Βασιλόπιτα: Η θρησκευτική παράδοση συνδέεται με την προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου. Κατά την θρησκευτική λοιπόν παράδοση κάποτε στη Καισαρεία της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία που επίσκοπος ήταν ο Μέγας Βασίλειος ήλθε να τη καταλάβει ο Έπαρχος της Καππαδοκίας με πρόθεση να τη λεηλατήσει.

Τότε ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν ότι χρυσαφικά μπορούσαν προκειμένου να τα παραδώσει ως “λύτρα” στον επερχόμενο κατακτητή. Πράγματι συγκεντρώθηκαν πολλά τιμαλφή. Κατά την παράδοση όμως είτε επειδή μετάνιωσε ο έπαρχος, είτε (κατ΄ άλλους) εκ θαύματος ο Άγιος Μερκούριος με πλήθος Αγγέλων απομάκρυνε τον στρατό του, ο Έπαρχος απάλλαξε την πόλη από επικείμενη καταστροφή.

Προκειμένου όμως ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού.

Το γεγονός αυτό απέληξε σε διπλή χαρά από της αποφυγής της καταστροφής της πόλης και συνεχίσθηκε η παράδοση αυτή κατά τη μνήμη της ημέρας του θανάτου του (εορτή του Αγίου και Μεγάλου Βασιλείου).

Βασιλόπιτα κέικ

Υλικά

  • 300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 2 γρ. μαστίχα
  • 7 γρ. μαχλέπι
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1-2 πορτοκάλια ξύσμα
  • 2 βανίλιες ή 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 4 αυγά (200 γρ.)
  • 75 ml γάλα 3,5% λιπαρά
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση

Ο χρόνος εκτέλεσης είναι 2,5 ώρες αλλά στην ουσία η περισσότερη ώρα είναι για το ψήσιμο του κέικ.

Το πρώτο βήμα είναι να βάλεις στο μίξερ σου το βούτυρο (αφού το αφήσεις μία ωρίτσα εκτός ψυγείου) και την άχνη ζάχαρη και να τα χτυπήσεις πολύ καλά και σε σχετικά χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν. Μόλις αφρατέψουν, θα πρέπει να καθαρίσεις τα πλαϊνά από το μπωλ σου όπου θα έχει κολλήσει το βούτυρο και να συνεχίσεις το χτύπημα για ακόμη 5 λεπτάκια.

Στην συνέχεια, θα πρέπει να βάλεις στο μπλέντερ σου το μοσχοκάρυδο, την μαστίχα, το μαχλέπι, την ζάχαρη, 2 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και τις βανίλιες σου και να τα ανακατέψεις καλά. Αν επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις εκχύλισμα βανίλιας θα πρέπει να το βάλεις όταν θα αναμείξεις τα υλικά σου με το βούτυρο. Όταν λοιπόν είναι έτοιμα πρόσθεσε και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνέχισε το ανακάτεμα.

Τώρα αυτό που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις τα αυγά μέσα στο μείγμα με το βούτυρο, τα οποία θα πρέπει να τα ρίχνεις μέσα ένα ένα και να τα χτυπάς καλά. Μόλις τελειώσεις και με το τελευταίο πρόσθεσε το γάλα και ανακάτεψε ελαφρά λίγο με μια σπάτουλα.

Έπειτα, πρόσθεσε τα ξηρά υλικά που είχες στο μπλέντερ μέσα στο μπολ με το βούτυρο και ανακάτεψε τα όλα μαζί σε χαμηλή ταχύτητα, για να ομογενοποιηθούν τα υλικά σου.

Μόλις τελείωσε η διαδικασία σου, το μόνο που έμεινε είναι να βουτυρώσεις κι έπειτα να αλευρώσεις όλες τις επιφάνειες από μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με αφαιρούμενα πλαϊνά. Προθέρμανε τον φούρνο σου στους 180, βάλε το φλουρί στο κέικ και άφησε το να ψηθεί για 45 με 50 λεπτά, βάζοντας ψηλά την σχάρα για να φουσκώσει καλύτερα.

Όσο για την διακόσμηση της μπορείς να το κάνεις κλασικά με άχνη ζάχαρη ή να φτιάξεις μια γκανάζ σοκολάτας ή λευκής σοκολάτας.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.