Τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν στα 897 εκατ. ευρώ από 746 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου αφορά χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ τα οποία κατέγραψαν μικρή μείωση σε 432 εκατ. ευρώ από 448 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Οι οφειλές των νοσοκομείων αυξήθηκαν στα 790 εκατ. ευρώ από 753 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.

Όπως επισημαίνεται στην 7η έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ελλάδας, η αύξηση που παρατηρείται θα έχει ως αποτέλεσμα το εναπομείναν ποσό των ληξιπρόθεσμων συντάξεων να φτάσει στα 400 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους έναντι στόχου για 160 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί ότι έως το τέλος Οκτωβρίου θα είναι έτοιμο αναλυτικό σχέδιο για τη μείωση τους. Υπενθυμίζεται ότι οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριων συντάξεων στο τέλος Ιουνίου ανέρχονταν σε 117.876 και οι επικουρικές σε 57.101.

Στο πλαίσιο αυτό, στους σχεδιασμούς των αρμόδιων υπουργείων και κυρίως του υπουργείου Εργασίας, είναι ο μηδενισμός των εκκρεμών συντάξεων το 2021. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Ψηφιακή Σύνταξη Άτλας» η οποία παρέχει τη δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικά της αίτησης απονομής σύνταξης. Προς το παρόν στη συγκεκριμένη πλατφόρμα υποβάλλονται αιτήσεις μόνο για απονομή συντάξεων γήρατος σε αγρότες και αίτηση μεταβίβασης λόγω θανάτου. Παράλληλα, λόγω της συνεχιζόμενης συσσώρευσης εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης θεσπίστηκε η αύξηση του ποσού της προσωρινής προσωρινής σύνταξης.

Αντίστοιχα πτωτική πορεία σχεδιάζεται να ακολουθήσουν το 2021 το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες σημείωσαν μικρή αύξηση φτάνοντας στα 1,72 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου.

Στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες και ιδιαίτερα στον μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων το 2021 στοχεύει το υπουργείο Οικονομικών καθώς η πανδημία και τα μέτρα που ελήφθησαν για την ανάσχεση της καθυστέρησαν στην υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί τόσο ως προς το χρόνο όσο και ως προς τα ποσά αποπληρωμής.

«Ξεχωριστή θέση» καταλαμβάνουν οι εκκρεμείς συντάξεις, μια κατηγορία οφειλών «στην οποία αποτυπώθηκε έντονα η επίπτωση της υγειονομικής κρίσης, καθώς επηρεάστηκε από τον περιορισμό του εμπλεκόμενου προσωπικού κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήδη από τις αρχές του έτους είχε σημειωθεί αξιόλογη αύξηση του αριθμού των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης» επισημαίνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.