Συνέντευξη του Κώστα Γαβρόγλου στο ρ/σ ΑΠΕ-ΜΠΕ - Την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων κατηγόρησε εν νέου σήμερα ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου για το ζήτημα των νέων θρησκευτικών. Διαβάστε τη συνέντευξη.

«Εκβιαστική προς τους καθηγητές η στάση της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων»

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην παρότρυνση της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων προς τους εκπαιδευτικούς να μην διδάσκουν τα αναλυτικά προγράμματα των Θρησκευτικών ο υπουργός τόνισε:

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα νέο μάθημα, για το οποίο έχουμε συνεννοηθεί και με την Εκκλησία. Υπήρξε μία τριμελής Επιτροπή, η οποία είδε τις διαφορές μας και τις συγκλίσεις μας, πλην όμως βρήκαμε μία ισορροπία. Είπαμε αυτό να διδαχθεί. Έρχεται τώρα ένας Σύλλογος, ο οποίος καλεί σε απείθεια τους καθηγητές.

Λέει “μην κάνετε αυτό που σας έχει πει η Πολιτεία, κάνετε αυτό που σας λέω εγώ”. Υπάρχουν και καθηγητές, οι οποίοι μπορεί για χιλιάδες λόγους να συμπαθούν και τη συγκεκριμένη Ένωση κ.λπ. Δεν ντρέπονται να εκβιάζουν αυτόν τον κόσμο, να τον βάζουν σε δύσκολη θέση, να τον καλούν σε απείθεια; […] Υπάρχουν νόμοι, κανόνες, δικαστήρια.

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων μας έχει πάει στο ΣτΕ κι εγώ δεν καταλαβαίνω τη βιασύνη της πριν βγει η απόφαση του ΣτΕ, εκτός αν θέλει να αντικαταστήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας […] Δε γίνεται να πηγαίνεις κάποιον στο Δικαστήριο και να καλείς και σε απείθεια τους καθηγητές, δεν γίνονται αυτά στη Δημοκρατία και μου κάνει τρομερή εντύπωση, που ο πρόεδρος είναι και καθηγητής πανεπιστημίου».

Ερωτηθείς σχετικά με το έργο της -σύμφωνα με το Άρθρο 8 της Συμφωνίας των Πρεσπών- Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδος- ΠΓΔΜ για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, η οποία θα θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ώστε να διασφαλισθεί ότι σε έκαστο από τα μέρη κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό σε χρήση τη χρονιά μετά την υπογραφή της Συμφωνίας δεν περιέχει αλυτρωτικές ή αναθεωρητικές αναφορές ο κ. Γαβρόγλου διευκρίνισε:

«Όταν υπάρχουν τέτοιου είδους συμφωνίες με άλλες χώρες ή γενικότερες ανακατατάξεις, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι νέες σχέσεις που έχουν οι χώρες, είναι λογικό -πάντα υπό την εποπτεία ερευνητών, που τα γνωρίζουν αυτά τα ζητήματα- να ξαναβλέπουμε κι εμείς ένα σύνολο πραγμάτων, όπως καλούμε κι άλλους να το κάνουν.

Άρα η Επιστήμη της Ιστορίας δεν είναι κάτι το στατικό, δεν είναι μία γεγονοτολογία, που ήταν η παλιά αντίληψη.

Επειδή τώρα στη νέα ιστορία ακόμη και στα σχολικά εγχειρίδια τίθενται και θέματα ερμηνείας, που αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον στην ιστορία, γιατί έγιναν, όσα έγιναν, αυτά τα ζητήματα πάντα πρέπει κανείς να τα σκέφτεται και να τα ξανασκέφτεται, με γνώμονα το καλώς νοούμενο ουσιαστικό εθνικό συμφέρον και με βάση τα επιστημονικά συμπεράσματα και τις επιστημονικές έρευνες».

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.