αθανασία, Χρυσούλα Αναστασία, Νίκος, Παντελής

  ΑπάντησηΆκυρο
 7. ΜΑΡΙΑ 3 χρόνια πριν

  ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ
  ΜΑΡΙΑ
  ΕΛΕΝΗ
  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
  ΑΝΔΡΕΑΣ
  ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
  ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΣ
  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
  ΓΕΩΡΓΙΑ
  ΑΝΔΡΕΑΣ
  ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
  ΣΤΥΛΙΑΝΗ
  ΙΩΑΝΝΗΣ
  ΙΩΑΝΝΗΣ
  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-ΣΤΑΥΡΟΣ
  ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
  ΒΑΣΙΛΙΟΣ
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

  ΑπάντησηΆκυρο
 8. ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ 3 χρόνια πριν

  ΥΠΈΡ ΥΓΕΙΑΣ
  ΓΕΩΡΓΊΟΥ
  ΕΛΕΝΗΣ
  ΕΥΑΓΓΕΛΊΑΣ
  ΜΕΛΠΟΜΕΝΗΣ
  ΕΜΜΑΝΟΥΉΛ
  ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΗΣ
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΥ
  ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΥ
  ΝΙΚΗΣ
  ΑΝΑΣΤΆΣΙΟΥ
  ΒΑΣΙΛΕΊΟΥ
  ΑΘΑΝΑΣΊΑΣ
  ΛΟΥΚΑ
  ΙΩΑΝΝΗ

  ΑπάντησηΆκυρο
 9. Βασιλική 3 χρόνια πριν

  Υπέρ υγείας
  Δημήτριος
  Βασιλική
  Αιμιλία
  Γεώργιος Φώτιος
  Γεώργιος
  Καλλιόπη
  Ρωμαλέα
  Αργυρώ
  Δημήτριος

  ΑπάντησηΆκυρο
 10. Andri Avrasm 3 χρόνια πριν

  Yper ygeias Andri, Elenas, Florentias, Avraam, Eleni, Andreas

  ΑπάντησηΆκυρο
 11. Αγγελικη 3 χρόνια πριν

  Υπερ υγειας
  Αθανασιος
  Αγγελικη
  Παναγιωτης
  Αβαπτιστο τεκνο
  Νικολαος
  Ελενη
  Γεωργια
  Αντωνης
  Ελενη
  Φρανστζεσκα
  Χρυση
  Παναγιωτης
  Σιβυλλα
  Αλκης
  Χριστινα

  ΑπάντησηΆκυρο
 12. Μαρία 3 χρόνια πριν

  Λάμπρος Ιωάννης, Αλέξιος Ευάγγελος, Μαρία, Κωνσταντινος, Όλγα, Βασιλική και οικογένειας. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, Ευαγγελου, Μαργαρίτας.

  ΑπάντησηΆκυρο
 13. Σαββίδου Μαρια 3 χρόνια πριν

  Υπέρ Υγείας:Παντελής Μαρία Κωνσταντίνος Αλέξανδρος Θεόδωρος Ευθυμία Μαρία Χαρικλεια

  ΑπάντησηΆκυρο
 14. ΦΩΤΕΙΝΗ 3 χρόνια πριν

  Καλημερα ,
  Παρακαλω να μας θυμηθειτε Υπερ Υγειας και Συγχωρεσεως
  Αντωνιος Δημητριος Μαριανθη-Ευαγγελια Γεωργιος Ελευθεριος Ευσταθιος Ευαγγελια Εριφυλη Ελενη Φωτεινη
  οικ.Γεωργιου
  οικ.Σωτηριου
  Ευχαριστουμε
  Καλη Ανασταση!

  ΑπάντησηΆκυρο
 15. Φωτεινή 3 χρόνια πριν

  ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ e-mail για να σας στείλουμε τα ονόματα ?

  ΑπάντησηΆκυρο
 16. Γεωργια Αννα Παλαιου 3 χρόνια πριν

  Ονοματα για Ιερο Ευχελαιο: Γεωργιος, Παρασκευας-Νικολαος, Ιωαννης, Ελενη, Γεωργια-Αννα, Αικατερινη, λοιποι συγγενεις…..ευχαριστουμε, καλη Ανασταση !!

  ΑπάντησηΆκυρο
 17. Μαρια 3 χρόνια πριν

  Τα ονοματα για το ευχελαιο:Αθανασιος,Μαρια,Ελενη-Ανδριαννα,Γεωργια-Σταυρουλα,Ευαγγελια-Παρασκευή.Ευχαριστώ πολυ

  ΑπάντησηΆκυρο
 18. ΘΕΟΧΑΡΗΣ 3 χρόνια πριν

  υπέρ υγείας ( ΘΕΟΧΑΡΗ,ΣΟΦΙΑΣ,ΝΙΚΟΛΑΟΥ ,ΜΑΡΙΑΣ,ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ,ΧΑΡΙΤΩΝ ,ΜΑΡΙΑΣ,ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ,ΝΙΚΟΛΑΟΥ,ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ,ΙΩΑΝΝΗ,ΜΑΡΙΑΣ,ΚΩΝ/ΝΟΥ,ΚΑΛΛΙΡΟΗΣ,ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ,ΙΩΑΝΝΑΣ,ΑΝΤΩΝΙΟΥ,ΚΩΝ/ΝΟΥ)

  ΑπάντησηΆκυρο
 19. Βασιλική Μαρία 3 χρόνια πριν

  Καλησπέρα, καλή ευλογημένη Μεγάλη Τετάρτη να έχουμε. Θέλω να στείλω τα ονόματα υπέρ υγείας για να διαβαστούν στο σημερινό ιερό ευχέλαιο ,όπως ανέφερε ο ιερομόναχος Μακάριος.
  Υπέρ υγείας
  Ευθύμιος , Δέσποινα
  Ελένη , Γρηγόριος, Ραφαηλια
  Βασιλική Μαρία , Αντώνιος
  Νικολέτα Δήμητρα
  Ελένη , Χαράλαμπος
  Ιωάννης , Βασιλική
  Κυριάκος , Χαρίκλεια , Ιωάννης , Άγγελος-Βασιλειος
  Νεόφυτος Πελαγία Χαράλαμπος Θεμιστοκλής

  ΑπάντησηΆκυρο
 20. Κυριακή 3 χρόνια πριν

  Ονόματα για το ευχέλαιο ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΟΥΛΤΆΝΑ ΣΑΒΒΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΊΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ ΜΑΡΊΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΔΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΊΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ.

  ΑπάντησηΆκυρο
 21. Αθανάσιος 3 χρόνια πριν

  ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
  ΜΑΡΙΑΣ
  ΘΕΟΔΩΡΟΥ
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
  ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
  ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
  ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
  ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ
  ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
  ΠΕΡΙΚΛΈΟΥΣ
  ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
  ΖΩΗΣ
  ΠΑΎΛΟΥ
  ΠΕΡΙΚΛΈΟΥΣ
  ΕΛΈΝΗΣ
  ΝΙΚΟΛΑΟΥ
  ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ
  ΑΘΑΝΑΣΊΟΥ
  ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ
  ΟΛΓΑΣ

  ΑπάντησηΆκυρο
 22. Αντωνιος Σαρακας 3 χρόνια πριν

  ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ , ΧΡΗΣΤΟΣ , ΓΙΩΡΓΟΣ, ΕΙΡΗΝΗ, ΑΝΤΩΝΙΟΣ

  ΑπάντησηΆκυρο
 23. Αδαμαντια 3 χρόνια πριν

  Καλημεραc!Παρακαλω,να διαβαστουν οι:
  Αθανασιοε,Αδαμαντια,Γεωργιος,Ανθη- Χαρικλεια,Αλεξανδρα,Χαρικλεια,Γεωργιος,Αντιγονη,Ευστρατιος,Γεωργιος,Βασιλικη,Βασιλοκη,Στεφανος,Βασιλειος,Βασιλικη,Μαρια,Ανθη,Κωνσταντινα.
  Καλη Ανασταση!

  ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.