Άγιος Αρτέμιος: Στις 20 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρα Αρτεμίου, που υπήρξε διακεκριμένος πολιτικός και ευσεβέστατος χριστιανός. Ας παρακολουθήσουμε ωστόσο το βίο και τα επιτεύγματά του.

Γιορτάζει ο Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας: Άγιος Αρτέμιος: ο Μεγαλομάρτυρας προστάτης της Αστυνομίας – Εορτή 20 Οκτωβρίου

Ο άγιος Αρτέμιος ήταν στρατιωτικός στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Για την αρετή του και τις άλλες ικανότητές του, ο πρώτος χριστιανός αυτοκράτορας τον ανέβασε στα ανώτατα κρατικά αξιώματα και στα 330 μ.Χ. ο Αρτέμιος ήταν ήδη αυγουστάλιος, δηλαδή μικρός αύγουστος, και βασιλέας της Αλεξάνδρειας και της Αιγύπτου – γι’ αυτό και στην αγιογραφία απεικονίζεται κυρίως με στολή Ρωμαίου στρατηγού.

Το 357 μ.Χ. πήγε στην Πάτρα, κατ’ εντολή του αυτοκράτορα Κωνστάντιου, γιου του Μεγάλου Κωνσταντίνου, για να παραλάβει τα σεπτά λείψανα του Αγίου Ανδρέα και να τα ανακομίσει στο νεόκτιστο ναό των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη. Κατά τη διαμονή του εκεί και με την επίβλεψή του κατασκεύασε υδραγωγείο.

Στρατοπεδευμένος στην περιοχή της Μονής Γηροκομείου ελεούσε και βοηθούσε πλήθος αναξιοπαθούντων, κυρίως γερόντων, γεγονός που δικαιολογεί την τοπωνυμία Γηροκομείο.

Διαβάστε τη συνέχεια τώρα στο άρθρο Άγιος Αρτέμιος: ο Μεγαλομάρτυρας προστάτης της Αστυνομίας

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.