Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 29 Φεβρουαρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο: Ο Όσιος Κασσιανός ο Ρωμαίος είναι ο πιο αδικημένος και μοναδικός άγιος, που γιορτάζει κάθε 4 χρόνια, αφού η μνήμη του τιμάται 29 Φεβρουαρίου.

Εορτολόγιο-Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 29 Φεβρουαρίου: Κασσιανός, Κασιανός, Κάσσιος, Κάσιος, Κάσσος, Κάσος

Γεννήθηκε στη Ρώμη περίπου το 360 με 365 μ.Χ., από ευσεβείς και επιφανείς γονείς. Σπούδασε φιλοσοφία, αστρονομία και μελέτησε τα συγγράμματα των Αγίων Πατέρων και την Αγία Γραφή.

Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης γράφει: «Ο Άγιος μετέβη σε πολλούς τόπους, συνανεστράφη με αγίους ανθρώπους και συγκέντρωσε στον εαυτό του τόσες αρετές, ώστε έγινε παράδειγμα και τύπος παντός είδους αρετής».

Έγραψε λόγους, οι οποίοι στάζουν κάθε λογής ωφέλεια και χάρη.

Γράφει, αναλύει, συμβουλεύει, διδάσκει πως να αποφεύγομε τους οκτώ λογισμούς της κακίας, που είναι πάθη της ψυχής. Αυτά είναι η γαστριμαργία, η πορνεία, η φιλαργυρία, η οργή, η λύπη, η ακηδία, η κενοδοξία και η υπερηφάνεια. Η λέξη πάθος παράγεται από το ρήμα πάσχω, που σημαίνει υποφέρω.

Άρα η ψυχή υποφέρει, είναι άρρωστη από αυτά τα θανάσιμα πάθη και πρέπει να ιαθεί. Χρειάζεται θεραπεία και αυτή προέρχεται από την Χάρη και το Έλεος του Θεού.

Ο ληστής κέρδισε τον Παράδεισο, όχι ως ανταμοιβή της αρετής του, αλλά από το έλεος του Θεού. (Λουκ. 23, 43).

Η τήρηση των εντολών του Κυρίου μας, η μελέτη της Αγίας Γραφής και του βίου των Αγίων, φωτίζει την ψυχή, την απελευθερώνει από τα πάθη, δέχεται στην ψυχή του τη Χάρη και την ειρήνη του Θεού και φτάνει στο λιμάνι της αγάπης Του.

Ο Όσιος Κασσιανός ο Ρωμαίος εορτή  29 Φεβρουαρίου

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Τῆς σοφίας τὸν λόγοιν Πάτερ τοὶς ἔργοις σου, ἀσκητικῶς γεωργήσας ὡς οἰκονόμος πιστός, ἀρετῶν μυσταγωγεῖς τὰ κατορθώματα, σὺ γὰρ πράξας εὐσεβῶς, ἐκδιδάσκεις ἀκριβῶς, Κασσιανὲ θεοφόρε, καὶ τῷ Σωτήρι πρεσβεύεις, ἐλεηθήναι τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.