Εορτάζει σήμερα ολόκληρος ο Ορθόδοξος Χριστιανικός κόσμος την μεγάλη και Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, η οποία γεμίζει κάθε ανθρώπινη ψυχή με φως και χαρά, ιδιαίτερα αυτό το διάστημα που διανύουμε, καθώς παντού γύρω μας βλέπουμε και νιώθουμε την απελπισία, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα του αύριο. Και η φετινή εορτή της Μεταμορφώσεως έρχεται να μας δείξει τον αληθινό δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε και να μας δώσει κουράγιο και ελπίδα να αντιμετωπίσουμε τις όποιες δυσκολίες.

Από το ιερό Ευαγγέλιο αντλούμε πληροφορίες για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την μεγάλη αυτή εορτή. Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος αναφέρει ότι ο Κύριος λίγο πριν το Θείο Πάθος, και για την ακρίβεια σαράντα ημέρες πριν, πήρε τρεις από τους μαθητές Του, τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη και ανέβηκαν στο Όρος Θαβώρ. Εκεί ο Κύριος αξίωσε τους μαθητές Του να δούν την θεική Του δόξα, καθώς μπροστά στα μάτια τους μεταμορφώθηκε και έλαμψε το πανάγιο πρόσωπό Του σαν τον ήλιο και τα ενδύματα Του έγιναν λευκά σαν το φως. Τότε εμφανίσθηκαν οι Προφήτες Μωυσής και Ηλίας και συνομιλούσαν μαζί Του. Το θέαμα ήταν τόσο υπέρλαμπρο και θεϊκό ώστε οι τρεις μαθητές εξέφρασαν την επιθυμία να μείνουν εκεί για πάντα, ώστε να μην τελειώσει ποτέ αυτό το οποίο ζούσαν. Τότε ένα σύννεφο φωτεινό τους σκέπασε και ακούστηκε η φωνή του Θεού Πατρός να λέγει: «Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, εις τον οποίον ευαρεστούμαι. Εις Αυτόν να υπακούετε». (Ματθ.ιζ’1-7)

Οι ιεροί Πατέρες της Εκκλησίας μας, ερμηνέυοντας θεολογικά την εορτή, λέγουν ότι ο Κύριος μεταμορφώθηκε ενώπιον των μαθητών Του λίγο πριν το εκούσιο Πάθος ώστε να τους τονώσει και στηρίξει στην πίστη. Γνώριζε ο Κύριος ότι θα έρχονταν δύσκολες ώρες και η πίστη των μαθητών Του θα κλονιζόταν. Γι’αυτό επέτρεψε να δούν με τα ανθρώπινα μάτια τους λίγη από την θεϊκή Του δόξα και να πάρουν κουράγιο. Στην πραγματικότητα ο Κύριος δεν άλλαξε όψη επάνω στο Θαβώρ, αλλά επέτρεψε να δούν ποιος πραγματικά είναι. Το ίδιο συμβαίνει και στην μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας. Ο Κύριος μας έδωσε τα ιερά Μυστήρια ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι μαζί Του. Κάθε φορά που συμμετέχουμε στην Θεία Ευχαριστία, στην Θεία Λειτουργία, κάθε φορά που μεταλαμβάνουμε το Πανάγιο Σώμα και Αίμα του Κυρίου, επιτελείται μπροστά μας μία μεταμόρφωση. Και ενώ εμείς με τα αμαρτωλά μας μάτια βλέπουμε τον άρτο και τον οίνο, στην πραγματικότητα παίρνουμε μέσα μας τον Ίδιο το Θεό. Εκείνον που μεταμορφώθηκε στο Όρος Θαβώρ μπροστά στους μαθητές Του.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Η σημερινή εορτή μας καλεί να δούμε τα πράγματα διαφορετικά. Να συνειδητοποιήσουμε ότι πίσω από αυτά που βλέπουμε με τα ανθρώπινά μας μάτια υπάρχει μια άλλη αλήθεια. Η αλήθεια του Θεού. Ο Κύριος μεταμορφώθηκε τότε, και μας καλεί να μεταμορφωθούμε και εμείς σήμερα. Να αλλάξουμε ζωή και να πιστέψουμε σε Αυτόν με όλη την δύναμη της ψυχής μας. Να τον αγαπήσουμε πραγματικά και να αφιερωθούμε στην Εκκλησία Του. Να αφήσουμε στην άκρη όλα εκείνα τα μικρά και ανθρώπινα που μας κρατούν φυλακισμένους στην γη και ανέβουμε μαζί Του το Όρος Θαβώρ, που είναι η Αγία Του Εκκλησία. Και εκεί επάνω στο Θαβώρ, στην Εκκλησία, στα Άγια Μυστήρια, θα μας αξιώσει να τον δούμε και να τον ζήσουμε, να τον ανακαλύψουμε και να τον κοινωνήσουμε, αρκεί βέβαια να έχουμε πίστη αληθινή και δυνατή, που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε κάθε κίνδυνο και απειλή.

Εύχομαι σε όλους το Φως της Θείας Μεταμορφώσεως να φωτίζη τον νού, τις ψυχές και τις καρδιές μας! Καλό και ευλογημένο Δεκαπενταύγουστο!

Μετά πατρικής αγάπης και ευχών

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ Ὁ Νέας Ἰερσέης ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.