Με βυζαντινή μοναστηριακή τάξη εορτάσθηκε το «εν Χώναις θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ», στην Ιερά Μονή των Αγίων Αγγέλων, στην περιοχή Άγιος Πέτρος της Νήσου Λέρου. Ευπρεπισμένη η Ιερά Μονή με την επιμέλεια της Καθηγουμένης μοναχής Παρασκευής.

Το εσπέρας της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό μετ’ Αρτοκλασίας, συμπαραστατούμενος υπό του Ιερού Κλήρου, παρουσία της Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Μοναχής Παρασκευής και της Μοναχής Ευλογίας.

Το πρωί της Τετάρτης 6/9 ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό των ιερέων π. Γεωργίου Γαμπιέρη και π., Σεβαστιανού Καζηλιέρη. Τόσο κατά τον Εσπερινό όσο και κατά την Θεία Λειτουργία παρέστη η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής, μοναχή Παρασκευή και η μοναχή Ευλογία, ο Δήμαρχος Μ.Κόλιας και αρκετοί πιστοί. Στο ψαλτήριο έψαλλαν με λέρικο βυζαντινό ύφος οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες Αναστάσιος Χατζηλάρης, Ισίδωρος Λιβανός και Εμμ. Πλόχωρος.

Στο ψαλτήριο έψαλλαν με λέρικο βυζαντινό ύφος οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες Αναστάσιος Χατζηλάρης, Ισίδωρος Λιβανός και Εμμ. Πλόχωρος.

Κατά την μοναστηριακή τάξη ετελέσθη η περιφορά της Ιεράς Εικόνος του εν Χώναις θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον αύλειο χώρο της Μονής.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσεφέρθη στο αρχονταρίκι της Ι. Μονής ο πατροπαράδοτος καφές και Λέρικα βουτήματα.

ΤΟ ΕΝ ΧΩΝΑΙΣ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ

Την περίοδο που ο Άγιος Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος, πέρασε από την Ιεράπολη της Φρυγίας για να φωτίσει και να οδηγήσει τους ανθρώπους που ζούσαν στο σκοτάδι της ειδωλολατρίας, προφήτευσε ότι πρόκειται να αναβλύσει κοντά στον τόπο εκείνο αγίασμα, τιμώμενο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, από τον οποίο πρόκειται να επιτελεσθούν πλήθος θαυματουργικών ιάσεων.

Πράγματι στις Κολλασαίς της Φρυγίας ανάβλυσε το θαυματουργό αγίασμα του Ταξιάρχου Μιχαήλ, και όποιος προσέρχονταν σε αυτό με πίστη, λάμβανε την ίαση της ασθενείας του.
Κάποιος πλούσιος ειδωλολάτρης, που η κόρη του ήταν κωφάλαλη, είδε ένα όνειρο που τον καλούσε να φέρει το παιδί του στο αγίασμα του Ταξιάρχου και εκεί θα εθεραπεύετο. Όταν ξύπνησε πήρε την κόρη του και πήγε στο αγίασμα και όταν της έδωσε να πιεί αμέσως θεραπεύτηκε.

Μπροστά στην τόσο μεγάλη ευεργεσία του Θεού, ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και βαπτίσθηκε μαζί με ολόκληρη την οικογένειά του. Από ευγνωμοσύνη για την θαυματουργική θεραπεία έκτισε περικαλλή Ναό προς τιμήν του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Αφού πέρασαν περίπου ενενήντα χρόνια από το θαύμα αυτό κάποιο παιδί από της Ιεράπολη, του οποίου το όνομα ήταν Άρχιππος, ήρθε και εγκαταστάθηκε στο Ναό αυτό ως νεωκόρος, αφιερωμένος στον Θεό. Ήταν άνθρωπος με θερμή πίστη και πολύ ασκητική ζωή. Αγωνιζόταν καθημερινά να υποτάξει τα πάθη και να εισέλθει στη Βασιλεία των Ουρανών.

Οι ειδωλολάτρες της περιοχής εκείνης κινούμενοι από φθόνο, καθώς έβλεπαν το πλήθος των ανθρώπων που προσέτρεχαν εκεί ζητώντας τη Χάρη του Θεού και τις μεσιτείες του Αρχαγγέλου, αποφάσισαν το εξής: Από την περιοχή εκείνη περνούσαν δύο ποταμοί, ο Κούφος και ο Λυκόστρατος. Άρχισαν λοιπόν να σκάβουν για να ενώσουν τα δύο ποτάμια και να τα στρέψουν επάνω στο αγίασμα και το Ναό, ώστε να παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμα τους.

Ο Άρχιππος, βλέποντας τις ενέργειες των ειδωλολατρών άρχισε να προσεύχεται στον Κύριο και στον Άγιο Ταξιάρχη για τη σωτηρία του αγιάσματος. Όταν τα νερά άρχισαν να κατεβαίνουν ακριβώς μπροστά από το Ναό, χτύπησε με το ακόντιο που κρατούσε στα χέρια του το έδαφος και δημιούργησε ένα άνοιγμα μέσα στο οποίο έπεφτε το νερό των ποταμών και έβγαινε από την απέναντι πλευρά του Ι. Ναού.

Με τον θαυματουργικό αυτό τρόπο ο Μέγας Αρχιστράτηγος έσωσε το Ναό από βέβαιη καταστροφή. Επειδή το άνοιγμα που δημιουργήθηκε από το χτύπημα του Ταξιάρχου έμοιαζε με χωνί, η περιοχή μετονομάστηκε από Κολλασαίς σε Χώναις της Φρυγίας, προς πιστοποίηση και αιώνια ανάμνηση του θαύματος, και η Αγία μας Εκκλησία καθιέρωσε να εορτάζουμε την ανάμνηση του θαύματος προς Δόξαν Θεού και εις τιμήν και μνήμην του Παμμεγίστου Μιχαήλ και προς ωφέλεια των ευσεβών και Ορθοδόξων Χριστιανών, ώστε να ενισχύονται στον πνευματικό τους αγώνα κατά των παγίδων του διαβόλου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.