Την μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος πανηγύρισαν με μεγαλοπρέπεια την Δευτέρα 27 Ιουλίου 2026 οι φερώνυμοι Ιεροί Ναοί της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου.
Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν οι Κληρικοί της Ιεράς Πόλεως και της ευρύτερης περιοχής, ενώ εκκλησιάστηκε πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Σπύρος Διαμαντόπουλος και ο Βουλευτής κ. Θανάσης Παπαθανάσης.
Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε τα εξής: «ο Άγιος Παντελεήμων έζησε επί της βασιλείας του Μαξιμιανού (4ος αι. μ.Χ.) και καταγόταν από την Νικομήδεια της Μικράς Ασίας.
Ο πατέρας του Ευστόργιος ήταν ειδωλολάτρης και ύστερα έγινε Χριστιανός με τις νουθεσίες του υιού του, ενώ η μητέρα του Ευβούλη προερχόταν από χριστιανική οικογένεια.
Όση περιποίηση έκανε ο πατέρας του προς τα είδωλα, τόση προθυμία προς την ορθόδοξο πίστη έδειχνε η μητέρα του, που με στοργή και αγάπη ανέθρεψε τον Παντολέοντα, όπως ονομαζόταν.
Του έδινε όχι μόνο υλική τροφή, αλλά και πνευματική. Όμως έμεινε ορφανός από μικρός.
Σπούδασε την ιατρική επιστήμη κοντά σ’ έναν σπουδαίο και δοξασμένο ιατρό, τον Ευφρόσυνο, αλλά την κατά Χριστόν ιατρική τέχνη και πίστη, την έμαθε από τον πρεσβύτερο Άγιο Ερμόλαο, με την οποία (πίστη), αφού επικαλέστηκε τον Χριστό, ανέστησε ένα παιδί, που πέθανε στον δρόμο από δάγκωμα μίας οχιάς. Η θεία πρόνοια ευλόγησε πλουσιοπάροχα την αγαθοεργή δράση του Αγίου, αφού δώρησε σε αυτόν το χάρισμα της θεραπείας κάθε ασθένειας, με μόνη την προσευχή.
Οδηγούμενος για την πίστη του δέσμιος στον Μαξιμιανό, και επειδή ο Άγιος δεν κάμφθηκε καθόλου ούτε με τις υποσχέσεις, ούτε με τις απειλές, για ν’ αρνηθεί την πίστη του Χριστού, διέταξε να χτυπηθεί φοβερά και να φλεχθεί με λαμπάδες.
Του εμφανίστηκε όμως ο Χριστός, με την μορφή του Αγίου Ερμολάου, που του έδωσε θάρρος, και φάνηκε ότι ήταν μαζί του στα μαρτύρια, όπως στον βρασμένο μόλυβδο και στην θάλασσα όπου τον έριξαν. Αφού έμεινε αβλαβής από όλα, ρίχνεται στα θηρία, αλλά και από αυτά, σαν άλλος Δανιήλ, παραμένει αλώβητος, οπότε τον δένουν σε τροχό γεμάτο μαχαίρια, που τον άφησαν να πέσει στο έδαφος από ψηλά.
Τέλος, στην τελευταία απόφαση να τον θανατώσουν δια ξίφους, προσευχήθηκε και ακούστηκε η φωνή του Χριστού από τον ουρανό, να τον καλεί «Παντελεήμονα». Λέγεται δε, ότι την στιγμή του αποκεφαλισμού του, χύθηκε γάλα αντί αίματος, και η ελιά στην οποία είχε προσδεθεί, αμέσως καρποφόρησε.
Ποιός άραγε δεν έχει επικαλεστεί τις πρεσβείες, την μεσιτεία και την θεραπευτική δράση του Αγίου Παντελεήμονος; Πόσα θαύματα δεν έχουν γραφεί, άλλα και με προσωπικές εμπειρίες του καθενός, με την ιαματική του χάρη;
Κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να αμφισβητήσει και να μην αποδεχθεί το πνευματικό μέγεθος του Αγίου. Θαυμάζουμε τον Άγιο Παντελεήμονα για τα μαρτύριά του, για την πίστη του, την ομολογία του και την αγιότητά του. Πίσω όμως απ’ όλα αυτά, διακρίνουμε την σωστή διαπαιδαγώγηση που έλαβε ο Άγιος από την μητέρα του και από τον πνευματικό του πατέρα, τον Άγιο Ερμόλαο.
Η σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών, είναι χρέος και καθήκον των φυσικών γονέων, αλλά και ευθύνη της πνευματικής μητέρας όλων μας, της Εκκλησίας, αφού τα παιδιά πρέπει αμέσως από την αρχή να ποτίζονται με το γάλα της ευσεβείας.
Κατά τον Ιερό Χρυσόστομο, «οι γονείς που παραμελούν την καλή ανατροφή και την σωφροσύνη των παιδιών τους, γίνονται παιδοκτόνοι και ακόμα χειρότεροι, διότι η απώλεια και ο θάνατος αυτός, αφορά την ψυχή και όχι το σώμα των παιδιών τους».
Η μνήμη και η τιμή του Αγίου Παντελεήμονος, ας γίνει επομένως αιτία, ώστε να θέλουμε τα παιδιά μας να προοδεύουν όχι μόνο σωματικά, αλλά και κατά Χριστόν.
Να μάθουμε τα παιδιά μας να εμβαπτίζουν τα πάντα στον Θεό, να ανάγουν τα πάντα και να τα προσφέρουν στον Θεό, διαπαιδαγωγώντας τα «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου» (Εφ. 6, 4)».
Μετά την Θεία Λειτουργία στο Λιμάνι της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού και ευλόγησε το νέο σκάφος που προστέθηκε στον στόλο του Λιμενικού Σώματος, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Θανάση Μαυρομμάτη, του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Σπύρου Διαμαντόπουλου, Αντιδημάρχων και εκπροσώπων των αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών.
Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Ιουλίου 2026 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός μετέβη στην Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας, όπου στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος τελέσθηκε η ακολουθία του μεθέορτου Εσπερινού και ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και αποτμήματος του Ιερού Λειψάνου του Αγίου στους δρόμους της Βόνιτσας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου.
Η Ιερά Λιτανεία κατευθύνθηκε στο λιμάνι της πόλεως, όπου τελέσθηκε αρτοκλασία και μίλησε στους άρχοντες και τον λαό ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός.
Η ιερά πανήγυρη του Αγίου Παντελεήμονος στη Βόνιτσα προσελκύει πλήθος πιστών, καθώς ο Άγιος Παντελεήμων αποτελεί τον συμπολιούχο της πόλεως μαζί με τον Άγιο Σπυρίδωνα, Επίσκοπο Τριμυθούντος.
Συμμετείχαν η Φιλαρμονική του Δήμου Ακτίου Βονίτσης, οι Κληρικοί της Βόνιτσας και της ευρύτερης περιοχής, ο Δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας κ. Αθανάσιος Κασόλας, ο Βουλευτής κ. Μίλτος Ζαμπάρας, εκπρόσωποι τοπικών δημοτικών, περιφερειακών και λοιπών αρχών και πλήθος πιστών.


































