Επαληθεύεται και πάλι στις ήμερες μας αυτό που η υμνωδός της Μ. Εβδομάδος βάζει στο στόμα του Κυρίου μας να λέει.

Εμε εγκατέλιπεν, πηγήν ύδατος ζωής και ώρυξεν εαυτώ φρέαρ συντετριμμένον. Αφήνει ο άνθρωπος τη ζωντανή πηγή και προτιμάει το ξεροπήγαδο του θεωρητικού ή πραγματικού μηδενιστικού υλισμού.
Τι θα γίνει η γενιά η επερχομένη που σπρώχνεται καταπιεστικά και μεθοδευμένα μακριά από τη σώζουσα παράδοσή μας;
Λέγουν οτι βασικά σήμερα μόνο η τηλεόραση δίνει αγωγή στη νεολαία μας, με την τηλεόραση γίνεται ψυχοραμική διείσδυση όλου του αλλοτριωμένου τρόπου ζωής στα παιδιά μας.
Ακινητοποιούνται όλοι οι προσωπικοί αμυντικοί μηχανισμοί της υπάρξεως και πριν καλά αρχίσει να αυτενεργει λογικά, το κακό θέαμα έχει μπει στην ψυχή του και εχει επιδράσει με τις αλλοιώσεις του.
Μαραίνει και ξεραίνει κάθε πνευματική έφεση με την ψυχοναρκωτική δυναμικότητά του. μήπως φταίει η γενιά μας; οι πιο ώριμοι; ο π. Πορφύριος συνιστά στους γονείς που ανησυχούν ( και δικαιολογημένα ) για τα παιδιά τους:
– Γίνεται άγιοι εσείς για να γίνουν και τα παιδιά σας. Και είναι κανόνας που επιβεβαιώνεται από την πραγματικότητα. Αν οι γονείς δεν έχουν τακτοποιήσει την εσωτερική ζωή τους και την συζυγική αρμονική επικοινωνία τους και τα παιδιά τους πολύ δυσκολεύονται μπερδεύονται όσο δεν το φανταζόμαστε και τρέπονται σε πολύ απομακρυσμένο από τους γονείς τους τρόπο ζωής και το αντίθετο.
Σήμερα τα παιδιά μας είναι άρρωστα. Τι θα γίνουν; Πώς θα επιβιώσουν;
Ο άλλος άγιος γέροντας ο π. Ιουστίνος Πόποβιτς πιο χαρακτηριστικά λεει:
-Γι’ αυτό σήμερα ειναι αναγκη ο Επίσκοπος είναι ανάγκη να γίνει άγιος Επίσκοπος,ο εφημέριος άγιος εφημέριος, ο δάσκαλος άγιος δάσκαλος,ο καθηγητής άγιος καθηγητής,ο πατέρας άγιος πατέρας, η μητέρα αγία μητέρα, όλοι μας άγιοι παιδαγωγοί. Ετσι υπάρχει η ελπίδα το κατρακύλισμα να σταματήσει και να αναταχθεί αυτή η μανία η αντιπαραδοσιακή, η δαιμονική.
Αν πραγματικά ο καθένας μας γίνεται άγιος, θα ενσωματωνεται η σώζουσα παράδοση μέσα του. Τότε οι νεώτεροι θα έχουν ικανό αρχέτυπο στο οποίο θα προσαρμόσουν τη ζωή τους. Τότε και οι μεγαλύτεροι ζώντας μέσα στη ζωντανή παράδοση θα καταλάβουν αυτό που λέγει ο π. Παϊσιος στο Άγιο Όρος.
Αν αποκτήσεις την αγάπη του Χριστού, τότε δεν θα απορρίπτεις τον παραστρατημένο νέο, αλλά από αγάπη θα κατεβαίνεις μαζί του ακόμη και στην κόλαση που βρίσκεται. Όμως η αγάπη μεταβάλλει την κόλαση σε Παράδεισο.

π. Σαράντης Σαράντος Κρυφό Σχολειό Εστίας Πατερικών Μελετών

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.