Πώς είναι καλύτερα να προσευχόμαστε – να στεκόμαστε, να καθόμαστε, να είμαστε γονατιστοί, να υποκλινόμαστε; Πρέπει να είναι τα χέρια μας ανοιχτά, κλειστά ή σηκωμένα προς το Θεό; Πρέπει τα μάτια μας να είναι κλειστά όταν προσευχόμαστε; Πώς είναι καλύτερα να προσευχόμαστε – σε εκκλησιαστικό περιβάλλον ή έξω στη φύση; Πρέπει να προσευχόμαστε το πρωί όταν σηκωνόμαστε ή το βράδυ πριν κοιμηθούμε; Υπάρχουν συγκεκριμένα λόγια τα οποία να πρέπει να λέμε στις προσευχές μας; Ποιός είναι ο σωστός τρόπος να τελειώνουμε την προσευχή μας; Συχνά τίθενται τέτοια ερωτήματα σχετικά με την προσευχή. Ποιός είναι ο σωστός τρόπος να προσευχόμαστε; Έχει σημασία κάποιο από τα πράγματα που αναφέρθηκαν;

Συχνά οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την προσευχή σαν μαγικό ξόρκι. Κάποιοι πιστεύουν πως αν δεν πούμε τα σωστά πράγματα ή δεν προσευχόμαστε στη σωστή στάση ο Θεός δεν θα μας ακούσει και δεν θα μας απαντήσει, αλλά αυτό δεν αντιστοιχεί στην Βίβλο. Ο Θεός δεν απαντάει στις προσευχές μας λόγω της ώρας την οποία προσευχόμαστε, το μέρος που βρισκόμαστε όταν το κάνουμε, τη θέση του σώματός μας ή την σειρά με την οποία λέμε τα λόγια της προσευχής. Στην πρώτη επιστολή του Ιωάννη 5:14-15 λαμβάνουμε την οδηγία να έχουμε πίστη όταν ερχόμαστε στο Θεό με προσευχή, ξέροντας πως Εκείνος μας ακούει και θα μας δώσει ότι ζητάμε αρκεί να είναι σύμφωνο με το θέλημά Του. Έτσι και στο ευαγγέλιο του Ιωάννη 14:13-14 δηλώνεται: «Και ό,τι αν ζητήσετε στο όνομά μου, θα το κάνω, για να δοξαστεί ο Πατέρας στον Υιό. Αν ζητήσετε κάτι στο όνομά μου, εγώ θα το κάνω». Κατά αυτόν και άλλους στοίχους ο Θεός απαντά στις προσευχές αν είναι σύμφωνες με το θέλημά Του στο όνομα του Ιησού (να δοξάζουν τον Χριστό).

Έτσι ώστε ποιός είναι ο σωστός τρόπος να προσευχόμαστε; Στην επιστολή προς τους Φιλιππησίους 4:6-7 γράφει να προσευχόμαστε δίχως να στεναχωριόμαστε, να προσευχόμαστε για τα πάντα και να προσευχόμαστε με ευγνώμονες καρδιές. Ο Θεός θα απαντήσει σ’ αυτές τις προσευχές χαρίζοντας την Ειρήνη του στις καρδιές μας. Ο σωστός τρόπος να προσευχόμαστε είναι να ανοίγουμε τις καρδιές μας μπροστά στο Θεό, να είμαστε ειλικρινείς και τίμιοι μαζί Του γιατί Εκείνος μας γνωρίζει καλύτερα από μας τους ίδιους. Πρέπει να εκφράζουμε τα αιτήματά μας μπροστά Του χωρίς να ξεχνάμε πως Εκείνος ξέρει ποιό είναι το καλύτερο για μας και δεν θα απαντήσει σε αίτημα που δεν είναι σύμφωνο με το θέλημά Του. Εμείς πρέπει να εκφράζουμε την αγάπη μας, την ευγνωμοσύνη μας και το προσκύνημά μας μέσω της προσευχής χωρίς να ανησυχούμε αν χρησιμοποιούμε τα σωστά λόγια γιατί ο Θεός ενδιαφέρεται για το περιεχόμενο της καρδιάς μας και όχι για την ωραιότητα των λόγων μας.

Το απόσπασμα από την Βίβλο που πλησιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο στο «μοντέλο» για προσευχή βρίσκεται στο ευαγγέλιο του Ματθαίου 6:9-13. Παρακαλώ να καταλάβετε πως δεν πρόκειται για προσευχή που πρέπει να απομνημονεύσουμε και να απαγγέλουμε μπροστά στο Θεό. Πρόκειται απλά για παράδειγμα για τα πράγματα που πρέπει να συμπεριλαμβάνει μια προσευχή – προσκύνημα, εμπιστοσύνη, αιτήματα, εξομολόγηση και υπακοή. Πρέπει να προσευχόμαστε για τα πράγματα για τα οποία μιλάει η Θεϊκή προσευχή χρησιμοποιώντας τα δικά μας λόγια τα οποία να τα προσαρμόσουμε στην ζωή μας με το Θεό. Ο σωστός τρόπος να προσευχόμαστε είναι να εκφράζουμε τις καρδιές μας μπροστά στο Θεό. Αν θα καθόμαστε, θα στεκόμαστε ή θα είμαστε γονατιστοί, αν τα χέρια και τα μάτια μας θα είναι ανοιχτά ή κλειστά, αν θα είμαστε σε εκκλησία, στο σπίτι ή έξω, αν θα προσευχόμαστε το πρωί ή το βράδυ – όλες αυτές είναι δευτερεύουσες ερωτήσεις που εξαρτώνται από τις προσωπικές προτιμήσεις, από τις πεποιθήσεις μας και από το αν ένα πράγμα είναι κατάλληλο. Η επιθυμία του Θεού είναι: η προσευχή να είναι αληθινή και προσωπική σχέση μεταξύ Εκείνου και εμάς.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.