Επιστήμονες, Ακαδημαϊκοί, φορείς, ινστιτούτα και πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο απευθύνουν έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την «υπεράσπιση των αξιών της Αγίας Σοφίας», δηλαδή στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, έπειτα από τη μετατροπή του ιστορικού ναού σε τζαμί.

Την έκκληση υπογράφουν συγκεκριμένα 2.471 φυσικά πρόσωπα και φορείς που εργάζονται για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και υπηρετούν σε Πανεπιστήμια και Μουσεία.

«Με την πρωτοβουλία αυτή τεκμηριώνουμε τις θέσεις όλου του πολιτισμένου κόσμου που θίγεται, και που ενισχύουν τις θέσεις της Ελλάδας, ζητώντας αποκατάσταση της διεθνούς τάξης», εξηγεί η Τώνια Μοροπούλου, Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΕΜΠ για την προστασία της Αγιά Σοφιάς, η οποία ανέλαβε και την πρωτοβουλία για αυτή την ενέργεια.

Το zougla.gr συναντήθηκε με την καθηγήτρια του ΕΜΠ, η οποία με τις εργασίες της στο παρελθόν συνέβαλε τα μέγιστα στη σεισμική θωράκιση του μνημείου, αλλά και στην ανάδειξη των ψηφιδωτών του ναού. «Ήρθε η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία και για αυτό το ζήτημα», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Επιστήμονες και Ακαδημαϊκοί σε όλο τον κόσμο που εργάζονται για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώνουμε τη φωνή μας με όλες τις δυνάμεις της Παγκόσμιας Κοινότητας που υπερασπίζονται το σπουδαιότερο ιστορικό-θρησκευτικό σύμβολο της Ορθοδοξίας και του Βυζαντίου, την Αγιά Σοφιά του Ιουστινιανού και αγωνίζονται να αποτρέψουν τους εμπρηστικούς και βέβηλους σχεδιασμούς του Τούρκου Προέδρου να τη μετατρέψει τελικά σε Ισλαμικό Τέμενος.

Η Αγιά Σοφιά αποτελεί κηρυγμένο από την UNESCO Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η δεοντολογία της προστασίας της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς απαιτεί το σεβασμό και την ανάδειξη των αξιών όλων των ιστορικών περιόδων του μνημείου. Η θέσπιση της Αγιά Σοφιάς ως Μουσείου, και μάλιστα στο Σύνταγμα της σύγχρονης Τουρκίας το 1934 από τον Ατατατούρκ, υπογράμμισε την απόλυτη αυτή επιταγή αναγνώρισης και διατήρησης των αξιών της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η ανατροπή του καθεστώτος αυτού από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και η προσπάθειά του περί μονομερούς λειτουργίας της Αγιά Σοφιάς ως Ισλαμικού Τεμένους παραβιάζει όλες τις αξίες του μεγάλου Μνημείου που πρέπει να διατηρηθούν.

Βεβηλώνει τη λειτουργία του ως Μνημείου που ενώνει διαφορετικούς Πολιτισμούς και Θρησκείες, όπως εκφράστηκε στο Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου του Princeton, του Αντισεισμικού Ινστιτούτου Kandilli του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στις 19 Μαρτίου 1994 στην Κωνσταντινούπολη για την αντισεισμική προστασία της Αγιά Σοφιάς, την οποία και υπηρέτησε αποτελεσματικά κατά το μεγάλο σεισμό του Αυγούστου 1999, καθώς και για το μη καταστροφικό έλεγχο για την έλεγχο για την αποκάλυψη των ψηφιδωτών και για τη συντήρησή τους.

Παραβιάζει τη Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας γα την επιστημονική, τεχνολογική και πολιτιστική συνεργασία που κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και την Τουρκική Εθνοσυνέλευση το 2001, όπου αναφέρεται στην υποδειγματική ανάπτυξή της σε εμβληματικά Μνημεία-Μουσεία, όπως η Αγιά Σοφιά.

Απευθύνουμε έκκληση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς, Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Επιστημονικά Fora, ώστε να αποδοκιμάσουν κάθε απαξία, όπως αυτές που μεθοδεύει ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν για το μοναδικό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Αγιά Σοφιάς, κάθε εμπρηστική ενέργεια για τη συνεργασία των λαών όλου του κόσμου, με έμφαση στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στα ευαίσθητα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, κάθε αναίρεση της ίδιας τελικά της Σύγχρονης Τουρκίας, του Συντάγματος και των κυρωμένων διακρατικών συνεργασιών της.

Υψώνουμε τη φωνή μας να υπερασπιστούμε τις αξίες της Αγιά Σοφιάς του Ιουστινιανού, ενός μεγάλου Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που ενώνει την Οικουμένη και καταξιώνει τον άνθρωπο, άνω θρώσκοντα.

Η απευθύνουσα την έκκληση

Τώνια Μοροπούλου, Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΕΜΠ για την προστασία της Αγιά Σοφιάς, Καθηγήτρια ΕΜΠ – Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ

Πρώτες υπογραφές

Ανδρέας Μπουντουβής, Καθηγητής – Πρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Ahmet Çakmak, Επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας του Πανεπιστημίου του Princeton για την προστασία της Αγιά Σοφιάς. Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Princeton

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.