Στα Συμμαχικά κοιμητήρια, στη Λήμνο, η Ελλάδα τίμησε την Τετάρτη 27 Απριλίου 2022 την Εθνική Επέτειο της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Την ημέρα των Αnzac, των εκστρατευτικών δηλαδή στρατευμάτων των δύο χωρών που συμμετείχαν στις απόπειρες αποβάσεων στην Καλλίπολη το 1915 στα πλαίσια του Α΄ παγκοσμίου πολέμου.

Στις εκδηλώσεις την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ παρόντες ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, ο ελληνοαυστραλός κ. Αθανάσιος Σπύρου, Πρέσβης της Αυστραλίας, ο κ. Βλάττας Αγγελος Επαρχος Λήμνου, ο κ. Δημήτριος Μαρινάκης Δήμαρχος Λήμνου και εκπρόσωποι άλλων φορέων με νέους, που ταξιδεψαν από την Αυστραλία, Αμερική καί Ιταλία ειδικά για να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις αυτές.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν και φέτος με επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβ. Μητροπολίτη Λήμνου κ. Ιερόθεο, ο οποίος αναφέρθηκε στον ηρωισμό των στρατιωτών που είναι θαμμένοι στα δύο συμμαχικά νεκροταφεία του Μούδρου και του Πορτιανού, αλλά και στο πνευμα αλληλεγγύης που χαρακτήριζε πάντα τους Λημνίους, οι οποίοι φιλοξένησαν, στήριξαν και περιέθαλψαν τους άνδρες των συμμαχικών στρατευμάτων.

Στη Λήμνο εδώ και 25 περίπου χρόνια, από το 1998 ξεκίνησαν εκδηλώσεις με πρωτοβουλία Λημνίων μεταναστών της Αυστραλίας. Σε ανάμνηση της ζωής στη Λήμνο, η ονομασία του νησιού δόθηκε σε προάστιο στην πολιτεία Βικτόρια.

Ενώ ένα αυστραλιανό μνημείο στην είσοδο του λιμανιού του Μούδρου έχει στηθεί, ως ελάχιστος φόρος τιμής στους «Ήρωες της Λήμνου» και στους ισχυρούς πολιτισμικούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Αυστραλίας και της Λήμνου.

Ας σημειωθεί ότι στην Αυστραλία πραγματοποιείται μεγάλη παρέλαση με τη συμμετοχή Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.

Ενώ εγκαινιάζεται στη Βικτόρια έκθεση φωτογραφίας με φωτογραφίες εποχής από τη Λήμνο.

Τέλος έγινε γνωστό ότι η Αυστραλιανή Κυβέρνηση χρηματοδοτεί με το ποσό των 4,9 εκατομμυρίων δολαρίων τη δημιουργία ανοικτού μουσείου των ANZAC στη Λήμνο.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.