Πολλοί συνάδελφοι ιεροψάλται με ρωτούν πως βρέθηκα να έχω πρόσβαση και γνωριμία με τον προσκυνηματικό Ιερό Ναό των Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού; Τους απαντώ ότι ήταν θέλημα Θεού, του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, και των Αγίων Ισιδώρων.

Όπως όλος ο κόσμος τους άκουγα και εγώ καθημερινά από το Διαδύκτιο όπου μου άρεσαν εξαιρετικά οι εκφωνήσεις του ταπεινού ανδρός και Λεβίτου πατρός Δημητρίου αφ’ ενός, και αφ’ ετέρου οι ψαλμωδίες του Μοναχού πρωτοψάλτου του προσκυνήματος πατρός Σπυρίδωνος Ταλάρου. Όπως όλος ο κόσμος που τους ακούει πρωία και εσπέρας έτσι και εγώ, τους έγραψα ότι μου αρέσει ο τρόπος που ψάλλουν και μου απάντησαν έκπληκτοι ότι αυτή η απλή επικοινωνία μου μαζί τους ήταν διπλά τιμητική δι αυτούς και φυσικά θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη η τιμή τους, εαν τα κατάφερνα κάποτε να τους επισκεφθώ δια ζώσης. Αυτά έγιναν εφέτος τον μήνα Ιούλιο.

Στην απάντηση μου τους υποσχέθηκα ότι θα τους επισκευθώ την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου όπου θα έχω την άδεια μου από το Ναό μου. Έτσι και έγινε, όπου με υποδέχθηκαν με πραγματική αγάπη σεβασμό και αναγνώριση για το ψαλτικό μου έργο ολαυτά τα 68 χρόνια που διακονώ την Εκκλησία μας. Αρχίσαμε στις 7,30 το πρωί και τελειώσαμε στις 12,30 το μεσημέρι. Εκεί διαπίστωσα ότι ο καλλικέλαδος ιερεύς λεβίτης του ιερού προσκυνήματος ο πατήρ Δημήτριος, ήταν μαθητής μου-ακούγοντας με από τις κασέτες μου αλλά όπως μου είπε ο ίδιος ερχόταν ως λα’ι’κός πολλές φορές απο τα χανιά για να με ακούει στον Ναό μου τον Αγιο Απόστολο Θωμά Αμπελοκήπων. Χαίρω και αγάλλομαι να τον ακούω να εκφωνεί τόσο όμορφα τόσα καθαρά και κατανοητά που μόνο δέος σε πιάνει και λες ποτέ να μην τελειώνει.

Όμως η έκπληξη μου μεγάλωσε και ήταν διπλή όταν άκουσα ψάλοντα τον καλλικελαδέστατο πρωτοψάλτη του ιερού προσκυνήματος τον πατέρα Σπυρίδωνα Ταλάρη ο οποίος όταν ψάλλει μου θυμίζει τον Βασιλικό των 25-40 ετών χωρίς να με μιμήται-όπως κάνουν άλλοι καλλίφωνοι ιεροψάλται που μιμούνται ακόμα και τις αναπνοές μου. Ψάλλει με εσώτερη λεπτότητα και δέος επειρεασμένος απο τις χιλιάδες ερμηνείες των ύμνων μου, όμως επαναλαμβάνω χωρίς να με μιμήται-όπως με την ευρύτερη έννοια.

Η ποιότητα της φωνής του είναι ασύλληπτη γιαυτό και “κεντάει” μουσικά τον κάθε ύμνο στον κάθε ήχο. Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι είναι ο πρώτος των πρώτων πανελληνίως. Γνωρίζω πόσο ταπεινός είναι όπου και θα προσκρούσω σε αυτό του το στοιχείο. (Δεν θέλω να πώ ότι δεν έχει η Αθήνα η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα μας γενικότερα εκλεκτούς καλλίφωνους ιεροψάλτας όπου ο καθείς έχει το δικό του ανάλογο ύφος, όμως αγαπητοί μου ο χρυσός δεν κρύβεται πάντα λάμπει. Η δε ταπεινότητα του είναι σημείο αναφοράς και “διδαχής”. Θα τελειώσω το σχόλιο μου με τον πατέρα Δημήτριο όπου και άρχισα: Είναι από Θεού απεσταλμένος για να εφαρμόζει τα του Ευαγγελίου όπου Ο ΚΥΡΙΟΣ είπε στους μαθητές του: ΓΙΝΕΤΕ ΑΛΙΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ και αυτό εφαρμώζει αυτός ο αγαθός ταπεινός λεβίτης που έχει ψυχή μικρού παιδιού όπου κάθε πρωί στη Θεία Λειτουργία και στον Εσπερινό συρραίουν πλήθη ανθρώπων σε εκατοντάδες χιλιάδες, όπου τον εμπιστεύονται κατά πάντα και δια πάντα-είναι τυχαίο αυτό; Όχι.

Φανούρης Ευστράτιος
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4.2 (5 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

1 Σχόλιο

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1
Σταυρόπουλος Γιάννης

Ο άρχων κ. Βασιλικός ας είναι, εύχομαι, πάντα καλά και η χάρη του Θεού να είναι μαζί του!