ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΡΗΤΗΣ : Θέμα ημερών είναι πλέον η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης μιας και έχει αποσταλεί το Τριπρόσωπο στην Ιεραρχία του Πατριαρχείου η οποία αναμένεται να συνεδριάσει 11,12 και 13 Ιανουαρίου.

Όλα δείχνουν ότι από την Σύνοδο αυτή θα προκύψει ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, επιλέγοντας από το Τριπρόσωπο που ήδη κατάρτισε η Επαρχιακή Σύνοδος της Κρήτης στη συνεδρίαση τους 28ης Δεκεμβρίου και το οποίο απαρτίζουν οι Σεβ. Μητροπολίτες Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος με 7 ψήφους, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος με 7 ψήφους και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος με 5 ψήφους.

Από τους τρεις αυτούς Ιεράρχες θα εκλεγεί ο ένας, ύστερα από πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τους Συνοδικούς Αρχιερείς.

Η εκλογή γίνεται στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, με ιεροτελεστία, παρουσία όλων των Συνοδικών μελών, πλην του Πατριάρχου. Στην ιεροτελεστία αυτή μπορούν να παρίστανται συμπροσευχόμενοι και λαϊκοί.

Τα φαβορί, η εμπλοκή, η ανατροπή και οι αντιδράσεις

Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ήταν γνωστό πολύ καιρό τώρα, αρκετά πριν τεθεί καν ζήτημα πλήρωσης της θέσεως του Αρχιεπισκόπου Κρήτης για το ποιος Ιεράρχης είναι το απόλυτο φαβορί.

Έτσι , παρόλο που στον Τύπο έχει τεχνιέντως καλλιεργηθεί η εντύπωση πως είναι ΄΄σχεδόν βέβαιο΄΄ ότι θα βγει ένας συγκεκριμένος Ιεράρχης , η αλήθεια είναι διαφορετική.

Τις τελευταίες ημέρες πέρασαν στα «ψιλά» δύο δημοσιεύματα που ανέφεραν ακριβώς ποιος θα βγει και ειδικότερα ποια κέντρα πιέζουν για να εκλεγεί ο συγκεκριμένος.

Τα κέντρα αυτά παραείναι ισχυρά για να μπορέσει εύκολα να αγνοήσει κανείς.

Το ζήτημα είναι όμως πως στην αρκετά δύσκολη περίοδο που ζούμε, ο διχασμός στους πιστούς είναι μεγάλος και η απογοήτευση σημαντική προς την Εκκλησία.

Υπάρχει κίνδυνος να πέσει επιπλέον ΄΄λάδι στη φωτιά΄΄, όταν από τη μια υπάρχει ένας πνευματικός Ιεράρχης, με προσφορά, απλός, αγαπητός στον κόσμο και από την άλλη ένας εξίσου αξιόλογος Ιεράρχης για τον οποίον όμως πιέζουν συγκεκριμένα κέντρα. Αυτό το έχουν καταλάβει στην Κρήτη και από ότι μαθαίνω , μαζεύουν υπογραφές σε έγγραφο που θα αποσταλεί στην Αγία και Ιερά Σύνοδο αύριο Δευτέρα.

Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές, όλοι μετριόμαστε με την Ιστορία η οποία ΔΙΚΑΙΑ θα κρίνει τις αποφάσεις και πράξεις μας.

Η Εκκλησία ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ οφείλει να διατηρήσει το ΠΟΙΜΝΙΟ ΤΗΣ. Χωρίς αυτό, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο.

π. Γ. Η

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.