Τι αναφέρουν οι κάτοικοι στις Αρχές: Μοναστήρι καταπατά χιλιάδες στρέμματα δημόσιας γης στους Δήμους Μάνδρας- Ειδυλλίας και Τανάγρας για να κάνει μπίζνες με ΑΠΕ έχοντας τη σιωπηρή ανοχή των αρχών. Το κόλπο της διπλής σύστασης της Μονής για να αξιοποιηθεί ο Νόμος και να μπορεί να δηλώσει εκτάσεις με απλή υπογραφή του ηγουμένου.

Ανεμογεννήτριες και φωτοβολταικά με μέτοχο την Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Ερυθρών. Πως με μια δήλωση σε συμβολαιογράφο ΄΄απέκτησαν΄΄ εις βάρος του ελληνικού δημοσίου 5.512,41 στρέμματα για να επενδύσουν σε ΑΠΕ.

Ανάστατοι οι κάτοικοι περιοχών του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας αλλά και του Δήμου Τανάγρας καταγγέλουν την κατασπάραξη δασικών εκτάσεων που βαπτίζονται εκκλησιαστική περιουσία για να μπορέσει να εγκαταστήσει φωτοβολταικά συστήματα και ανεμογεννήτριες σε μια τεράστια έκταση μία μονή η οποία τα τελευταία 11 χρόνια έχει επαναλειτουργήσει δυο φορές.

Ας δούμε τον κανονισμό διαχείρισης και αξιοποίησης της μοναστηριακής περιουσίας και εκτέλεσης έργων από το ΦΕΚ Β 1914/13.05.2021.

Η Ιερά Μονή δύναται να επενδύει εις νομικά πρόσωπα τα οποία λειτουργούν εγκαταστάσεις επί αγροτεμαχίων της, με σκοπό κατόπιν επωφελών συμβάσεων τη χρήση της παραγόμενης ενέργειας υπό της Ιεράς Μονής ή την πώληση.

Όπως λένε νομικοί κύκλοι και κάτοικοι, οι απώλειες εις βάρος της δημόσιας περιουσίας είναι τερατώδεις.

Η Μονή προκειμένου να θεμελιώσει τα εμπράγματα δικαιώματά της επί των ακινήτων δηλώνει ανακριβώς ότι έχει αποκτήσει δημόσια δασική περιουσία με τακτική ή έκτακτη χρησικτησία.

Η Μονή φέρεται κατ αυτήν να έχει ιδρυθεί τον 11ο αιώνα. Πως όμως θεωρείται ως χρόνος ίδρυσης ο προαναφερόμενος αιώνας ενώ σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση έχει αξιολογηθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο λόγω της παλαιότητας του στη χρονική περίοδο 1453 ‘εως και 1830;

Πως είναι δυνατόν ένα ανύπαρκτο νομικό πρόσωπο να ασκεί πράξεις νομής και κατοχής από το 1833 έως το 2008.

Ο Δήμος Μάνδρας τι έχει κάνει για να διαφυλάξει τις καταπατηθείσες δασικές εκτάσεις;

Πως είναι δυνατόν η μονή να ισχυρίζεται πως νέμεται και κατέχει τα ακίνητα αυτά από την εποχή της οθωμανικής επικυριαρχίας ενώ δεν επικαλείται κανενός είδους οθωμανικό τίτλο;

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΡΥΘΡΩΝ – ΔΑΦΝΗΣ: Δεν θα χαρίσουμε τον τόπο μας σε κανέναν επιτήδειο

΄΄Εμείς καταλάβαμε ότι κάτι δεν πάει καλά από τη στιγμή που ήρθαν και κλείδωσαν την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που ανήκει στην κοινότητα Δάφνης, στο υποθηκοφυλακείο ανακαλύψαμε τέρατα. Ζητήσαμε τίτλους αλλά δεν μας τους έδωσαν ενώ μοναχοί ενοχλούν ιδιοκτήτες Γης, θέλουμε να διασωθούν οι εκτάσεις για το περιβάλλον και τα παιδιά μας.

από Ντοκουμεντο Κυριακής

Φανούρης Ευστράτιος
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (1)
 1. ΕΛΕΝΗ ΗΛΙΑ 1 χρόνο πριν

  Καλησπέρα σας.
  Παρακαλώ διαβάζοντας με πολύ προσοχή τό άρθρο σας,επιτρέψτε μου να καταθέσω την ταπεινή άποψη μου,διότι τυγχάνει να εχω μεγαλώσει στη περιοχή του θαυματουργού προφήτη Ηλία & να γνωρίζω απο τούς παππούδες μου πού συντηρούσαν με ευλάβεια τη περιουσία της μονής & δεν καταπάτησαν ούτε σπιθαμή της έκτασης της,ότι υπήρχαν & υπάρχουν αποδεικτικά έγγραφα!!Παρακαλώ μέ σεβασμό στό δικαίωμα τού λόγου,πρίν δημοσιευσετε το εν λόγω άρθρο,επρεπε να ενημερωθείτε απο τούς εκάστοτε μητροπολίτες της περιοχής & οχι νά αδικείτε τή μονή μέ ψευδείς αναφορές.
  Η περιουσία κάθε ενορίας & κοινοβίου “ακουμπά” στή μητρόπολη & κατ επέκταση στούς νόμους-νομοσχέδια τών αρμοδίων υπουργείων!!
  Οι εκτάσεις που αναφέρεστε αφορούν 11ο αιώνα & οί σημερινοί πληροφοριοδότες σας ήταν αγεννητοι,σ αντίθεση με τα αποδεικτικά έγγραφα,τά οποία μόνο η δικαιοσύνη μπορει να επιβεβαιώσει & οχι η πένα ενός αρθρογράφου σε τόσο σοβαρό site του διαδικτύου.
  Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
  ΜΦΧ.
  ΕΛΕΝΗ ΗΛΙΑ

  ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.