Φθίνοντος του μηνός Ιουνίου ε.έ. επί τη μνήμη των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός- το εσπέρας της 28ης Ιουνίου ε.έ. προέστη του Πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Κισσάριο, του τέως Δήμου Ορφέως, - το πρωί της 29ης του αυτού μηνός ιερούργησε στόν πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Ισαακίου του Δήμου Διδυμοτείχου, παρουσία των Βουλευτών Έβρου Αναστασίου Δημοσχάκη και Χρήστου Δερμεντζοπούλου, του Διοικητού της XVI Μεραρχίας Υποστρατήγου Αναστασίου Αλεξιάδη και ικανού εκκλησιάσματος.

Το εσπέρας της αυτής ημέρας προέστη του Πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Αποστόλων στον παραμεθόριο οικισμό της Μηλιάς, του τέως Δήμου Τριγώνου και
– το πρωί της 30ης Ιουνίου ε.έ. λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Αποστόλων Ποιμενικού, του Δήμου Διδυμοτείχου, παρουσία του Βουλευτού Έβρου Χρήστου Δερμεντζοπούλου και πολυπληθούς εκκλησιάσματος.

Προσεγγίζοντας επίκαιρα ο Σεβασμιώτατος την αγιογραφική απεικόνιση των αγίων Αποστόλων, οι οποίοι κρατούν την Εκκλησία, σχολίασε λέγων· «Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας είναι Αποστολική. Το ομολογούμε στο Σύμβολο της πίστεως: «εἰς μίαν, ἁγίαν, καθολικήν καί ἀποστολικήν Ἐκκλησίαν». Είναι αποστολική, αφ’ ενός γιατί οι επίσκοποί της είναι διάδοχοι των αγίων Αποστόλων, αφ’ ετέρου δε γιατί κατέχει την αλήθεια, όπως οι Απόστολοι την δίδαξαν, και εις τούτο συνέβαλαν οι άγιοι Πατέρες που υπήρξαν η γέφυρα μεταξύ των Αποστόλων και ημών. Τα δύο όμως αυτά στοιχεία της αποστολικότητας, δηλαδή η αποστολική διαδοχή των Επισκόπων και η ανόθευτη αποστολική διδασκαλία, συνδέονται μεταξύ τους ή καλύτερα ταυτίζονται. Οι άγιοι Πατέρες, από τον άγιο Ειρηναίο και μετά διδάσκουν ότι η αποστολική διαδοχή των Επισκόπων δεν είναι μία αδιάκοπη σειρά διδασκαλίας και διδασκάλων, ούτε ακόμη μια τυπική σειρά χειροτονιών, αλλά η «πλήρης διδακτική και χαρισματική διαδοχή». Με άλλα λόγια, αποστολική διαδοχή είναι κυρίως η μετάδοση στις επόμενες γενιές της ολοκληρωμένης -καθολικής- αλήθειας, όπως την παρέδωσαν οι άγιοι Απόστολοι. Διότι, οι Απόστολοι, όταν χειροτονούσαν τους διαδόχους τους, δεν ήξεραν απλώς να μεταδώσουν την εξουσία που είχαν, ούτε να αποκτήσουν απλώς μαθητές, που να γνωρίζουν την αλήθεια, αλλά μετέδωσαν ολόκληρη την ζωή, όλη την αλήθεια περί Εκκλησίας… Η αποστολική διαδοχή συνδέεται στενά όχι μόνον με την αδιάκοπη σειρά της χειροτονίας, αλλά και την διαφύλαξη της αλήθειας και της αποστολικής ζωής. Η αποστολική διαδοχή φυλάσσεται μόνο μέσα στην Ορθοδοξία, που δεν αλλοίωσε τον μεγάλο θησαυρό που μας παραδόθηκε με αίματα και θυσίες από τους Πατέρες και τους αγίους».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.