ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ.

Μια εξέχουσας σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο σημασίας επίσκεψη στην Κύπρο θα λάβει χώρα στο αμέσως προσεχές διάστημα και συγκεκριμένα εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου, με τον πρίγκηπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν-ή άλλως γνωστός ως MbS-να έρχεται στην χώρα μας για σειρά επαφών, τόσο με πολιτειακούς αξιωματούχους όσο και με επιχειρηματικούς φορείς του τόπου.

Tην κάθοδο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Κύπρο εντός του προσεχούς δεκαπενθημέρου επιβεβαίωσαν στο InBusinessNews κυβερνητικές πηγές, οι οποίες ωστόσο δεν ήταν σε θέση να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα και την ακριβή ατζέντα των επαφών του. Θεωρείται παρ’ όλα βέβαιο ότι στο πλαίσιο των επαφών του θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Η εδώ παρουσία του πρίγκηπα διάδοχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας χαρακτηρίζεται και είναι ιδιαιτέρως σημαντική, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό πλαίσιο, αφού αναμένεται να δώσει νέα πνοή και να συμβάλλει τα μέγιστα προς την κατεύθυνση ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Σε πολιτικό επίπεδο, η επικείμενη επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας δεν διάγουν την καλύτερη δυνατή φάση στην οποία θα μπορούσαν να βρίσκονται, παρά την μετάβαση του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη Άγκυρα, στις 22 Ιουνίου, όπου συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν, μεταξύ άλλων, η αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών έπειτα από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, το 2018. Γεγονός, οι συνέπειες του οποίου είχαν ως αποτέλεσμα τον κλονισμό των διπλωματικών τους σχέσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο ακριβώς της προσπάθειας αναθέρμανσης των σχέσεων τους, ο Τούρκος πρόεδρος είχε επισκεφθεί ο ίδιος ένα μήνα νωρίτερα την Σαουδική Αραβία.

Σε οικονομικό επίπεδο, και με την Σαουδική Αραβία να αποτελεί έναν από τους κυριότερους και πιο ισχυρούς παίχτες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, η έλευση του πρίγκηπα διάδοχου του θρόνου της χώρας στο νησί μας δύναται αποτελέσει το έναυσμα για περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών-επιχειρηματικών δεσμών των δύο χωρών και να ενισχύσει την προσπάθεια της Κύπρου για προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το ίδιο διάστημα ο Σαλμάν προγραμματίζεται να επισκεφθεί και την Ελλάδα, με την οποία η Σαουδική Αραβία έχει ήδη αναπτύξει το τελευταίο διάστημα στενές οικονομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες, μέσα και από κοινές επενδύσεις τεράστιου βεληνεκούς.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.