Επιμέλεια Στέφανος Μίντζας .

Πέρασαν 19 χρόνια από την ημέρα που ο Μητροπολίτης Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ Ιωήλ ανέβηκε στον θρόνο της Μητροπόλεως, 19 χρόνια λαμπρής ποιμαντοριας και ευλογιάς για τον κλήρο και τον λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας καθώς άπαντες οι πιστοί αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του σεπτου ποιμέναρχη μας τον εκκλησιαστικο ηγέτη και πνευματικό πατέρα.

11 Οκτωβρίου η εκλογή από την Ιερά Σύνοδο

Ήταν 11 Οκτωβρίου του 2002 όταν στην μητρόπολη Εδέσσης εξελέγη ο αρχιμανδρίτης Ιωήλ Φραγκάκος, με 61 ψήφους, έναντι μίας του αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Λασκαρίδη και επίσης μίας του αρχιμανδρίτη Γερβάσιου Κούτσουρα, ενω βρέθηκαν 9 ψηφοδέλτια λευκά και ένα άκυρο. Ο τοτε αρχιμανδρίτης Ιωήλ εξελέγη παμψηφεί διότι άπαντες στην ιεραρχία γνώριζαν τα πνευματικά του χαρίσματα. Λίγες ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 15 Οκτωβρίου σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης γίνεται η χειροτονία του Νέου Μητροπολίτη Εδέσσης στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών.

Στελέχωση της Μητρόπολης και των Μοναστηριων

Στα 19 αυτά χρόνια ο Μητροπολίτης Ιωήλ έχει να επιδείξει πλούσιο ποιμαντικο και πνευματικό έργο. Ο Σεβασμιώτατος στελεχώσε την Μητρόπολη με άξιους ιερείς αλλά και αναστήλωσε πολλές ιερές Μόνες. Επί των ημερών του οι Ιερές Μόνες απέκτησαν την χαμένη τους αίγλη ενώ σε αυτές κάνουν πνευματικό αγώνα τόσο μοναχοί όσο και μοναχές που επιλεγησαν από τον Μητροπολίτη. Αξιοσημείωτο είναι πως η Ιερά Μητροπολη Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας διαθέτει ιερείς με εκκλησιαστικο φρόνημα, κάτι που οφείλεται στην άριστη επιλογή του ποιμέναρχη.

Με συνεχή παρουσία δίπλα στον λαό και σε κάθε χωριό, οι πιστοί αισθάνονται πως έχουν έναν πνευματικό πατέρα που τους στηρίζει και τους δίνει δύναμη. Μάλιστα εκτός από την παρουσία του σε εκκλησίες ο Μητροπολίτης Ιωήλ προβαίνει και στην διοργάνωση ομιλιών και συναξεων. Ενδεικτικά την περίοδο της πανδημίας ο Μητροπολίτης στηρίζε τους πιστους με διαδικτυακές συναξεις που τις παρακολούθησαν πιστοί από όλη την οικουμένη.

Ο Σεβασμιώτατος Ιωήλ ήταν αυτός που χειροθετησε και τους πνευματικούς πατέρες, οι οποίοι εξομολογουν τον ευσεβή λαό και τον βοηθούν για την σωτηρία της ψυχής τους ενώ και ο ίδιος εξομολογεί εκατοντάδες ανθρώπους και είναι ενημερωμένος για όλα τα προβλήματα του σήμερα, ενώ λίγοι Μητροπολίτες εξομολογουν τόσους πίστους λόγω των πολλών υποχρεώσεων τους.

Ο Μητροπολίτης της αγάπης

Ο Μητροπολίτης Ιωήλ μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας Μητροπολίτης της αγάπης και της αλληλεγγύης. Επί των ημερών του ιδρύθηκαν στην Ιερά Μητροπολη Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας συσσίτια για τους άπορους αδερφούς μας, τα οποία δίνουν καθημερινα εδώ και χρόνια ένα πιάτο φαγητό στους ευπαθείς συμπολίτες μας.

Ακόμη στην Μητροπολη Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας λειτουργούν και κοινωνικά φροντιστήρια, κοινωνικά ιατρεία αλλά και πολλές σχολές, όπως είναι οι σχολές Αγιογραφίας και Βυζαντινής Μουσικής.

Οι φιλανθρωπίκες δράσεις της Μητρόπολης ξεπερνούν τις 800.000 ευρώ.

Κόσμημα της Εκκλησίας

Πολλοι είναι οι αρχιερείς που χαρακτηρίζουν τον Μητροπολίτη Ιωήλ ως ένα κόσμημα της εκκλησίας και ως έναν Άγιο Ιεράρχη. Όλοι οι αρχιερείς αναγνωρίζουν τα πνευματικά χαρίσματα του Σεβασμιωτατου. Ακόμη και σήμερα κατά την επίσημη Αγιοκατάταξη του Αγίου Καλλινικου ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Γέρων Χαλκηδόνας Εμμανουήλ χαρακτήρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας ως άξιο διάδοχο του Αγίου Καλλινικου με εκκλησίαστικο φρόνημα.

Ο Μητροπολίτης Ιωήλ είναι ένας από τους κορυφαίους υμνογράφους της Εκκλησίας μας και έχει συγγράψει πάνω απο 300 ύμνος, πλήθος παρακλήσεων, ιερών κανόνων και ευχών. Η ευχή του Μητροπολίτη για τον Κορωνοιο διαβάζεται μάλιστα συνεχώς την περίοδο αυτή και αποτελεί πνευματικό στήριγμα των πιστών απέναντι στον φονευτη ιό.

Σήμερα 15 Οκτωβρίου του 2021, 19 χρόνια μετά την χειροτονία του ο Μητροπολίτης Ιωήλ ευχαρίστησε τον τριαδικο Θεό για την ευλογία που έλαβε με την Αγιοκατάταξη του Αγίου Καλλινικου, ενώ εμείς οι πιστοί ευχαριστούμε τον Θεό που έχουμε τον Μητροπολίτη Ιωήλ πνευματικό πατέρα και οδηγό.

Τους ευχόμαστε εις πολλά έτη Δέσποτα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.