Έντονο παρασκηνιακό παιχνίδι φαίνεται ότι παίζεται γύρω από τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, αφού οι Μητροπολίτες που ενδιαφέρονται για να διαδεχθούν τον Χρυσόστομο Β΄, έχουν αρχίσει να φουλάρουν τις μηχανές τους, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι ο Μακαριώτατος βρίσκεται ακόμα εν ζωή.

Όπως κατήγγειλε ο θεολογός Θεόδωρος Κυριακού, στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο», προωθείται εκκλησιαστικό «πραξικόπημα», όπως το χαρακτήρισε, αφού κάποιοι προσπαθούν να αλλάξουν το καταστατικό, με τον νέο Αρχιεπίσκοπο να ψηφίζεται μόνο από τη σύνοδο, με τους πολίτες να μην έχουν πλέον λόγο και ρόλο.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριακού, μέχρι σήμερα, ο λαός αποφάσιζε το τριπρόσωπο που θα οδηγείται ενώπιον της Συνόδου, για να εκλεγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος, με εκείνους που θεωρούνται φαβορί να είναι οι Μητροπολίτες Ταμασου και Ορεινής, Μόρφου και Λεμεσού. Κάποιοι ωστόσο, όπως υπέδειξε ο κ. Κυριακού, προωθούν την τροποποίηση του καταστατικού, ώστε να εκλεγεί ο νέος προκαθήμενος της Εκκλησίας, μόνο με ψήφους της Συνόδου.

Ακούγοντας τις αναφορές από πλευράς του θεολόγου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ζήτησε παρέμβαση στην εκπομπή, αναφέροντας ότι «με το παλιό καταστατικό, η Σύνοδος ήταν ανύπαρκτος. Ότι ψήφιζε ο λαός, ήτο το τελικό. Είχε την πλειοψηφία, γινόταν η κληρικολαϊκή συνέλευση, αφού η Σύνοδος ήταν υπό σκιά. Με το νέο καταστατικό, είπαμε ότι πρέπει να το διορθώσουμε, διότι οι κανόνες της Εκκλησίας προβλέπουν ότι ο Επίσκοπος πρέπει να εκλέγεται από τη Σύνοδο και τον τελικό λόγο τον έχει η Σύνοδος».

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος επιβεβαίωσε ότι τον ρώτησαν για ενδεχόμενη αλλαγή του καταστατικού, με τον ίδιο να εκφράζει την άποψη ότι δεν χρειάζεται αλλαγή, φθάνει οι συνοδικοί «να είναι σωστοί άνθρωποι, να αγαπούν την εκκλησία, να θυσιάζονται υπέρ της Εκκλησίας και το καταστατικό είναι καλό, δεν θέλει αλλαγή».

Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε το παράδειγμα πως ο λαός ενδεχομένως να δίνει τριπρόσωπο, το οποίο η Σύνοδος δεν επιθυμεί να ψηφίσει. «Όταν θα γίνει η ψηφοφορία, εάν πάνω από 50% είναι λευκά, τότε δεν εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος. Μπορεί να γίνει και δεύτερη προσπάθεια και εάν επιμένουν οι συνοδικοί τότε παίρνει απόφαση η πλειοψηφία της Συνόδου και λέει θα πρόβούμε στην εκλογή Μητροπολίτη ή Αρχιεπισκόπου, διότι ο λαός δεν συμπεριφέρθηκε σωστά».

Καρφώνει Μητροπολίτη ο Αρχιεπίσκοπος

Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος κατήγγειλε δημόσια ότι Μητροπολίτης τηλεφωνούσε σε όλη την Κύπρο, τους δημάρχους και κοινοτάρχες, αναφέροντάς τους ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι άρρωστος.

«Είχε την ατυχία να πάρει και τον Δήμαρχο Πάφου, οπόταν το έμαθαν οι δικοί μου. Με πήρε τηλέφωνο η αδελφή μου και μου είπε, είσαι άρρωστος και μας το κρύβεις; Λέω έχουμε δημοκρατία, μπορούν να συζητούν ότι θέλουν, αλλά μην λαμβάνετε υπόψιν. Το πάνω χέρι το έχει η Σύνοδος και θέλω να το καταλάβουν οι πάντες», υπέδειξε ο Μακαριώτατος.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας σημείωσε ότι δεν τον ενοχλεί καθόλου όταν γίνονται συζητήσεις για διαδοχή του, αλλά αντίθετα γελά με όσα ακούει. Έστειλε εξάλλου ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

«Αυτό το ρεζιλίκι να σταματήσει. Έχω συγγενείς και φίλους που ενοχλούνται αφάνταστα με αυτά τα πράγματα. Όσο δουλεύει το μυαλό μου, θα είμαι εδώ, είτε τους αρέσει είτε όχι».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.