Φιλολογικό μνημόσυνο στη μνήμη των μελών της Φιλικής Εταιρίας πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου των Φιλικών από το εν Ζακύνθω Τεκτονικό Ίδρυμα «Αστήρ της Ανατολής» και υπό την αιγίδα του Οργανισμού «Ελλάδα 2021».

Η εκδήλωσή τίμησε τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας και της Επιτροπής Ζακύνθου.

Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου αποτελεί μνημείο ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας, διότι σε αυτό ορκίστηκαν στην Φιλική Εταιρεία αρκετά από τα μέλη της καθώς και αγωνιστές της Εθνεγερσίας από τον Ηπειρώτη πρόσφυγα ιερωμένο Άνθιμο Αργυρόπουλο. Ενδεικτικά αναφέρονται οι Διονύσιος Σολωμός, οι Πλαπουταίοι, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Φωτομάρας, ο Νικηταράς, οι Πετιμεζάδες, ο Διονύσιος δε Ρώμας, ο Κωνσταντίνος Δραγώνας, ο Παναγιώτης Στεφάνου κ.α.

Αρχικά να πούμε ότι τελέστηκε τρισάγιο υπέρ των μελών της Φιλικής Εταιρείας μπροστά από την προτομή του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, ενώ μετά πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τον Συντονιστή της εκδήλωσης Δρ. Νικόλαο Κουρκουμέλη, τον Πρόεδρο του Τεκτονικού Ιδρύματος «Αστήρ της Ανατολής Θ. Κάρδαρη, από τους εκπροσώπους των Τοπικών Αρχών (παρευρέθηκε ο Βουλευτής Ζακύνθου Δ. Ακτύπης, ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Στασινόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Αλυκών Ν. Σπίνος), τον Δρ. Χαράλαμπο Ν. Βλαχόπουλο και τον Αναστάσιο Λιάσκο Πρόεδρο του Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου.
Στο τέλος της εκδήλωσης ακούστηκε ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμο από την Ιστορική Χορωδία Ζακύνθου «Η Φανερωμένη».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.