Μετά τα κοσμοσωτήρια γεγονότα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, η Πόλη της Θεσσαλονίκης, με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και με επικεφαλής τον Επίσκοπό Της, Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο και την πληθωρική συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και του φιλοχρίστου Λαού πανηγύρισε το θεμελιώδες γεγονός της Ορθοδόξου πίστεως και ζωής, την Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, σε όλους τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές που ευρίσκονται στα κανονικά Της όρια.

Στον Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου 4 Μαΐου 2024 ετελέσθη η Ακολουθία της Αναστάσεως και στη συνέχεια ο Όρθρος και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία από τον Παναγιώτατο κ. Φιλόθεο και τους Ιερείς του Καθεδρικού Ιερού Ναού, συμπροσευχομένου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού.

Στην Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, η οποία τελείωσε στις 2.00 π.μ. παρέμεινε και συμμετείχε πλήθος χριστιανών, οι οποίοι κοινώνησαν όλοι τα Άχραντα Μυστήρια (Βίντεο ακολουθιών Αναστάσεως).

Αμέσως μετά το Ευαγγέλιο της τελετής της Αναστάσεως, ανεγνώσθη η Αναστάσιμη Εγκύκλιος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ)

Ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα το πρωί, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου Παλαμά Θεσσαλονίκης, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, συμπροσευχομένων του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου πρ. Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρηγίου κ. Ειρηναίου, με την συμμετοχή του συνόλου του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και την πληθωρική παρουσία των ευσεβών Θεσσαλονικέων και αρκετών επισκεπτών της Πόλης, ο οποίος γέμισε ασφυκτικά τον Ιερό Ναό, τελέσθηκε ο Εσπερινός της Αγάπης (ΒΙΝΤΕΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ).

Στην Ιερά Ακολουθία της Αγάπης, σύμφωνα με την παράδοση, το απόσπασμα του Ευαγγελικού Αναγνώσματος διαβάστηκε όχι μόνο στο πρωτότυπο ελληνικό κείμενο από τον Πρωτοδιάκ. Σπυρίδωνα Καραταΐδη, αλλά και σε απόδοση στα Νέα Ελληνικά από τον Παναγιώτατο κ. Φιλόθεο, στην Ελληνική Ομηρική διάλεκτο από Χορό Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως υπό την διεύθυνση του Πρωτοπρεσβ. Νικολάου Χαμαμτζόγλου, καθώς και στις εξής ξένες γλώσσες: Λατινικά από τον Αρχιμ. Κωνσταντίνο Φουντουκίδη, Γαλλικά από τον Αρχιμ. Μεθόδιο Αλεξίου, Ισλανδικά από τον Αρχιμ. Ευσέβιο Νακόπουλο, Γερμανικά από τον Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνο Κουκόπουλο, Αγγλικά από τον Πρωτοπρεσβ. Αθανάσιο Κουτρούπη, Σερβικά από τον Πρωτοπρεσβ. Παύλο Παρασκευά, Γεωργιανά από τον Πρωτοπρεσβ. Γεώργιο Ματουρέλι, Αλβανικά από τον Πρωτοπρεσβ. Αρτέμιο Τσίτση, Τουρκικά από τον Πρωτοπρεσβ. Μιχαήλ Μάνο, Ρουμανικά από τον Οικον. Αλέξανδρο Νικολόιου, Luganda από τον Πρεσβ. Γεώργιο Balinya και Ουκρανικά από τον Διάκ. Δημήτριο Rudko.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Μητροπολίτης κ. Φιλόθεος ανέγνωσε την Πατριαρχική Απόδειξη επί τω Αγίω Πάσχα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ.

Κατά την ώρα της ψαλμώδησης του Αναστασίμου Δοξαστικού «Αναστάσεως Ημέρα» ξεκίνησε Ιερά Λιτανεία, η οποία κατευθύνθηκε στο παρακείμενο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, όπου και έγινε η Απόλυση του Εσπερινού και όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν ως ευλογία του καθιερωμένο Πασχαλινό αβγό από τα χέρια του Παναγιωτάτου κ. Φιλοθέου και την πατρική εγκάρδια ευχή του Παναγιωτάτου κ. Ανθίμου, ευχαριστημένοι και χαρούμενοι και από την αυτή την πνευματική συναναστροφή στις Αυλές της Τοπικής Εκκλησίας της Θεσσαλονίκης. (ΦΩΤΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΑΓΑΠΗΣ)

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.