Ο διοικητής της Οθωμανικής φρουράς της ακροπόλεως, Οσμάν εφέντης, παραδίδει την Αθήνα στους Βαυαρούς και αποχωρεί μαζί με τους υπόλοιπους Τούρκους οριστικά.

Σημαντικό οχυρό, η ακρόπολη των Αθηνών αποτέλεσε στόχο των επαναστατών από την έναρξη της επανάστασης, πολιουρκούμενη δύο φορές από τους Έλληνες επαναστάτες: αρχικά από το σώμα του Μελέτιου Βασιλείου που οργανώθηκε σε μια χαλαρή πολιορκία 3,000 περίπου ανδρών. Η κάθοδος ισχυρών τουρκικών δυνάμεων με τον Ομέρ Βρυώνη διασκόρπισε τις δυνάμεις των Ελλήνων αλλά μόλις οι Τούρκοι αποχώρησαν, η πολιορκία ξανάρχισε πιο οργανωμένα με τη συμμετοχή Φιλελλήνων και την καθοριστική συνερισφορά πυροβολικού υπό τη διεύθυνση του Γάλλου Ολιβιέ Βουτιέ. Στα τέλη Ιουλίου του 1822, η οθωμανική φρουρά παρέδωσε το φρούριο με τον όρο να εγκαταλείψουν την Αττική με ασφάλεια.
Το 1826, ήταν η σειρά της ελληνικής φρουράς να πολιορκηθεί από τουρκικές δυνάμεις του Ρεζίτ Μεχμέτ πασά Κιουταχή. Η πολιoρκία θα κρατούσε έναν χρόνο με τις δυνάμεις των Ελλήνων να βομβαρδίζονται και να υπονομεύονται συστηματικά από τουρκικές δυνάμεις. Οι Έλληνες προσπάθησαν να άρουν την πολιορκία με σημαντικές συγκρούσεις στην Αττική και τη Στερεά (μάχες της Αραχώβης, του Καματερού και του Αναλάτου) αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μετά την ήττα στον Ανάλατο, η φρουρά παραδόθηκε τον Ιούνιο του 1827 (με το Νέο Ημερολόγιο) και έκτοτε δεν υπήρξε σοβαρή προσπάθεια αμφισβήτησης της κυριαρχίας των Τούρκων στην Αττική.

Άποψη της Ακρόπολης (κάστρου) των Αθηνών την εποχή της Οθωμανικής κατάκτησης. Όλος ο βράχος καλύπτεται από οικίες αρχόντων της πόλης, στρατιωτών της οθωμανικής φρουράς και των οικογενειών τους ενώ οι ναοί έχουν μετατραπεί σε τζαμιά (άλλα τζαμιά είχαν χτιστεί επίσης πάνω στο βράχο). Με την άφιξη των Βαυαρών, υπήρξε σχέδιο ανοικοδόμησης του βασιλικού παλατίου πάνω στον βράχο, που θα ενσωμάτωνε στην αρχιτεκτονική του τα αρχαία ερείπια. Όλα τα κτίσματα της οθωμανικής και βυζαντινής περιόδου κατεδαφίστηκαν αλλά τα σχέδια του παλατιού τελικά άλλαξαν για να ανοικοδομηθεί στη θέση που είναι σήμερα (απεικόνιση: Athens 3D)

Τον Μάρτιο του 1833, έναν ολόκληρο χρόνο μετά την ανακήρυξη της Ελλάδος ως ανεξαρτήτου βασιλείου υπό την εγγύηση των Μεγάλων Δυνάμεων και την επιλογή του πρίγκηπα της Βαυαρίας ως βασιλέα της, η Οθωμανική φρουρά έδρευε κανονικά στην Ακρόπολη της Αθήνας και απομακρύθηκε με συνθήκη μεταξύ Βαυαρών αξιωματικών και του φρουράρχου Οσμάν μπέη.
Η Βαυαρική φρουρά που ανέλαβε τα κάστρα της Ελλάδος προήλθε από το “Βασιλικό Βαυαρικό Επικουρικό Σώμα”, τον πρώτο επίσημο στρατό του Ελληνικού Βασιλείου. Το Σώμα αποφασίστηκε να συγκροτηθεί στη Βαυαρία, λίγο μετά την επιλογή του Όθωνα ως βασιλιά της Ελλάδος με τη συμμετοχή εθελοντών στρατιωτών και αξιωματικών του Βαυαρικού Στρατού. Περί τους 3,000 άνδρες του πεζικού, ιππικού, πυροβολικού και μηχανικού θα συνόδευαν τον νεαρό βασιλιά στη νέα του χώρα αλλά η αδυναμία εξεύρεσης εθελοντών σε τόσο σύντομο διάστημα τελικά ώθησε τον βασιλιά Λουδοβίκο της Βαυαρίας να εγκρίνει την αποστολή τμήματος του στρατού του για τη στελέχωση της πρώτης αποστολής. Σταδιακά, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, οι επαγγελματίες Βαυαροί θα αντικατασταθούν από εθελοντές.
Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.