Tο ύστατο χαίρε στον ιστορικό ηγέτη της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, που συνέδεσε τη ζωή του με το ιστορικό γίγνεσθαι του τόπου, απηύθυνε σήμερα η Κύπρος.

Στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, η κυπριακή πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής πολιτικής ζωής, αλλά και διπλωμάτες, και ΕΔΕΚίτες, εν μέσω των μέτρων κατά της πανδημίας, αποχαιρέτισαν τον ιδρυτή και επίτιμο Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, ο οποίος απεβίωσε στις 26 Απριλίου σε ηλικία 100 ετών, με το μήνυμα ότι σήμερα θάβεται το σώμα του, αλλά όχι το πνεύμα και η ψυχή του, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στον επικήδειο λόγο του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώ αντήχησαν και στίχοι από το πλούσιο ποιητικό του έργο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για το μεγαλείο της μορφής και της εμβληματικής προσωπικότητας του Βάσου Λυσσαρίδη, λέγοντας ότι η προσωπικότητά του περνά σήμερα στην αιωνιότητα, αφού προηγουμένως πέτυχε, μέσα από τη πορεία ζωής που συνειδητά ακολούθησε, να κερδίσει δικαίως την καθολική εκτίμηση και αναγνώριση του συνόλου του πολιτικού κόσμου του λαού της Κύπρου και όχι μόνο.

Τόνισε ότι η καθοδήγηση από τις παρακαταθήκες του ηγέτη που σήμερα αποχαιρετούμε, θα αποτελεί το ύψιστο καθήκον σε όσους επιζούν, αλλά και τη μεγίστη τιμή και υποχρέωση απέναντι σε έναν από τους πρωταγωνιστές της σύγχρονης κυπριακής Ιστορίας.

Σημείωσε πως η δράση του δεν περιορίζεται στα στενά σύνορα της μικρής μας πατρίδας αλλά εκτείνεται, όπως και το ελεύθερο πνεύμα του, σε χώρες που παρέμεναν υπόδουλες είτε σε αποικιακές δυνάμεις είτε σε δικτατορικά καθεστώτα. Τον χαρακτήρισε παγκόσμιο πολίτη και οραματιστή, του οποίου οι δημοκρατικές αρχές και αξίες τού υπαγόρευαν ως καθήκον να βρίσκεται δίπλα από κάθε λαό που μάχεται για την ελευθερία και την εθνική του αξιοπρέπεια.

“Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ως ένας πολιτικός που προέρχεται από άλλο ιδεολογικό χώρο, θεωρώ προνόμιο που έζησα από κοντά και συνεργάστηκα στενά με το Βάσο Λυσσαρίδη”, είπε.

Μαρίνος Σιζόπουλος

Στην επικήδεια ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι σήμερα σεμνά και ταπεινά αποχαιρετούμε τον τελευταίο μεγάλο μιας γενιάς πολιτικών, που σημάδεψε ανεξίτηλα την ιστορία της πατρίδας μας, του ελληνισμού, της Ευρώπης, του Αφροασιατικού Απελευθερωτικού και Αντιαποικιακού Κινήματος και τον ιδρυτή και ιστορικό ηγέτη της ΕΔΕΚ.

Δανειζόμενος στίχους από δικά του ποιήματα, ο κ. Σιζόπουλος αναφέρθηκε λεπτομερώς στη ζωή του Βάσου Λυσσαρίδη, μια ζωή πολυτάραχη, γεμάτη αγώνες και αγωνίες για το λαό μας και τον ελληνισμό, το Κυπριακό, ενάντια στην Χούντα, για τους λαούς της Αφρικής και της Ασίας, τους Κούρδους και τους Παλαιστίνιους.

Είναι ίσως από τις ελάχιστες περιπτώσεις που η πλούσια ελληνική γλώσσα είναι πολύ φτωχή για να αποδώσει την πολύπλευρη προσφορά σου στην πολιτική, την ιατρική, την ποίηση, τη ζωγραφική”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Ανέφερε πως ο αγαπημένος γιατρός ήταν μια ιδιαίτερα ξεχωριστή περίπτωση ανθρώπου, που έδωσε υπόσταση στις ιδέες του, που η αγάπη και η φλόγα του για τον ελληνισμό δεν έσβησαν ποτέ, μέχρι και την τελευταία στιγμή. “Δεν έχανες την ευκαιρία να τονίζεις ότι «ο αγωνιστής όσα περισσότερα προσφέρει στην πατρίδα του, τόσα περισσότερα χρωστά».

«Μπορούσες και ενέπνεες τους συνεργάτες σου, με το παράδειγμα και τον χαρακτήρα σου, τους οδηγούσες να αναζητούν και να υπολογίζουν την αξία και τη σημασία ακόμα και των λεπτομερειών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επιτυχία του αγώνα επιβίωσης του λαού μας, την εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών και τη σοσιαλιστική αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας”, είπε στην επικήδεια ομιλία του ο κ. Σιζόπουλος.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι ο γιατρός έφυγε με ανεκπλήρωτο το όραμα για επανένωση αλλά οι στίχοι του μένουν:

«Όχι! Δεν δέχομαι να γονατίσω

Όχι! Με καρτερούν οι σύντροφοι στο συρματόπλεγμα

και οι νεκροί στον Πενταδάκτυλο

Να πεθαίνω ναι!

Να γονατίσω όχι!».

Κωνσταντίνος Βλάσης

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας για τον απόδημο Ελληνισμό Κωνσταντίνος Βλάσης, εκπροσωπώντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό, χαρακτήρισε τον Βάσο Λυσσαρίδη ως «έναν μεγάλο άνδρα της πολιτικής αυτού του τόπου, που τύγχανε της αναγνώρισης από όλους τους πολιτικούς χώρους».

«Πλήρης ημερών αλλά η παρακαταθήκη του μεγάλη. Εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έρχομαι εδώ για ένα τελευταίο κατευόδιο, να’ ναι ελαφρύ το χώμα το οποίο τον σκεπάζει», είπε.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.