Ι.Μ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Η πόλη της Καστοριάς συνεχίζει τις λατρευτικές εκδηλώσεις για την εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Το απόγευμα της εορτής της Κοιμήσεως τελέσθηκε Εσπερινός στον εορτάζοντα Μητροπολιτικό Ναό της πόλης.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο σεπτός Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, με την συμμετοχή πολλών ιερέων της Μητροπόλεώς μας.

Αμέσως μετά έλαβε χώρα το παλαιό έθος να μεταφέρεται το καύχημα του Μητροπολιτικού Ναού η εφέστιος εικόνα της Παναγίας της Πορφύρας από το Μητροπολιτικό Ναό στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριωτίσσης.

Την Εικόνα της Παναγίας υποδέχθηκαν στην Μονή ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος μαζί με τον καθηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Νεκτάριο Κακουλίδη. Την Παναγία Πορφύρα συνόδευσαν επίσης ιερείς της Μητροπόλεώς μας, άγημα του Στρατού, οι ιερόπαιδες, πολλά παιδάκια ενδεδυμένα με παραδοσιακές στολές της Καστοριάς και πολλοί ευλαβείς προσκυνητές.

Μετά την υποδοχή της εικόνας κλήρος και λαός έψαλαν τα εγκώμια προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Στον λόγο του ο Σεβ. κ. Καλλίνικος αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως η χώρα της Παναγίας.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε το Ηγουμενοσυμβούλιο της Ιεράς Μονής, αποτελούμενο από τους Αρχιμανδρίτες π. Νεκτάριο Κακουλίδη, π. Στέφανο Σχοινά και π. Παύλο Λαζόγκα, που συνεργάσθηκε και με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και με τις Υπηρεσίες του Δήμου Καστοριάς, για την πλακόστρωση του προαυλείου της Μονής.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε:

-Τον Δήμαρχο Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ κ. Πέτρο Τόσκο, για την πλακόστρωση και την όλη συνεργασία.

-Την Προισταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Ανδρομάχη Σκρέκα για την συνεργασία, αλλά και για την όλη ανακαίνιση του Ιερού Ναού της Παναγίας, που όπως είπε ο Σεβασμιώτατος, όταν θα παραδοθεί θα μας επιφυλάξει εκπλήξεις, με τις εργασίες που εκτελούν οι καλοί μας αρχαιολόγοι.

-Τον εργολάβο κ. Ξενοφώντα Κοχλιάδη για την σημαντική συμβολή του στο έργο.

Επίσης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Στρατό, άγημα του οποίου συνόδευσε την ιερά Εικόνα.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος στράφηκε στα παιδιά, που ήταν ντυμένα παραδοσιακά και συνόδευσαν την ιερή Εικόνα της Παναγίας της Πορφύρας, και είπε:

«Όταν θα γίνετε βουλευτές, υπουργοί, δήμαρχοι, δημαρχίνες, δικηγόροι κλπ., όταν θα σπουδάσετε, εδώ και στο εξωτερικό, και θα λάβετε πολλά εφόδια πνευματικά, με τα εφόδια αυτά θα ᾽ρθείτε και θα κάνετε την Καστοριά μας αγνώριστη, προς το καλό! Θα την κάνετε μια δεύτερη Κωνσταντινούπολη, μια μικρή δεύτερη μικρή Κωνσταντινούπολη! Να σας ευλογεί η Παναγία μας».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.