Η Λήμνος υποδέχθηκε την τίμια Κάρα του Αγίου Αλεξίου από την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων.

Τη μεγάλη ευλογία να υποδεχθεί την Τιμία Κάρα του Αγίου Αλεξίου, του ανθρώπου του Θεού, εκ της ιστορικής Ιερά Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων είχε η Λήμνος.

Η υποδοχή έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου, 20 Απριλίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Τριάδος Μύρινας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, κλήρος, τοπικοί άρχοντες και ο λαός υποδέχθηκαν την θαυματουργό Τιμία Κάρα την οποία κόμισε ο Καθηγούμενος της Ιερά Μονής Αγίας Λαύρας, Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος Σπανός.

Πλήθος πιστών συνέρρευσε να προσκυνήσει τον Άγιο Αλέξιο λαμβάνοντας τη χάρτη του προς ενίσχυση στον πνευματικό τους αγώνα κατά την ολοκλήρωση της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Ακολούθησε η τέλεση Αρχιερατικού Εσπερινού. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στη μεγάλη ευλογία η νήσος Λήμνος να υποδέχεται την Τιμία Κάρα του Αγίου Αλεξίου, αναφέρθηκε στη μορφή του Αγίου τον οποίο η συνείδηση της Εκκλησίας μας κατέγραψε ως “άνθρωπο του Θεού”, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο για άδεια να μεταφερθεί στη Λήμνο η Τιμία Κάρα καθώς και τον Καθηγούμενο, Γέροντα Ευσέβιο, για την ευλογία να την κομίσει στο νησί.

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία
Το πρωί της Ε’ Κυριακής των Νηστειών τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Τριάδος Μύρινας η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου.

Τον θείο λόγο κήρυξε, κατόπιν ευλογίας του Σεβασμιωτάτου, ο Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Σπανός αναφερόμενος στον βίο της Οσία Μαρίας της Αιγυπτίας και τα νοήματα που απορρέουν από αυτόν.

Ο τελευταίος Κατανυκτικός Εσπερινός
Το απόγευμα της Ε’ Κυριακής των Νηστειών τελέστηκε ο τελευταίος Κατανυκτικός Εσπερινός με επίκαιρη ομιλία από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, π. Ευσέβιο.

Οι πιστοί προσκύνησαν την Τιμία Κάρα του Αγίου Αλεξίου και έλαβαν την ευχή του Γέροντα Ευσεβίου με τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο να εύχεται προς όλους καλό στάδιο στην ολοκλήρωση του πνευματικού αγώνα και καλή Ανάσταση.

Μετά το πέρας του Κατανυκτικού Εσπερινού ολοκληρώθηκε το διήμερο προσκύνημα της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αλεξίου η οποία αναχώρησε το πρωί της Δευτέρας με προορισμό το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Λαύρας όπου και φυλάσσεται ως πολύτιμο θησαύρισμα της πίστεως μας.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου αναφέρει:

Προ της ολοκληρώσεως της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, το απόγευμα του Σαββάτου 20 Απριλίου 2024, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιερόθεος, κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, εκπρόσωποι των Αρχών και ευσεβείς πιστοί της νήσου μας, υποδέχθηκαν στα προπύλαια του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Τριάδος Μυρίνης, την Τιμία Κάρα του Οσίου Αλεξίου, του ανθρώπου του Θεού.
Το πολύτιμο αυτό θησαύρισμα της πίστεώς μας μετέφερε από την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων ο Πανοσιολ. Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Σπανός.

Αμέσως, τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας. Προ της απολύσεως της ιεράς ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος, αφού εξέφρασε θερμότατες ευχαριστίες προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο, για την αρχιερατική ευλογία και άδεια που έδωσε να μεταφερθεί η Τιμία Κάρα του Οσίου Αλεξίου από τα Καλάβρυτα στην ακριτική νήσο μας, ευχαρίστησε θερμά και τον Πανοσιολ. Καθηγούμενο π. Ευσέβιο, επειδή πρόθυμα ταξίδεψε στη Λήμνο μεταφέροντας το χαριτόβρυτο ιερό Λείψανο, το οποίο, όπως τόνισε, αποτελεί ξεχωριστή ευλογία και πηγή στήριξης στον πνευματικό αγώνα των πιστών ενόψει της προσδοκίας της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος.

Την επομένη, Κυριακή Ε΄ των Νηστειών, 21 Απριλίου 2024, τελέστηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό προεξάρχοντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Ιεροθέου, ενώ η διακονία του Θείου Λόγου ανετέθη στον Πανοσιολ. Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, π. Ευσέβιο, ο οποίος αναφέρθηκε εμπνευσμένα όχι μόνον στην οσιακή φυσιογνωμία του Οσίου Αλεξίου, αλλά και στην Οσία Μαρία την Αιγυπτία, ως το κορυφαίο υπόδειγμα μετανοίας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο π. Ευσέβιος μίλησε πνευματικά, στον τελευταίο Κατανυκτικό εσπερινό στο Ναό της Αγίας Τριάδος, με θέμα την λυτρωτική σημασία της μετανοίας στην σύγχρονη εποχή, αναπαύοντας και ενισχύοντας τους πολυπληθείς πιστούς, οι οποίοι ετοιμάζονται για την βιωματική προσέγγιση των Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου μας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.