Από τον π. Κυριάκο Μανέττα , εφημέριο Παν/κού ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης – Τριών Ιεραρχών Αιγαίου Ρόδου. Επίσκεψη στον Άγιο Γάνου και Χώρας Γέροντα Μητροπολίτη Αμφιλόχιο Τσούκο.

Απερίγραπτη χαρά και μεγάλη συγκίνηση αποτελεί η πλήρης βελτίωση της υγείας του Πολυσέβαστου Ρόδιου Ιεράρχη, του Γέροντος Μητροπολίτη Γάνου και Χώρας κ. Αμφιλόχιου Τσούκου από τη Λάρδο της Ρόδου.Είναι γνωστό ότι στη Λάρδο , τόπο καταγωγής του Γέροντα υπάρχει γυναικεία ιερά Μονή της Παναγίας της Υψενής με πάνω από 25 μοναχές . Εκεί έζησε και ο Άγιος Μελέτιος τον οποίο πρώτος ανέδειξε ο Γέροντας Αμφιλόχιος πριν ακόμα την αγιοκατάταξή του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Οι ακουσίθεες προσευχές ,οι παρακλήσεις, οι μεσονυκτικές Λειτουργίες από όλους μας κληρικούς και λαϊκούς στο Δομήτορα Χριστό , την Υπεραγία Θεοτόκο την Υψενή και στο Αρχάγγελο Μιχαήλ το Θαρρινό εισακούστηκαν. Έτσι ο Γέροντας Αμφιλόχιος Τσούκος , μετά από πολυήμερη δοκιμασία στην υγεία του στο Νοσοκομείο της Ρόδου επανήλθε σώος και υγιής. Κλήρος και λαός , χιλιάδες πνευματικά του αναστήματα , Μοναχοί και Μοναχές ζήσαμε αγωνία μεγάλη και ανείπωτη ψυχική ικανοποίηση για το θαύμα που έγινε στην έθραυστη υγεία του.
Θεώρησα ιερόν καθήκον , μετά από συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία και αδιάκοπες προσευχές να τον επισκεφθώ, την Κυριακή ( 31-1-2021), στο ησυχαστήριον του Αγίου Στεφάνου, στην περιοχή των Πεύκων .Πάντα με το συνεχές , άγρυπνο ενδιαφέρον του πνευματικού του υιού Ηγουμένου και διευθυντού του εκκλησιαστικού σταθμού Θάρρι π. Νεκταρίου Πόκκια . Επίσης του καταξιωμένου επιχειρηματία κου Γεωργίου Χατζηκωνσταντίνου , των πνευματικών του παιδιών και συγγενών του , της οικονόμου του κας Κυριακής Παναγή και της ευεργέτιδας κας Μαίρης Καβάσιλα.
Η γλυκειά του φυσιογνωμία ,οι σοφοί του λόγοι μας άφησαν ένα αξέχαστο πνευματικό απόγευμα . Ζει μεταξύ ουρανού και γης , με συνεχή και αδιάλειπτη προσευχή.
Η ημερομηνία που διάλεξα για τη συνάντηση αυτή με την πρεσβυτέρα μου , το μικρό μου γιο το Σπυρίδωνα και μιας μικρής ομάδας ευλαβών ψυχών με τα αυτοκίνητά μας δεν ήταν τυχαία.Είχε προηγηθεί το τριήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων των Τριών Ιεραρχών στο ιερόν μας ναϋδριον στο παν/μιο Αιγαίου Ρόδου.Εκεί όπου ομίλησε η λογία Θεολόγος –Γυμνασιάρχης κ. Αικατερίνη Παπαδάκη Κινδυλίδου . Μνημονεύσαμε τους αείμνηστους εκπαιδευτικούς , εφόρους ,διδασκάλους του Γένους , το Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και αγαπητό λαοφιλή ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ Παρασκευαϊδη για τα 13 χρόνια κοίμησής του , όπως κάθε χρόνο.
Η 31η Ιανουαρίου είναι μια διπλή σημαντική ημερομηνία. Στις 31 Ιανουαρίου 1982 σε ηλικία μόλις 58 χρόνων εκοιμήθη ο Αξέχαστος , λαοφιλής , Άρχοντας , πολυλατρεμένος πρωτοσύγκελλος Αλέξανδρος Θεοδωρακόπουλος . Ένας άνθρωπος που υπηρέτησε επί 32 χρόνια το Μακαριστό Μητροπολίτη και κοινό μας Γέροντα Ρόδου κυρό Σπυρίδωνα Συνοδινό και τον Ευαγγελισμό , το μεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό .Αυτή την ημερομηνία 31-1-1988 , λίγους μήνες πριν την κοίμησή του , ο Μητροπολίτης Ρόδου Σπυρίδωνας Συνοδινός χειροτόνησε την ταπεινότητα μου σε Διάκονο στο Μητροπολιτικό ναό Ρόδου για να είναι , όπως είπε, ορόσημο η μνήμη του .
Συγκίνηση και ευλογία νιώσαμε γιατί όλα τα παραπάνω τα ευλόγησε με συγκίνηση και χαρά ο σεβάσμιος Γέροντας Αμφιλόχιος Τσούκος. Μας γέμισε με Θεό , ειρήνη, και δύναμη η βιβλική του μορφή .Με σπασμένη από συγκίνηση φωνή θυμήθηκε την ευγένεια , την καλοσύνη και την αιφνίδια αναχώρηση του αγαπημένου μας Μητροπολίτη Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννη Τασσιά, αγαπημένου μου και επιστήθιου φίλου.Τον αγάπησε και τον κέρδισε ο ουρανός μας είπε. Η αγαπώσα καρδία του για το ράσο και το λαό του Θεού θα είναι η παρρησία του στο δίκαιο Κριτή.Καθώς και για τις αδελφές του χωραφιού του πατρός Θεοφίλου που δέχθηκε με αγάπη , πολλούς κληρικούς και ιδιαιτέρως την ευλογημένη αδελφότητα των αγιασμένων πατέρων Αμβροσίου Πουτούκη , Γρηγορίου Κωστόπουλου , Γερασίμου Λευτεράτου και Γεωργίου Παναγιωτίδη των Μοναχών.
Αυτή την αδελφότητα και ο σεβάσμιος Γέροντάς μας Αμφιλόχιος Τσούκος αγκάλιασε με πατρική αγάπη στα Γανόχωρα από το Μάίο του 2020, χωρίς να ξέρει κανείς τα μετέπειτα της κοίμησης του Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη Τασσιά.Τους αγάπησε μέχρι τελευταίας του αναπνοής και τους υπερασπίστηκε όσο κανείς άλλος .Έτσι και οι πατέρες το ίδιο , μέχρι σήμερα , με συγκίνηση , δακρυρροούντες μνημονεύουν το σεπτό του όνομα . Αυτά είπε ο Γέροντας με συγκίνηση προσφέροντάς μου μια καλογερική βακτηρία για ευλογία.
Τέλος να επισημάνουμε ότι στο ουράνιο κριτήριο βρίσκονται ήδη σε ίδια ηλικία με διαφορά 20 ημερών οι Αρχιερείς που αγάπησαν με έργα τους αγαπητούς πατέρες και ο μέχρι κοίμησής του πολέμιος τους. Όλοι στο Μέγα του Θανάτου μυστήριον μένουμε εκστατικοί , μνημονεύουμε , λυπούμεθα , κανείς δε χαίρεται για το θάνατο κανενός αλλά και λίγο σεβασμό για επιζώντες , πονεμένους και αδικημένους Μοναχούς και πατέρες δεν βλάπτει .Ο αποθανών δεδικαίωται αλλά και ο σεβασμός στη μνήμη του είναι το πιο ωραίο μνημόσυνο!

Φανούρης Ευστράτιος
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.