ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΗ - ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ: Πλήθος πιστών ύψωσε ικετευτικά τα χέρια προς την Παναγιά πάνω στα σύνορα! Του π. Ηλία Μάκου. Και φέτος, όπως κάθε χρόνο εδώ και πολλά έτη, στο ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας της Μολυβδοσκεπάστης, που βρίσκεται στην περιοχή της Κόνιτσας, ακριβώς πάνω στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, 100 μ. από τη συνοριογραμμή, έγινε μια μοναδική στην Ελλάδα λατρευτική πράξη.

Στις 9 το βράδυ της 14ης Αυγούστου ξεκίνησε υπαίθρια αγρυπνία στον αύλειο χώρο της Μονής, αφιερωμένη στα εθνικά θέματα, ολοκληρώθηκε στις πεντέμιση περίπου το πρωί της 15ης Αυγούστου και μετά άρχισε η δεύτερη θεία λειτουργία, όπου και σ’ αυτή, όπως και στην αγρυπνία, συγκεντρώθηκε πλήθος πιστών από διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Παναγία Μολυβδοσκέπαστη

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Σεβαστιανός, καθιέρωσε την αγρυπνία στην ιστορική Μονή της Μολυβδοσκεπάστης και την ολονύκτια προσευχή προς την Θεομήτορα, για τους αδελφούς, πέρα απ’ τα σύνορα, που δεν μπορούσαν ούτε τον σταυρό τους να κάνουν…

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε. Όμως η αγρυπνία δεν σταμάτησε. Συνεχίζεται… Έντονα και θερμά.

Σε τέτοιες στιγμές κατάνυξης, σε τέτοιες καταστάσεις, όπως αυτές στη Μονή της Μολυβδοσκέπαστης ίσως βρίσκει κανείς την ψυχική δύναμη να αντικρίσει την αμαρτωλότητά του σε όλη της τη γυμνότητα και να πάρει τη μεγάλη απόφαση της στροφής και αλλαγής πορείας, που είναι μια από τις πιο οδυνηρές προσπάθειες, καθώς η απάρνηση του παλαιού εαυτού δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Η στροφή αυτή από το σκοτάδι στο φως στην ουσία δεν είναι επιστροφή με την έννοια της οπισθοδρόμησης.

Είναι επιστροφή με την έννοια της προόδου. Είναι νέα πορεία και καινούργιος προσανατολισμός. Η απαρχή νέας ζωής.

Πλήθος προσευχών για τα ατομικά και εθνικά προβλήματα

Μιλώντας στον εσπερινό της αγρυπνίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η Θεοτόκος, ας δεχθεί πλήθος από θερμές προσευχές και ικεσίες, για τα ατομικά μας προβλήματα, αλλά και για τα προβλήματα της πατρίδας και προπαντός για τα εθνικά θέματα.

Απηύθυνε δημόσιο έπαινο σε όσους ήταν στην πρώτη γραμμή του πύρινου μετώπου και βοήθησαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Για τα εθνικά θέματα είπε ότι οι Έλληνες στην Αλβανία, που δεν είναι μονιασμένοι και πολιτικά εκπροσωπούνται από τα Αλβανικά κόμματα, χάνουν τις περιουσίες τους και δέχονται βιαιότητες εκ μέρους των Αλβανών.

«Η Ελληνική πολιτεία, δυστυχώς δείχνει να βιάζεται να ενταχθεί η Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις επιφυλάξεις της ίδιας της Ένωσης», τόνισε.

Παναγία Μολυβδοσκέπαστη Κόνιτσα

Ακόμη σημείωσε πως οι Σκοπιανοί χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία, ακόμη και στα προϊόντας τους, δημιουργώντας σύγχυση στην αγορά.

Και πρόσθεσε:

Η λεγόμενη Μακεδονική Εκκλησία, που δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία, ζητάει να αναδειχθεί Αυτοκέφαλη χωρίς να δέχεται τον ιστορικό τίτλο Αρχιεπισκοπή Αχριδών.

Εξάλλου κατέκρινε την εισαγωγή του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Χαρά της Παναγίας

Οι πιστοί, μέσα στην κατανυκτικότητα της λατρείας, αλλά και στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον, εκδήλωσαν με ταπεινοφροσύνη τα ευεργετικά αισθήματά τους προς την Παναγία, που όπως, είπε ο Σεβασμιότατος, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ορθοδοξία.

Και συνειδητοποίησαν ότι η συμβολή της Παναγίας στην αναγέννησή τους σημαντική. Μας βοηθάει να φύγουμε από τα γνωστά κατατόπια της προηγούμενης ζωής.

Νέα χαρά θα αναβλύζει μέσα μας, η χαρά της Παναγίας, ενώ οι σκιές θα σβήσουν και θα αντικατασταθούν με ακτίνες φωτός. Και αυτή τη χαρά θα μπορούμε να τη διατηρούμε όσο ζούμε.

Παναγία Μολυβδοσκέπαστη 2021

πάτερ Ηλίας Μάκος

Φωτό από βίντεο του epirus-tv-news

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.