Την Κυριακή 14 Απριλίου (Δ´ Νηστειών), πανηγύρισε η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Αναστασίας, την μνήμη του αγίου Θεωνά Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης και ανιδρυτού της Ιεράς Μονής καθώς θεωρείται ο δεύτερος κτίτορας της ο οποίος και την ανακαίνισε εκ των θεμελίων όταν ανέλαβε Ηγούμενος περί το 1522.

Της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος κατόπιν αδελφικής προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μιλήτου κ. Αποστόλου, καθηγουμένου της Ιεράς Μονής.

Πλήθος προσκυνητών προσήλθαν από νωρίς στο καθολικό της Ιεράς Μονής για να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου Θεωνά και να προσκυνήσουν τα τίμια λείψανά του λαμβάνοντας την χάρη τους.

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, Σεβ. Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, προ της απολύσεως, ευχαρίστησε με λόγους καρδιακούς για την αποδοχή της προσκλήσεως και την ιερουργία της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.

Αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων ότι ο Άγιος Θεωνάς αποτελεί τον πνευματικό σύνδεσμο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Ιεράς Μονής, αφού μετά την πλήρη ανακαίνιση της Μονής και λόγω των πολλών πνευματικών του χαρισμάτων, ανέλαβε την πνευματική καθοδήγηση του ποιμνίου της των Θεσσαλονικέων Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος, ευχαρίστησε ενθέρμως τον Σεβ. Μητροπολίτη για την ιδιαίτερη ευλογία που έλαβε να ιερουργήσει επί τη μνήμη του προκατόχου του, Αγίου Θεωνά Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης όπως επίσης τόνισε την ιδιαίτερη σημασία, ιστορική και πνευματική η παρουσία της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Αναστασίας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο την περίοδο της Ελληνικής Επαναστάσεως, την βοήθεια που παρέσχε στους αγωνιστές και επίσης στην προσφορά της στην ελληνική Παιδεία, καθώς λειτουργούσε εκεί Εκκλησιαστική Σχολή από το 1918 μέχρι το 1971.

Δεν λησμόνησε στο λόγο του ο Σεβασμιώτατος, να στρέψει το βλέμμα του και την καρδιά του στον λόγο του, στην Μεγάλη Εκκλησία, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και να μιλήσει στο εκκλησίασμα για το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος κήρυξε και αναφέρθηκε στο εκκλησίασμα για την σημερινή ευαγγελική περικοπή.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.