ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ: Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Αναστ. Μανέττας, Κληρικός – Εκπαιδευτικός – Εφημέριος του Πανεπιστημιακού Ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης – Τριών Ιεραρχών Αιγαίου Ρόδου στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE. Η 25η Μαρτίου κάθε χρόνο είναι για όλους τους Έλληνες απανταχού της γης διπλογιόρτη θρησκευτικής και εθνικής εορτής και μάλιστα σαν Ορθόδοξοι χριστιανοί στεκόμαστε με δέος στην Ιερή μνήμη Ηρώων και Μαρτύρων της Πίστης μας. Δεν θα σταθώ σε αυτό το τόσο μοναδικό γεγονός γιατί γράφτηκαν, παίχθηκαν και έχουνε αφιερωθεί από προσωπικότητες του πνεύματος, της τέχνης, των γραμμάτων κληρικούς και λαϊκούς.

Από την τόσο σοβαρή αυτή διαδικτυακή εκκλησιαστική στήλη της Ορθοδοξίας ανά την υφήλιο θέλω να αφιερώσω ένα ευλαβικό αφιέρωμα σ’ ένα κόσμημα Ναό που στολίζει την Παυλική Εκκλησία της Ρόδου, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Στον κέντρο της πόλης της Ρόδου στο Μανδράκι δίπλα από τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου.

Καθήκον Ιερόν και καθαρή συνείδησης θέλω να φέρω στην μνήμη των Ροδιτών Δωδεκανησίων κληρικών και λαϊκών ομογενών και όχι μόνο ποιοι ήταν εκείνοι που έκτισαν το κόσμημα αυτό από Καθολικό Ναό του Αγίου Ιωάννου σε Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Ρόδου.

Μεγάλη απελευθέρωση της Δωδεκανήσου και την Ενσωμάτωση με την Μητέρα Ελλάδα στις 7 Μαρτίου 1947 δόθηκε από τους Ιταλούς στην Νομαρχία Δωδεκανήσου επί Περικλή Ιωαννίδη πρώτου Ναυάρχου η Εκκλησία αυτή.

Ο τότε Μητροπολίτης Ρόδου Τιμόθεος Ευαγγελινίδης τον περιποιήθηκε και έκανε τα εγκαίνια του το 1949. Κοιμήθηκε γρήγορα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο πηγαίνοντας για Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας.

Την εκ θεμελίων ανακαίνιση την μορφή από Λατινικού Ναού σε Βασιλικού με ξύλινη στέγη και μια αντιγραφή σε μαρμάρινο τέμπλο σε αρχιερατικό θρόνο όπως του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, οφείλονται στον ανεπανάληπτο Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνα Συνοδινό που Αρχιεράτευσε από τη 25η Ιανουαρίου 1951 μέχρι την Οσιακή Κοίμησης του στις 29 Απριλίου 1988 επί 38 χρόνια.

Ο ακούραστος αυτός Μητροπολίτης χρημάτισε και Επίσκοπος Απαμείας στον Γέροντα Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Γεννάδιο Αλεξιάδη από το 1945 – 1951. Έργο του εκ θεμελίων αναστήλωση και ανακαίνιση του μεγαλοπρεπούς Ναού του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης που ήταν ερείπια.

Πανθομολογουμένος ο μακαριστός Μητροπολίτης Ρόδου Σπυρίδωνας Συνοδινός υπήρξε μια αρχοντική και εμβληματική μορφή της Εκκλησίας και του Έθνους όπως τον αποκαλούσε ο Μακαριστός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Στον Καθεδρικό αυτό Ναό Ευαγγελισμό της Ρόδου συμβολική διπλής μορφής η ονομασία του έφερε και τον αγιογράφησαν οι μεγάλες μορφές αγιογράφων Φώτη Κόντογλου και ο μαθητής του Ιωάννης Τερζής. Στον Ναό τιμάται και ο Άγιος Γεράσιμος ο νέος ασκητής της Κεφαλονιάς, προστάτης άγιος του μακαριστού ιεράρχου και συμπατριώτη του.

Υπάρχουν λάβαρα διαφόρων ομόδοξων ορθόδοξων εκκλησιών που έγιναν ένα παγκόσμιο συμβούλιο εκκλησιών το 1959 στη Ρόδο και της Πανορθόδοξης Διάσκεψης πάλι στη Ρόδο με παγκόσμια προβολή με την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείο 1961, 1963, 1964. Επίσης και η Χιλιετιρίδα του Αγίου Όρους όπως 1965 υπήρξε Αντιπρόεδρος της.

Τον Ναό αυτό επισκέφτηκαν εκατοντάδες προσωπικότητες της Εκκλησιαστικής και της Πολιτικής ζωής ανά την υφήλιο.

Βασιλείς, αυτοκράτορες, οι πατριάρχες Αθηναγόρας και Βαρθολομαίος.

Οι Αρχιεπίσκοποι όπως ο Κύπρου Μακάριος, Φαναριώτες και Ελλαδίτες αμέτρητοι στον αριθμό Πρόεδροι και Πρωθυπουργοί της Ελλάδος, της Κύπρου και ξένων Χωρών.

Γνώρισε μεγαλειώδης τελετές των Θεοφανίων, του Επιταφίου, της Αναστάσεως, του Ευαγγελισμού.

Σε αυτό συνετέλεσε και ο αξιαγάπητος, ο αξέχαστος, ο κομήτης της Εκκλησίας, ο πρώτος εφημέριος του και προϊστάμενος ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου Αλέξανδρος Θεοδωρακόπουλος που εφημέρευσε από τον Ιανουάριου του 1951 μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου του 1982 που κοιμήθηκε αιφνίδια σε ηλικία μόλις 59 χρονών.

Πέρασαν στο πάνθεο των αθανάτων γιατί κληρικοί σαν το ανάστημα του Πρωτοσυγκέλλου Αλεξάνδρου Θεοδωρακόπουλου ούτε πέρασαν ούτε θα ξανά περάσουν. Συνεφημέριος του υπήρξε ο πατήρ Σάββας Χατζηνικολάου από τις Καλυθίες της Ρόδου, καλλίφωνος ιερέας.

Σήμερα στο αριστερό αναλόγιο του Ιερού Ναού, ψάλλει ο γαμπρός του από την κόρη του Σταματία Δανιήλ Συρόπουλος. Επί πολλά χρόνια τον διαδέχτηκε στον Ναό και στην Πρωτοσυγκελία της Μητροπόλεως Ρόδου ο σημερινός Μητροπολίτης Λέρου Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ.κ. Παϊσιος Αραβαντινός, απλός και με ταπεινό και αθόρυβο έργο στην Μητρόπολη που είναι από το 2005.

Μεγάλες ιστορικές μορφές, μεγάλων ιεροψαλτών οι πρωτοψάλτες αείμνηστοι Μιχαήλ Σαρρής, Μιχαήλ Κουτστούκος και Κώστας Καράκιζας.

Στον Ναό αυτόν χειροτονήθηκα Ιερέας στις 9 Απριλίου 1988 Μέγα Σάββατο πρωινή, μια αξέχαστη μοναδική για εμένα πρωτοφανή κοσμοσυρροή άνευ προηγουμένου, τελευταία χειροτονία του πνευματικού μου πατέρα και Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνα Συνοδινού.

Όσες προσπάθειες και αν γίνουν, όσοι και αν περάσουν δεν θα γίνουνε μήτε θα συγκριθούν με αυτές τις μοναδικές βασιλικές μορφές.

 

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.