ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE: Αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε ο Σεβ, Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ Ιωάννης στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE εις την οποία ομίλησε για όλα τα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας.

Η Ελλάδα , η οικονομία και η ΕΚΚΛΗΣΙΑ βιώνουν μια πρωτοφανή κρίση εξαιτίας του κορονοϊού. Βλέπετε να έχουμε ύφεση στο φαινόμενο η θα ενταθεί;

Kοιτάξτε η πορεία της οικονομίας και η πορεία των πραγμάτων της προόδου στον τόπο μας είναι γεγονός ότι βρίσκεται σε μία υφετική κατάσταση αυτή τη στιγμή, γίνονται προσπάθειες από πλευράς της κυβερνήσεως,των πολιτικών δυνάμεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης και η εκκλησία συμβάλει με τον τρόπο της και στο μέτρο του δυνατού ούτως ώστε να υπάρξει ανάκαμψη και να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα σε όλες τις εκδηλώσεις του κοινωνικού μας βίου.

Όμως είναι γεγονός ότι η πανδημία η οποία ενέσκηψε έχει δημιουργήσει προβλήματα τα οποία δύσκολα ανατάσσονται, αλλά τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο όταν κανείς θέλει, όταν κανείς έχει οραματισμούς και όταν κανείς πορεύεται με πίστη στον Θεό.

Είμαι βέβαιος ότι με τη βοήθεια του Θεού μπορώ να ξεπεραστούν όλα, αρκεί να υπάρχει σωστός και υγιής προσανατολισμός και να υπάρξουν σωστές εκτιμήσεις των καταστάσεων.

Να αποφευχθούν οι υπερβολές οι οποίες δημιουργούν ακρότητες επιλογών και εσφαλμένων αποφάσεων οι οποίες δεν βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και δημιουργούν προϋποθέσεις δυσμενείς για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Από την άλλη πλευρά είναι το γενικότερο τοπίο που έχει και αυτό τις ιδιαιτερότητές του, εννοώ το Διεθνές εννοώ το εθνικό, το πολιτικό και όλα αυτά ακριβώς πρέπει να αντιμετωπισθούν με μία συγκυριακή ετοιμότητα ανάλογη με το κρίσιμο της καταστάσεως που αντιμετωπίζουμε και με τη βοήθεια του Θεού πιστεύω ότι είναι δυνατόν όλα να ξεπεραστούν και να αποτελέσουν κάποια στιγμή παρελθόν.

Γίνεται πολύς λόγος για τη χρήση μάσκα εκτός από τις εκκλησίες τώρα και από τους μαθητές στα σχολεια. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό των γονέων που αντιδρά. Ποια η γνώμη σας;

Το πρόβλημα υπάρχει διότι από την αρχή η χρήση της μάσκας ετέθη υπό αμφισβήτηση από τους αρμόδιους που σήμερα συνιστούν την υποχρεωτική χρήση.

Βέβαια αν δούμε στην πράξη της Ιατρικής, θα δούμε τους οδοντιάτρους που πάντοτε είναι με τη μάσκα, θα δούμε το υγειονομικό προσωπικό που είναι πάντοτε με τη μάσκα, χειρούργους και ιατρούς νοσηλευτές που πάντοτε είναι με την μάσκα.

Εάν λοιπόν δεχτούμε ότι υπάρχει τόσο ευρύτατη διάδοση του ιού, καλό θα είναι να υπάρχει πειθαρχία στις συμβουλές των αρμοδίων.

Από εκεί και πέρα η επιστήμη είναι αυτή η οποία ορίζει τα της εγκυρότητας του μέσου και επειδή υπάρχουν και αντίθετες φωνές καλό θα ήταν οι επιστήμονες με διαφορετική άποψη να τεκμηριώσουν τις απόψεις της θέσης των και να απευθυνθούν αρμοδίως ούτως ώστε να μην υπάρχει αυτή η κατάσταση που προκαλείται με όλες αυτές τις αντιθέσεις που δεν ωφελούν σε κάτι ουσιαστικό.

Νομίζω ότι δεν είναι το πρόβλημα η μάσκα αλλά είναι το κλίμα το οποίο δημιουργείται γύρω από την χρήση είτε της μάσκας είτε των άλλων μέτρων τα οποία περιθωριοποιούν και αποστασιοποιούν τον άνθρωπο από την καθημερινότητά του και από την κανονικότητα.

Η μετάδοση του ιού είναι αερογενής να τηρήσουμε τις αποστάσεις να τηρήσουμε τα μέτρα καθαριότητας που επιβάλλονται, την αντισηψία και κυρίως την παρουσία στους κλειστούς χώρους, να είναι δηλαδή οι κλειστοί χώροι καλά αεριζόμενοι τώρα που θα ανοίξουν τα σχολεία οι αίθουσες των παιδιών, οι αίθουσες διδασκαλίας να πληρούν τις προϋποθέσεις της υγιεινής που είχαμε πάντοτε ως προϋπόθεση για μία εύρυθμη λειτουργία ενός σχολικού Ιδρύματος.

Από εκεί και πέρα να προσέξουμε οπωσδήποτε και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η πανδημία την οποία αντιμετωπίζει βλέπετε με την κοινή προσπάθεια η παγκόσμια κοινότητα και των ιατρών και των επιστημόνων αλλά και όλων των κυβερνήσεων βλέπετε ότι είναι παγκόσμιο το πρόβλημα και υπάρχει από κοινού δράση για τη λήψη μέτρων πρόληψης και για την αποτροπή της επεκτάσεως του προβλήματος αυτού.

Η ορθοδοξία δέχεται το τελευταίο χρονικό διάστημα πλήγματα με αποχωρήσεις ιερεων κλπ γεγονός που έχει πυροδοτήσει τη συζήτηση για τη χρήση των social media και γενικώς των media από Ιερεις. Ποια η γνώμη σας; πρέπει να αποσυνδεθεί η ορθόδοξη πιστη από την τόσο συχνή χρήση του Διαδικτύου ;

Κοιτάξτε στη ζωή της εκκλησίας πάντοτε υπήρχαν καταστάσεις προβληματικές και καταστάσεις προβληματικών ανθρώπων και κληρικών.

Πάντοτε υπάρχει η διάθεση για το κουτσομπολιό για το σχόλιο χωρίς ποτέ να υπάρχει η εξυγιασμένη διάθεση της οικοδομής και της γοητείας είτε του εκπεσώντος και της φώτοφορείας της διακονίας της ιερωσύνης είτε εκ του έχοντος διάφορους και ποικίλους πειρασμούς.

Νομίζω μέσα στο διαδίκτυο αυτό που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή είναι λανθασμένο διότι ούτε μπορούμε να κρίνουμε ούτε μπορούμε να κατακρίνουμε αλλά ούτε και μπορούμε να επαινούμε πράξεις οι οποίες είναι από την ίδια τους τη φύση μη κανονικές και μη σύννομες με το νόμο του Ευαγγελίου, με την ζωή της Εκκλησίας, με τη διδασκαλία των Πατέρων και με την επιταγή των Θείων και Ιερών κανόνων.

Από τη στιγμή βέβαια που κάποιος κληρικός εκπέσει, εκ τον κανονικών προϋποθέσεων, της ιεροσύνης οπωσδήποτε από κει και πέρα προβλέπονται τα όσα πρέπει να ακολουθήσουν, αλλά αυτό δεν είναι λόγος και αιτία για να καυχάται κάνεις είτε για να σχολιάζει κάνεις.

Είναι αφορμή για προσευχή για περισυλλογή και για μία σοβαρή αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου, του συγκεκριμένου προβλήματος και εκείνο που πρέπει να προσέχουμε είναι ότι η αιτία σε αυτές τις εκδηλώσεις είναι ότι δεν υπάρχει Χριστοκεντρικός λόγος, δεν υπάρχει το Χριστοκεντρικός βίος, Χριστοκεντρική διακονία με οραματισμό το γεγονός της Σωτηρίας του ανθρώπου .

Οι προσπάθειες πολλές φορές κάποιων με κοσμικά κριτήρια να δημιουργήσουν εντυπωσιασμούς ή να υπάρχει μία εκκοσμίκευση, η εκκοσμίκευση είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και την εκκοσμίκευση πρέπει να την αντιμετωπίσουμε και στο χώρο της ιεροσύνης και στο χώρο της διακονίας της εκκλησίας διότι η εκκλησία μας είναι θείο καθίδρυμα (11.40), η εκκλησία μας είναι σώμα Χριστού η εκκλησία μας είναι ο ίδιος ο Χριστός ο Ιησούς Χριστός παρατεινόμενος εις τους αιώνας και ο Ιησούς Χριστός είναι χθες και σήμερον αυτός

Πως βλέπετε να εξελίσσεται η ένταση με την Τουρκία;

Νομίζω ότι η πατρίδα μας διαθέτει ικανούς ρήτορες στον χώρο της διπλωματίας και απαιτείται μία σοβαρή αντιμετώπιση, όχι σε επίπεδο διμερών σχέσεων, αλλά σε επίπεδο διεθνών διαστάσεων που ενέχουν τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Φρονώ ότι η Ελλάδα μπορεί πραγματικά μέσα από την διαπραγματευτική οδό να πετύχει σε επίπεδο διεθνών συμφωνιών άριστα αποτελέσματα για το παρόν και το μέλλον της οικονομίας του τόπου, και μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις καλής γειτονίας και με τους σήμερα ιδιαιτέρως οχλούντας την πατρίδα μας Τούρκους.

Οι Τούρκοι είναι ένας λαός που έχει την ιστορία του που έχει τα δεδομένα και στην πολιτική διαπραγμάτευση αλλά και την προκλητικότητα. Νομίζω ότι αν υπάρξει ένας χειρισμός υπεύθυνος και σοβαρός όπως και υπάρχει, από κοινού όμως από όλες τις πολιτικές παρατάξεις, με ενιαίο τον πολιτικό χώρο, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να έχουμε αποτελέσματα βιώσιμα.

Αρκεί να σκεφτούμε ότι εδώ και χρόνια αρκετά στην τούρκικη πλευρά υπάρχει μία σταθερότητα στην λεγόμενη εξωτερική πολιτική έστω και αν αλλάζουν κυβερνήσεις, υπουργοί ή και καθεστώτα πολιτειακής φύσεως.

Νομίζω ότι πρέπει αυτό να μας πάρει παραδειγματίσει και νομίζω ότι στα θέματα τα εθνικά πρέπει να υπάρχει ενιαία γραμμή με σταθερές βάσεις πάνω στις οποίες θα οικοδομηθεί η δυναμική της διαπραγματεύσεως των θεμάτων που αφορούν τον ευρύτερο χώρο και στο σήμερα στο παρόν δηλαδή αλλά και στο αύριο.

Υπάρχει πάντοτε ελπίδα και πιστεύω ότι με τη βοήθεια του Θεού μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και τα λεγόμενα θερμά επεισόδια να αποφύγουμε και ημέρες ευημερίας να πετύχουμε για τους δύο λαούς και για την ευρύτερη περιοχή, γιατί η Ελλάδα πάντοτε υπήρξε δύναμη σταθερότητας και παράγων ευημερίας των λαών της Μεσογείου.

Καραγιάννης Ανδρέας
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-6)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.