Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, τη Δευτέρα της Διακαινησίμου, o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος μετέβη στο χωριό Αγία Βαρβάρα Αιγιαλείας, που ανήκει στη Δημοτική Κοινότητα Ακράτας, όπου στον ομώνυμο Ιερό Ναό χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Όλη η κοινότητα τίμησε πανηγυρικά τη σεπτή μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ειλικρινή χαρά του, που κατάφερε για δεύτερη φορά -πράγμα σπάνιο- να έρθει σε ένα όμορφο, μακρινό, ορεινό χωριό της Μητροπόλεως, μέσα στα έλατα, τα πλούσια νερά και τη θαλερή βλάστηση, για να συνεορτάσει με τόσο καλούς και δραστήριους ενορίτες, με τόσο χαρούμενα πρόσωπα τη μνήμη του προστάτη τους, Αγίου Γεωργίου.

Εκδήλωσε ακόμη την ικανοποίηση του για τα νέα παιδιά, που ήρθαν να εορτάσουν στην ενορία τους τον Άγιο και «φίλο» τους, διότι ο πολιούχος Άγιος κάθε χωριού ενισχύει όλη την ενορία και θα πρέπει οι ενορίτες να τον θεωρούν ως «δικό» τους Άγιο.

Ο Μητροπολίτης δηλώνοντας για μία ακόμη φορά την πρόθεσή του να στηρίζει τα απομακρυσμένα χωριά της Μητροπόλεώς μας, αρκετά από τα οποία με αυταπάρνηση και λειτουργικό ζήλο επισκέφθηκε και κατά τη φετινή περίοδο της Σαρακοστής, απηύθυνε πνευματικό λόγο στους κατοίκους, που με αισθήματα ευγνωμοσύνης προς το σεπτό του πρόσωπο δέχτηκαν την επίσκεψή του ως αναστάσιμη ευλογία για τον τόπο τους.

Συγκεκριμένα τους εμψύχωσε με τις ακόλουθες παραινέσεις και νουθεσίες: «Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί, έρχομαι να προσευχηθώ μαζί σας, να ανταλλάξουμε τον αναστάσιμο χαιρετισμό, να μοιραστούμε τη χαρά της Αναστάσεως και να πω τα «Χρόνια Πολλά» σε όσους γιορτάζουν.

Από την ημέρα, που αναστήθηκε ο Χριστός μας, οι Ιουδαίοι προσπάθησαν να αποκρύψουν την Ανάσταση, διότι μόνο στη δική μας Εκκλησιαστική Ιστορία έχουμε Ανάσταση και σε καμία άλλη θρησκεία. Η Ορθοδοξία, αδελφοί μου, δεν είναι μία απλή θρησκεία αλλά είναι πίστη αληθινή και ζώσα, διότι μέσα από τον θάνατο ήρθε η ζωή και η δική μας Ανάσταση, πνευματική και σωματική. Πνευματική, διότι όταν ο άνθρωπος, αγωνίζεται όπως ο τροπαιοφόρος Άγιος Γεώργιος και κάνει καλά πράγματα για τους άλλους, κάνει αυτό που ζητάει ο Χριστός. Δεν ζητάει από όλους μας να γίνουμε ασκητές στην έρημο και να ασκηθούμε εκεί με νηστεία, αγρυπνίες, προσευχή και γονυκλισίες.

Ο Χριστός μας πρωτίστως ζητάει ένα πράγμα: να αγαπήσουμε τον συνάνθρωπο, τον φίλο μας, τον αμαρτωλό άνθρωπο, τον διαφορετικό άνθρωπο, όπως τον ίδιο μας τον εαυτό. Ζητά αγάπη προς όλους, συγχωρητικότητα και ταπείνωση, επειδή ο Θεός αγάπησε τον άνθρωπο, ήρθε στον κόσμο και τον έσωσε από την αμαρτία. Αν κερδίσουμε αυτή την αγάπη, έρχεται ο ίδιος ο Κύριος και μας αλλάζει εσωτερικά. Γινόμαστε τότε πνευματικοί άνθρωποι κι έτσι σωζόμαστε και σωματικά με αποτέλεσμα κατά τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας να ζήσουμε και τη σωματική μας Ανάσταση.

Έρχομαι σήμερα να σας υπενθυμίσω αυτό: ότι θα πρέπει να αγαπάμε τον κάθε άνθρωπο. Δύσκολο κομμάτι της ζωής μας αλλά όχι ακατόρθωτο. Δύσκολο να αγαπήσουμε αυτόν που μας έχει βλάψει, τον διαφορετικό άνθρωπο, τον διπλανό μας. Δύσκολο να θυσιάσουμε κάτι από το προσωπικό μας συμφέρον και τα πράγματά μας και να τα δώσουμε στον διπλανό μας. Αν αυτό, αγαπητοί μου αδελφοί, το καταφέρουμε, θα έχουμε ελκύσει την αγάπη και το έλεος του Θεού, ώστε, όταν φύγουμε από αυτό τον κόσμο, να κερδίσουμε την αιώνια ζωή.

Σας εύχομαι μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου ο Χριστός, που βγήκε από τον τάφο νικητής του θανάτου, να αποτελεί για όλους μας πρότυπο στο να πλησιάσουμε τον Θεό μέσα από τον άλλο άνθρωπο, δια του συναδέλφου, του φίλου, του συνανθρώπου, του συζύγου, του παιδιού. Με το να δίνουμε καθημερινά απλόχερα την αγάπη μας. Γι΄ αυτό το φως της Αναστάσεως βγήκε μέσα από τον τάφο του Χριστού μας, για να φωτίζει και να καθοδηγεί όλους μας. Σας εύχομαι, όταν φύγουμε από αυτό τον κόσμο, να δούμε αυτό το ανέσπερο φως της Θεότητος, που θα μας αγιάσει και θα μας καταστήσει κληρονόμους της Βασιλείας Του.

Να ζήσετε, να έχετε την ευλογία του Θεού και ο αναστάσιμος χαιρετισμός «Χριστός Ανέστη» να καταυγάζει τις καρδιές όλων μας και να αποτελεί για τον καθένα μας χαρά, διότι πιστεύουμε σε Αυτόν, που θυσιάστηκε για μας. Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά σε όλους σας».

Στο τέλος αντάλλαξε εγκάρδιες ευχές με τους χωριανούς, συζήτησε φιλικά μαζί τους για τα θέματα της δύσκολης καθημερινότητας τους, όπως αυτή διαμορφώθηκε από την πανδημία, συμβούλεψε τους νέους, που του εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους κι έδωσε πλούσιες τις ευλογίες του σε μικρούς και μεγάλους, δεχόμενος πηγαίες εκδηλώσεις χαράς και αγάπης εκ μέρους όλων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.