Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Ευλαμπίου και Ευλαμπίας των αυταδέλφων και των συν αυτοίς αναιρεθέντων 200 μαρτύρων, και του Οσίου Θεοφίλου.

Εορτή του Οσίου Θεοφίλου του Ομολογητού – 10 Οκτωβρίου

Ο Άγιος Θεόφιλος ο ομολογητής ανατράφηκε με τις αυθεντικές αρχές της πίστεως, αποφεύγοντας τον πειρασμό της υποκρισίας και του ψεύδους. Σε νεαρή ηλικία επισκέφτηκε το μοναχό Στέφανο, ο οποίος του διεύρυνε τους πνευματικούς του ορίζοντες και τον δίδαξε αυθεντικό μοναχό πέρα και έξω από κάθε είδος κοσμικού φρονήματος. Με την βοήθεια των γονέων του, έκτισε μοναστήρι στο όρος Σελέντιο, όπου και μόναζε.

Την εποχή κατά την οποία βασίλευε ο εικονομάχος Λέων ο Ίσαυρος, ο Θεόφιλος άφησε το μοναστήρι του κι άρχισε να κηρύττει υπέρ της Ορθοδοξίας και να φρονηματίζει το λαό του Θεού. Γι’ αυτό το έργο του, φυλακίσθηκε στη Νίκαια και δέχτηκε ραβδισμούς και άλλα βασανιστήρια. Ο Άγιος, διατηρώντας τη φλόγα της πίστης και φέροντας τα τίμια στίγματα του μαρτυρίου, επέστρεψε στον τόπο της ασκήσεώς του, όπου και τον δέχθηκαν με τιμές οι άλλοι μοναχοί. Εκεί παρέδωσε το πνεύμα του στο Δικαιοκρίτη Κύριο.

Σημαντικά σταθερά πνευματικά εφόδια στον καθημερινό αγώνα του συνειδητού χριστιανού είναι η πίστη και η εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού, η υπομονή, η ανδρειοσύνη, η επιμονή και η αγάπη προς το Θεό και τον άνθρωπο. Τα ίδια όπλα κρατούν, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, το σύγχρονο άνθρωπο στο καθημερινό μαρτύριο της συνειδήσεως και ιδιαίτερα τους νέους που δέχονται τα περισσότερα βέλη της λεγομένης «μεταμοντέρνας» εποχής μας, σχήματα του κόσμου τούτου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.