Άγιο Όρος: Κατάνυξη, προσευχή και μηνύματα πνευματικής ευθύνης στο Άγιον Όρος – Με την αγιορείτικη τάξη, σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και πνευματικής χαράς, εορτάστηκε την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026, με το νέο ημερολόγιο, η Σύναξη των Βατοπαιδινών Πατέρων στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την τέλεση Ιεράς Αγρυπνίας και πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, παρουσία πατέρων της Αδελφότητας, μοναχών από άλλες Μονές του Αγίου Όρους και προσκυνητών που βρέθηκαν στο ιστορικό μοναστήρι.
Της πανηγύρεως προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος. Τον πλαισίωσαν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Καρακάλλου, Γέροντας Φιλόθεος, και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ.
«Το Βατοπαίδι αποτελεί κοιτίδα για την οικουμένη»
Κατά τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην τράπεζα της Μονής, ο Γέροντας Εφραίμ αναφέρθηκε στη μακραίωνη παρουσία και στη διαρκή πνευματική προσφορά της Μονής Βατοπαιδίου.
Τόνισε ότι η Μονή δεν αποτελεί μόνο έναν ιστορικό τόπο μοναχικής ζωής, αλλά μία πνευματική κοιτίδα με ακτινοβολία σε ολόκληρη την οικουμένη, μέσα από την προσευχή, τη φιλοξενία, το φιλανθρωπικό έργο και τη διακονία του ανθρώπου.
Η Παναγία προστάτευσε το Περιβόλι Της
Ο Γέροντας Φιλόθεος αναφέρθηκε με συγκίνηση στη δύσκολη περίοδο της δεκαετίας του 1970, όταν πολλά αγιορείτικα μοναστήρια έδειχναν να ερημώνουν και το μέλλον της μοναστικής πολιτείας φαινόταν αβέβαιο.




































