Με λαμπρότητα τιμήθηκε η Εορτή των Τριών Ιεραρχών και Διδάσκαλων Βασιλείου του Μεγάλου Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου την 29η και 30η Ιανουαρίου 2019 με τον εκκλησιασμό των μαθητών στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερέτριας.

Ετελέσθη ο Όρθρος μετά της Αρτοκλασίας η Θεία Λειτουργία την οποία ετέλεσε ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πρωτοπρεσβύτερος Θεοφάνης Παπαγεωργίου συμμετείχαν με την παρουσία τους οι διδάσκαλοι καθηγητές μαθητές και μαθήτριες από τις σχολικές μονάδες 1ο Δημοτικό Γυμνάσιο Λύκειο Νηπιαγωγείο των Εκπαιδευτηρίων του Δήμου Ερέτριας ώστε να τιμήσουν τους Προστάτες των Γραμμάτων και Διδασκάλους τους Τρείς Ιεράρχες των οποίων η μνήμη μετατέθηκε την 29η Ιανουαρίού με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον λόγο αυτό τελέσθηκε το 2ήμερο διπλός εκκλησιασμός ώστε έτσι να τιμηθούν με τις πρέπουσες ευχαριστήριες δεήσεις οι λαμπροί φωστήρες της οικουμένης να φωτίζουν και να καθοδηγούν την νεολαία στα μαθήματα ώστε να γίνουν άξιοι μιμητές των αγίων.

Τον πανηγυρικό λόγο της εορτής εκφώνησε η Καθηγήτρια – Θεολόγος του Γυμνασίου Ερέτριας κ. Βασιλική Ντόκου η οποία αναφέρθηκε αρχικά στην παιδεία των Τριών Ιεραρχών και με ξεχωριστό τρόπο στην ομιλία αναφέρθηκε στα πρόσωπα των Αγίων Τριών Φωστήρων της Εκκλησίας και Προστατών της Παιδείας συνεχίζοντας στο μήνυμα με λόγια πνευματικής οικοδομής απο την ζωή των τιμώμενων αγίων δίνοντας παράδειγμα πρός όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία να γίνουν άξιοι μιμητές τους ακόμη πρόσθεσε ότι οι Τρείς Ιεράρχες δεν υπήρξαν απλώς ποιμένες διδάσκαλοι και καθοδηγητές αλλά πολέμησαν το ψεύδος όχι απο μίσος στους αιρετικούς αλλά από αγάπη και πόθο για τήν αλήθεια.

Υπήρξαν πρώτα και κύρια άνθρωποι που πόνεσαν βαθιά τον άνθρωπο έζησαν τα έντονα πράγματα και ταυτόχρονα βίωσαν έντονα τον Θεό όχι σαν μία αφηρημένη ιδέα αλλά ως την μόνη καθαρά αλήθεια που έδινε νόημα και περιεχόμενο στην ζωή τους και χαρακτηρίζονται Οικουμενικοί Διδάσκαλοι όλης της Οικουμένης που πρόσφεραν ελεύθερα και αβίαστα χωρίς καμία επιβολή με τρόπο θεοπρεπή όχι μία ιδέα αλλά ένα τρόπο ζωής σε Ανατολή και Δύση.

Πρίν την Απόλυση ο πατήρ Θεοφάνης εξέφρασε ευχαριστίες και συνεχάρει την κ. Ντόκου για τον πλουσιοπάροχο λόγο της για τους τιμωμένους αγίους αλλά και για την αρθρόα συμμετοχή όλων των παιδιών τόσο στην θεία κοινωνία όσο και στον εκκλησιασμό ανταποδίδοντας με τις ευχές του ευχήθηκε οι τρείς ιεράρχες να καθοδηγούν τα βήματα τους να παρέχουν φώτιση και πνευματική δύναμη στα μαθήματα τους.

Ακολούθησε εόρτιο κέρασμα στους διδασκάλους και καθηγητές στο πνευματικό κέντρο του ιερού ναού μερίμνη του εφημέριου πατρός Θεοφάνους και των εθελοντριών κυριών της ενορίας.

Εις το αναλόγιο διηκόνησε την υμνολογία ο Ιεροψάλτης του Ιερού Ναού Δημήτριος Πετρογιάννης.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στην οποίαν προσήλθαν πολλοί πιστοί και ιδαίτερα μητέρες με μικρά παιδιά της τάξεως του νηπιαγωγείου τα οποία και κοινώνησαν στην συνέχεια τελέσθηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως κεκοιμημένων διδασκάλων.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.