Ενόψει της Ημέρας των ANZACs (25 Απριλίου), Εθνικής Ημέρας Μνήμης στην Αυστραλία, καθώς και στη Νέα Ζηλανδία, η Ενορία Αγίου Σπυρίδωνος στο Kingsford του Σύδνεϋ τίμησε τη μνήμη των ανδρών και γυναικών του Σώματος που έχουν αγωνιστεί και θυσιαστεί για υψηλά ιδανικά κατά τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και σε άλλες αποστολές στο διάβα του τελευταίου ενός και πλέον αιώνα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μνήμης, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί στην Ενορία του Αγίου Σπυρίδωνος, την περασμένη Κυριακή, μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέστηκε Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ηρωικών ANZACs, από τον Ιερατικώς Προϊστάμενο της Ενορίας π. Στυλιανό Σκούτα και τον συνεφημέριό του π. Σταύρο Ιβανό.

Φόρο τιμής απότισαν σημαιοφόροι μαθητές του Κολλεγίου του Αγίου Σπυρίδωνος, ενώ στεφάνια κατετέθησαν, έμπροσθεν της Ωραίας Πύλης, από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Σύδνεϋ, κ. Ιωάννη Μαλλικούρτη, από τον πρόεδρο της Ενορίας Αγίου Σπυρίδωνος, κ. Ηλία Οικονόμου, καθώς και από Βετεράνους του Συνδέσμου RSL, από στελέχη του Αυστραλιανού Στρατού και από εκπροσώπους άλλων φορέων.

Στο τέλος του Μνημόσυνου, π. Στυλιανός Σκούτας ομίλησε καταλλήλως για την περίσταση, ενώ, μεταξύ άλλων, υπενθύμισε έναν λόγο που είχε εκφωνήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Στον λόγο του εκείνο, ο Οικουμενικός υπογράμμιζε πως ο πόλεμος και η βία δεν αποτελούν ποτέ μέσα τα οποία μεταχειρίζεται ο Θεός για να επιτύχει ένα αποτέλεσμα. Αντίθετα, έκρινε ότι είναι ως επί το πλείστον μηχανορραφία του διαβόλου, ενώ διευκρίνιζε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία συγχωρεί, μόνο σε λίγες περιπτώσεις, την ένοπλη άμυνα ενάντια στην καταπίεση και τη βία. Συμπλήρωνε δε ότι «κατά κανόνα, η ειρηνική επίλυση των διαφορών και η ειρηνική συνεργασία είναι πιο ευάρεστες στον Θεό και πιο ωφέλιμες για την ανθρωπότητα». Ο π. Στυλιανός ολοκλήρωσε την ομιλία του επιβεβαιώνοντας ότι «πράγματι, η ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών είναι αυτό για το οποίο προσευχόμαστε όλοι».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.