Συγκλονιστική παρέμβαση-απάντηση στις ανυπόστατες αιτιάσεις της Σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων από τον Αρχιμανδρίτη της Μητρόπολης Ρόδου, Αθανάσιο Μισσό, στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE

«Πάντα κακοί τολμώσιν»

Η ρήση αυτή των αρχαίων ημών προγόνων ήρθε αυθόρμητα και συνειρμικά στο μυαλό μου, μετά την ανάγνωση του άρθρου του Μητροπολίτη Ποβαρντάρσκας Αγαθαγγέλου.

Πορωμένος από άκρατο και άκριτο εθνικισμό προέβη στην ακόλουθη δήλωση δίνοντας της κύρος ως Μητροπολίτης και τονίζοντας «Είμαστε ειρηνικός και φτωχός λαός, αλλά δεν σκοπεύουμε να πουλήσουμε την χώρα μας ».

Τώρα, κατά πόσον ειρηνικοί είναι οι γείτονες μας και ποιος είναι ο ρόλος τους στα Βαλκάνια, ας απαντήσουν έγκριτοι ιστορικοί μελετητές.

Όμως όλοι οι Βαλκάνιοι λαοί γνωρίζουν το σκοτεινό τους ρόλο και την μηδαμινή τους υπόσταση στην χερσόνησο. Πρόκειται εν ολίγοις περί ενός μορφώματος κρατιδιακού δίχως να υπάρχει ταίρι του σε όλη την Οικουμένη.

Όσον αφορά την φτώχεια την οποία ευαγγελίζεται ο Μητροπολίτης της Σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων, μάλλον αγνοεί ή σκοπίμως λησμονεί τις οικονομικές συνθήκες σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Ένα κράτος που γειτνιάζει με Σερβία, με Βουλγαρία και Ελλάδα, πως μπορεί να έχει την απαίτηση να έχει αφ’ εαυτού οικονομικούς δείκτες Σουηδίας; Ή μήπως του διαφεύγει το γεγονός ότι οι Έλληνες της Βορείου Ελλάδος είναι καταλυτικός παράγοντας στην οικονομική τόνωση της χώρας του ;

Στη συνέχεια βλέπουμε τον Μητροπολίτη να κινδυνολογεί και να ψέγει την Κυβέρνηση της πατρίδας του αφήνοντας υπονοούμενα, ότι έχει ανέντιμες προθέσεις στις διαπραγματεύσεις της με την Ελλάδα, όπως ακριβώς και με την Βουλγαρία στο κοντινό παρελθόν.

Μάλιστα τονίζει τον όρο «Μακεδονική» Εκκλησία δίνοντας πέπλο εθνικό ή μάλλον καλύτερα εθνικιστικό στο εκκλησιαστικό τους επιστέγασμα.

Η Εκκλησιά όμως είναι Μία, Ενιαία, Καθολική και Αδιαίρετη. Ο Χριστός προβάλει ως Κυβερνήτης, ειδάλλως η κιβωτός της σωτηρίας μας θα είχε καταποντιστεί προ αιώνων. Συνεχίζει αποκαλώντας τον λαό «Μακεδόνες» και προειδοποιεί ότι θα είναι σκληρός μαζί με τους συντρόφους του τους «Μακεδόνες» στην διαφύλαξη του όρου Μακεδονία.

Είναι απορίας άξιο αν έχει αναρωτηθεί από ποια ΣλαβοΒουλγαρική ετυμολογική ρίζα προκύπτει η λέξη «Μακεδονία» ή σε ποιο αρχαίο σύγγραμμα του λαού του απαντά η λέξη αυτή. Ας φέρει στοιχεία ή πορίσματα επιστημονικής έρευνας και τότε ας ανοίξει πάλι ο διάλογος αυτός.

Έπειτα έχουμε σωρεία δηλώσεων πολιτικών προσώπων της Fyromοι οποίοι τράνωναν πως είναι Σλάβοι και ενεμφανίσθησαν στην περιοχή τον 6ο αιώνα μ.Χ. και εξής. Άραγε γιατί ξεχάστηκαν όλες αυτές οι επίσημες δηλώσεις των προγόνων τους.

Μήπως το σύνδρομο της κατωτερότητας τους, τους επέφερε ντροπή για τις ρίζες και την παρουσία τους και προσπαθούν να σφετεριστούν τον Φίλιππο τον Β’ και τον Μέγα Αλέξανδρο ; Είναι όμως πιθηκισμός το να θέλουν να οικειοποιηθούν ξένη ιστορία παραχαράσσοντας και ρυθμίζοντας την στα μέτρα και τα σταθμά τους.

Έπειτα ο Μητροπολίτης Αγαθάγγελος βροντοφωνάζει ότι ουδεμία σχέση έχουν ως λαός με τους Βούλγαρους και υψώνει τείχος φυλετικό ανάμεσα στα δυο κράτη.

Δεν διστάζει να υποστηρίξει ότι τα Σκόπια έχουν δική τους ιστορία (ελάχιστες δεκαετίες) και πως τα παιδιά τους έχουν ιερό χρέος να την διδαχθούν. Κλείνοντας θέτει και ζήτημα αλυτρωτισμού για να συγκινήσει τους αποδέκτες.

Η γενική αποτίμηση είναι πως πρόκειται περί ενός παραληρήματος από άνθρωπο που εσκεμμένα αγνοεί την ιστορική αλήθεια. Το ερώτημα είναι αν τα κίνητρα του είναι ατομικά ή καλείται να εκφράσει επίσημα και ανεπίσημα ταυτόχρονα την άποψη της Εκκλησίας του.

Η όποια διάψευση από την Αρχιεπισκοπή δεν είναι και τόσο πειστική για όποιον ζει και γνωρίζει τα εκκλησιαστικά δρώμενα.

Είναι ανάγκη να αποκηρυχθεί ο εν λόγω Μητροπολίτης και η επίσημη Ελλαδική Εκκλησία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο να εκδώσουν σχετικό ανακοινωθέν.

Εγώ προσωπικά ως Ορθόδοξος κληρικός έχω να δηλώσω «μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι» και ως Έλλην το γνωμικό του Μενάνδρου «Συκοφάντης εστί τοις πέλας λύκος»ήτοι (ο συκοφάντης είναι για τους γύρω του σαν λύκος) .

Ο Θεός φωτίσαι ημάς

Αθανάσιος Μισσός, Αρχιμανδρίτης Ι. Μητροπόλεως Ρόδου

Παραθέτουμε εδώ τις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του Μητροπολίτη της Σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων:

https://www.ekklisiaonline.gr/nea/proklisi-mitropoliti-skopion-tha-imaste-skliri-sti-diafylaxi-tis-makedonias/

 

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4.75 (4 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

1 Σχόλιο

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1
Νικήτας Αποστόλου

Ο εθνοφυλετισμός έχει καταδικαστεί από το 1870 ως αίρεση και αυτό θα πρέπει να το έχουμε ως οδηγό μας όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί μαζί με την εντολή του Κυρίου μας "Αγαπάτε αλλήλους".