Κυριακή της Ορθοδοξίας: Με λιτανείες εορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Εκκλησία της Αλβανίας. Με την παρουσία πιστών στους ναούς, τηρώντας βέβαια τα προληπτικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, εορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας στους ναούς της Αλβανίας.

Στον καθεδρικό ναό των Τιράνων, αλλά και του Δυρραχίου, καθώς και στις Μητροπόλεις Κορυτσάς, Μπερατίου, Αργυροκάστρου, Φίερι και Ελμπασάν, λιτανεύτηκαν οι εικόνες.

Η λιτάνευση έγινε εντός των εκκλησιών, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και περιμετρικά αυτών, όπως στο Δυρράχιο, υπό βροχή μάλιστα, αλλά και στο Μοναστήρι του αγίου Ιωάννου του Βλαδιμήρου στο Ελμπασάν.

Ο Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος ιερούργησε στο ναό του αγίου Γεωργίου της πόλης, ενώ ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος στο ναό Αγίου Αθανασίου της πόλης.

Στα κηρύγματά τους τόνισαν το θρίαμβο της Εκκλησίας μέσα στους αιώνες, που κερδήθηκε με πολλούς αγώνες και χαλκεύθηκε μέσα στη φωτιά και το μαρτύριο. Μάλιστα η Εκκλησία της Αλβανίας βίωσε στα σύγχρονα χρόνια την πορεία του διωγμού.

Να σημειωθεί ότι η Ορθοδοξία κάθε Α΄ Κυριακή των Νηστειών εορτάζει τη νίκη της κατά των ποικιλώνυμων εχθρών της. Εξωτερικών, που θέλησαν να την πνίξουν στο αίμα. Και εσωτερικών, που προσπάθησαν, ανεπιτυχώς, να θολώσουν την ορθή πίστη.

Χωρίς πάθος, χωρίς καμία διάθεση μίσους για τους διώκτες τους, με εκπληκτική καρτερία και θαυμαστό ψυχικό μεγαλείο, προχωρούσαν στο μαρτύριο οι ανυπέρβλητοι ήρωες της πίστης. Πάνω από 11 εκ. είναι οι γνωστοί μόνο μάρτυρες, που θυσιάστηκαν ως αγνοί φρουροί των ιδεωδών της Εκκλησίας του Χριστού.

Αλλοίμονο, όμως, η γενιά μας δεν φαίνεται άξια του φωτεινού αυτού παρελθόντος. Οι σημερινοί Χριστιανοί, πρέπει να ομολογήσουμε, δεν έχουμε πνευματική ζωή.

Η παγωνιά της αμαρτίας, ο λίβας του συμφέροντος έχουν κάψει κι έχουν ξηράνει τα φύτρα των ιδανικών και των σκιρτημάτων.

Δεν την προδίδουν μόνο οι αιρετικοί την πίστη, δεν την προδίδουν μόνο οι άπιστοι, την προδίδουμε και εμείς οι πιστοί, όταν ζούμε στην κοινωνία με τέτοιο τρόπο, που οι άλλοι δεν μπορούν να καταλάβουν αν πιστεύουμε ή όχι. Έχουμε συχνά μέσα μας μια πίστη ξηρή, τυπική, άψυχη, σχεδόν πεθαμένη. Περιορίζεται σε εκδηλώσεις ξέψυχες. Δεν μας κρατάει σε συναγερμό, δεν μας ηλεκτρίζει.

Ας αγωνιζόμαστε να είμαστε αληθινοί πιστοί. Μέχρι τέλους. Οι γνήσιοι Χριστιανοί δίνουν και παίρνουν. Δίνουν κόπους, αγάπη, πίστη, ιδρώτα, και αίμα ακόμη. Και παίρνουν στεφάνι…

Οι κόποι στη γη… Στον ουρανό το στεφάνι….

λιτανείες εορτή Κυριακή της Ορθοδοξίας Αλβανία 2021

λιτανείες εορτή Κυριακή της Ορθοδοξίας Αλβανία

λιτανείες εορτή Κυριακή της Ορθοδοξίας Εκκλησία Αλβανία 2021

λιτανείες εορτή Κυριακή της Ορθοδοξίας Εκκλησία Αλβανίας 2021

λιτανείες εορτή Κυριακή της Ορθοδοξίας Εκκλησίας Αλβανία

εορτή Κυριακή της Ορθοδοξίας Εκκλησία Αλβανία 2021

εορτή Κυριακή της Ορθοδοξίας Εκκλησία Αλβανία

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.