Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 5 Ιουνίου.

Εορτολόγιο-Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 5 Ιουνίου: Δωρόθεος, Δωροθέα, Πλούταρχος, Κύνθια, Κυνθία, Απόλλωνας, Απόλλων, Νίκανδρος, Νικανδρία, Νίκη, Σεληνιάς, Σελήνος, Σελήνιος, Σεληνιάδα, Σεληνία, Σελήνη, Σελήνα

Γεγονότα στις 5 Ιουνίου

Σαν σήμερα 5 Ιουνίου: 1829 Η σκούνα του βρετανικού βασιλικού ναυτικού HMS Pickle αιχμαλωτίζει, κοντά στην ακτή της Κούβας, το δουλεμπορικό πλοίο Voladora.

Σαν σήμερα 5 Ιουνίου: 1833 Ο Βασιλεύς Όθων της Ελλάδας επιβαίνοντας της αγγλικής φρεγάτας “Μαδαγασκάρη” επισκέπτεται τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Ο απόηχος της επίσκεψης αυτής θα δώσει το έναυσμα για την ανακήρυξη του Αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σαν σήμερα 5 Ιουνίου: 1940 Η καναδική κυβέρνηση ανακηρύσσει παράνομους όλους τους ναζιστικούς, φασιστικούς και κομμουνιστικούς οργανισμούς και φυλακίζει όλους τους ηγέτες τους.

Σαν σήμερα 5 Ιουνίου: 1944 Οι επικεφαλής των συμμαχικών στρατευμάτων στη Γερμανία υπογράφουν το πρωτόκολλο για τη διαίρεση της Γερμανίας σε τέσσερις ζώνες και του Βερολίνου σε τέσσερις τομείς.

Σαν σήμερα 5 Ιουνίου: 1967 Αρχίζει ο αποκαλούμενος από τη διάρκειά του πόλεμος των 6 ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ από τη μία πλευρά, την Αίγυπτο, τη Συρία και την Ιορδανία από την άλλη.

Σαν σήμερα 5 Ιουνίου: 1989 Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Δημήτρης Χαλικιάς καταθέτει για την υπόθεση Κοσκωτά.

Σαν σήμερα 5 Ιουνίου: 1993 Στη Βενεζουέλα η Βουλή αναθέτει στον γερουσιαστή Ραμόν Βελάσκες την προεδρία της χώρας για τους επόμενους εννέα μήνες, στη θέση του αποπεμφθέντος Κάρλος Αντρές Πέρες, ο οποίος θα δικαστεί για διαφθορά.

Σαν σήμερα 5 Ιουνίου: 1995 Ο τρομοκράτης και συνεργάτης του Κάρλος, Γιοχάνες Βάινριχ, μεταφέρεται κάτω από δρακόντεια μέτρα στη Γερμανία από την Υεμένη, από όπου και εκδόθηκε.

Σαν σήμερα 5 Ιουνίου: 2001 Ο γερουσιαστής Τζιμ Τζέφορντς φεύγει από το κόμμα των ρεπουμπλικάνων και έτσι η ηγεσία της αμερικανικής Γερουσίας περνά στα χέρια των δημοκρατικών.

Γεννήσεις στις 5 Ιουνίου

Σαν σήμερα 5 Ιουνίου: 1878 Πάντσο Βίγια, Μεξικανός επαναστάτης

Σαν σήμερα 5 Ιουνίου: 1900 Ντένις Γκέιμπορ, Ούγγρος μηχανικός και φυσικός

Σαν σήμερα 5 Ιουνίου: 1921 Γιάννα Περσάκη, Ελληνίδα ζωγράφος

Σαν σήμερα 5 Ιουνίου: 1955 Ντίνος Κούης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Σαν σήμερα 5 Ιουνίου: 1976 Γιάννης Γιαννούλης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

Θάνατοι στις 5 Ιουνίου

Σαν σήμερα 5 Ιουνίου: 1296 Εδμόνδος Κράουτσμπακ, κόμης του Λάνκαστερ

Σαν σήμερα 5 Ιουνίου: 1688 Κωνσταντίνος Γεράκης, Έλληνας τυχοδιώκτης

Σαν σήμερα 5 Ιουνίου: 1825 Οδυσσέας Ανδρούτσος, Έλληνας αγωνιστής

Σαν σήμερα 5 Ιουνίου: 1983 Κουρτ Τανκ, Γερμανός μηχανικός αεροναυπηγικής

Σαν σήμερα 5 Ιουνίου: 2012 Αθηνόδωρος Προύσαλης, Έλληνας ηθοποιός

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.