Με λαμπρότητα και μεγάλη προσέλευση πιστών εορτάσθηκε η Πανήγυρις των Αγίων Πάντων στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό στη Καλλιθέα.

Συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος ο οποίος και χοροστάτησε κατά τον Όρθρο,ενώ τους πλαισίωσαν οι ευλαβείς ιερείς του Ναού.

Η εορτή των Αγίων Πάντων, ετόνισε ο Μητροπολίτης Κορωνείας, μπορούμε να πούμε ότι είναι από τις σπουδαιότερες εορτές της Εκκλησίας μας, αν και δεν της δινουμε, συνήθως, την βαρύτητα, που έχει. Και είναι μεγάλη εορτή για συγκεκριμένους λόγους. Και επειδή ακολούθησε η ανάγνωση βαρυσημάντου Εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου με τίτλο «Τα χαρίσματα του Αγ. Πνεύματος και οι ψευδοπροφήται», ανέφερε αντί κηρύγματος σύντομη τρίλεπτη περίληψη των κατωτέρω σκέψεων.

1. Ας αναλογισθούμε τον αριθμό των Αγίων της Εκκλησίας, που τιμάμε. Και μόνο τους Μάρτυρες να υπολογίσουμε, έστω και αν δεν έχουμε ακριβή κατάλογο. Αν σκεφθούμε ότι επί τρείς αιώνες, τριακόσια ολόκληρα χρόνια, οι Χριστιανοί οδηγούνταν στο Μαρτύριο από την τότε πανίσχυρη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Και ακόμα ότι οι διωγμοί δεν σταμάτησαν να συνεχίζονται από καιρού εις καιρόν. Ας θυμηθούμε τους Νεομάρτυρες τα τετρακόσια χρόνια της δουλείας, αλλά και τους κατά καιρούς διωγμούς σε διάφορα αθεϊστικά και αντιχριστιανικά καθεστώτα μέχρι σήμερα.

2. Ας σκεφθούμε την ποιότητα και την ποικιλία των Αγίων Μαρτύρων. Δεν ήταν άνθρωποι, θα λέγαμε, του υποκόσμου,που ήθελαν να ηρωοποιηθούν. Ήσαν το άνθος κάθε γενεάς, προερχόμενοι από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Νέοι και νέες. Άνδρες και γυναίκες. Μέλη της αριστοκρατικής κοινωνίας, αλλά και δούλοι. Κάθε ηλικίας, μορφώσεως και οικονομικής καταστάσεως. Όλοι αυτοί, ευχαρίστως, θυσίαζαν την ζωή τους για τον Χριστό.

3. Όλοι οι Αγιοι δεν αγωνίζονταν και δεν θυσιάζονταν για κάποια υλικά αγαθά, αλλά για πνευματικά και μέλλοντα. Και όχι στο άμεσο, αλλά στο απώτερο μέλλον. Ήσαν δηλ. προσωπικότητες ανώτερες και ευγενείς με υψηλά ιδεώδη και ιδανικά και όχι αξιολύπητα ανθρωπάρια.

4. Ας σκεφθούμε την σκληρότητα των βασανιστηρίων. Αν διαβάσουμε τα συναξάρια των Αγίων, μένουμε αποσβολωμένοι πώς άντεξαν σε τόσο βάρβαρα βασανιστήρια. Ήσαν πράγματι ήρωες της πίστεως, άξιοι κάθε τιμής.

5. Η ευγένεια των Μαρτύρων φάνηκε και στο ότι όλοι,μιμούμενοι τον Χριστό, συγχωρούσαν τους βασανιστές τους και προσεύχονταν για τους διώκτες τους. Αυτό θα πεί ψυχικό μεγαλείο!

Αυτά είναι τα πρότυπά μας και οι προστάτες μας. Αποτελούν μια ένδοξη παρέλαση! Την ακολουθούμε κι εμείς, βλέποντας τις κηλίδες των δακρύων και του αίματός τους.

Τους ακολουθούμε και αυτοί μας δίνουνε κουράγιο καθώς βαδίζουμε μαζί τους.Και οι καρδιές μας πρέπει να φλέγονται από αγάπη για την Κεφαλή της φάλαγγας που είναι ο Χριστός! Και όλοι είμαστε ” κλητοί άγιοι “. (Ρωμ.α,7). Καλεσμένοι στην αγιότητα. Ομως ας μη μένουμε στο “κλητοί “αλλά με την ζωή μας ας αποδειχθούμε και “εκλεκτοί” ( Ματθ. κβ, 14).

Προ της Απολύσεως έλαβε χώραν ο καθαγιασμός και η ενθρόνιση σε περίτεχνο ξυλόγλυπτο Προσκυνητάριο Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Μαχαιριωτίσσης (Κύπρου).

Προηγήθηκε σχετικό λογίδριο του Προϊσταμένου του Ναού Αρχιμ. Τιμοθέου Μαχαιριώτου, που υπήρξε Μοναχός της Ιεράς Μονής Μαχαιρά.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτρης Κάρναβος με μέλη του Δήμ. Συμβουλίου, ο πρώην Υπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης κ. α.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.