Νεομάρτυρες ονομάζουμε όλους όσους μαρτύρησαν μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως 29 Μαΐου 1453 μέχρι και τούς εσχάτους χρόνους.

Προέρχονται από διάφορες εθνότητες: Έλληνες, Σέρβοι, Βούλγαροι, Βλάχοι (Ρουμάνοι), Ρώσοι, Τούρκοι Άραβες.

Τό μεγαλύτερο ποσοστό ήταν νέοι στην ηλικία, οι οποίοι με αυθορμητισμό και πραγματική λεβεντιά ομολόγησαν την πίστη τους στον Θεό.

Οἱ Νεομἀρτυρες έδωσαν τήν ζωή τους για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία, αφού τα μαρτύριά τους ξεσήκωναν τούς σκλαβωμένους νέους.

Η Αίγυπτος έχει τους δικούς της Νεομάρτυρες. Τον Άγιο Γαβριήλ και Κυρμηδόλη. Ήταν στο άνθος της ηλικίας τους 20 ετών.

Μαρτύρησαν στις 18 Οκτωβρίου του 1522 επί της Πατριαρχείας, του Αγίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας, Ιωακείμ του Πάνυ.

Το συγκινητικό τους μαρτύριο το περιγράφει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στο βιβλίο του Νέο Μαρτυρολόγιο.

Στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου διαφυλάσσονται τμήματα εκ των Ιερών Λειψάνων τους και υπάρχει ταφικό τους μνημείο.

Φέτος συμπληρώνονται 500 χρόνια από το ένδοξο μαρτύριο τους.

Με την Σεπτή προτροπή της Α.Θ. Μακαριότητος του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β!, η Ιερά Πατριαρχική Μόνη του Αγίου Γεωργίου προέβη στην πρώτη έκδοση της Ακολουθίας των Αγίων.

Η πολυτελής έκδοση παρουσιάσθηκε μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής του Αγίου Γεωργίου, Πέμπτη 28 Απριλίου στην Αίθουσα “Πατριάρχης Πέτρος ο Ζ!” του Πατριαρχικού Κέντρου Διαλόγου και Μελετών της Ιεράς Μονής με την παρουσία της Α.Θ. Μακαριότητος.

Μετά την απόδοση ύμνων προς τιμήν των Αγίων στην Ελληνική και Αραβική γλώσσα, έγινε προβολή ντοκυμαντέρ για την ζωή και το μαρτύριο των Αγίων (κείμενα του Μεγ. Εκκλ. Αρχιμ Στεφάνου)

Ο Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμ Δαμασκηνός παρουσίασε τα περιεχόμενα του βιβλίου και ευχαρίστησε τον επιμελητή της κ Ιωάννη Φουρτούνα καθηγητή Θεολόγο και ερευνητή ιστορικό.

Ο κ Φουρτούνας με την σειρά του μίλησε εν συντομία για την κοπιώδη έρευνα του γύρω από τους Νεομάρτυρες στους χειρόγραφους κώδικες της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, της Μονής και άλλων Βιβλιοθηκών.

Την σεμνή εκδήλωση έκλεισε ο φιλάγιος και φιλακόλουθος Μακαριώτατος Πατριάρχης τονίζοντας την μεγάλη ευλογία της παρουσίας των Νεομαρτύρων στην ζωή της Εκκλησίας και ιδιαιτέρως των Αγίων Γαβριήλ και Κυρμηδόλη στην των Αλεξανδρέων Εκκλησία.

Απένειμε τον δίκαιο έπαινο στούς συντελεστάς την εκδόσεως και εξέφρασε την χαρά του διότι με την έκδοση αυτή η εορτή των Αγίων θα τελείται με πιο λαμπρότητα.

Η έκδοση περιέχει την ασματική ακολουθία τον παρακλητικό κανόνα και την τυπική διάταξη της λιτανεύσεως των Ιερών Λειψάνων Τους σύμφωνα με τον κώδικα 379 του Πατριαρχείου

Επίσης το μαρτύριο τους, καταγεγραμμένο από τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, και εγκωμιαστικό λόγο του αειμνήστου Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοφίλου του Πατμίου.

Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση αυτή ζωντανέψει στη μνήμη των παρισταμένων δύο λαμπρές προσωπικότητες Πατριαρχών Αλεξανδρείας οι οποίοι με το πέρασμα τους κόσμησαν τον Θρόνο του Αποστόλου Μάρκου.

Ο καθένας κάτω από διαφορετικές συνθήκες και εποχές απέκτησαν πνευματική σχέση με τους Αγίους Νεομάρτυρες του Καΐρου.

1) Ο Άγιος Ιωακείμ ο Πάνυ (1486 – 1565) τέλεσε την κηδεία και την ταφή τους στον περίβολο της Ιεράς Μονής.

2) Ο Πατριάρχης Θεόφιλος Β (1805 – 1825) ο οποίος υπήρξε ένα σημαντικό πρόσωπο του Εθνικού Αγώνα του 1821. Τιμάται επάξια δε ως ένας εκ των ηρώων της Επαναστάσεως

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης τον είχε χαρακτηρίσει ως «κλέος των Πατριαρχών, δόξα του Γένους και στήριγμα της Ελλάδος».

Ο Θεόφιλος έγραψε το σωζόμενο σε χειρόγραφο κώδικα του Πατριαρχείου εγκωμιαστικό λόγο προς τιμήν των Αγίων.

Για το ιστορικό αρχείο της Μονής ο Μακαριώτατος υπέγραψε εις ανάμνηση το πρώτο αντίτυπο της εκδόσεως.

Στο τέλος της εκδηλώσεως έγινε η αποκάλυψη ψηφιδωτού με τις μορφές του Αγίου Γεωργίου και των Αγίων Γεροντίου και Πολυχρονίας. Έργο του Αιγύπτιου Ψηφιδογράφου Saeb Romani.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος Πατριαρχικός Επιτροπής Καιρού o Θεοφιλέστατος Eπισκοπος Νειλουπόλεως Νικόδημος, εκπρόσωποι της Ελληνικής και Αραβοφώνου Κοινότητος, Εκπαιδευτικοί και άλλοι προσκεκλημένοι εκ της Παροικίας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.