Πάντως, φέτος, οι υποψήφιοι όπως φαίνεται από τα στοιχεία των βαθμολογικών κέντρων, πήγαν διαβασμένοι στις εξετάσεις, και αυτό αναμένεται να ανεβάσει τον γενικό μέσο όρο, άρα και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Επίσης, συγκριτικά με πέρυσι, οι υποψήφιοι με βαθμολογίες κάτω από 10 φαίνεται πως ήταν λιγότεροι φέτος, ενώ οι αριστούχοι και οι βαθμολογίες άνω του 16 κυμαίνονται στα ίδια ποσοστά. Καλύτερες επιδόσεις αναμένονται φέτος στα Μαθηματικά, αλλά και στη Φυσική και τη Βιολογία, που είναι μάθημα-«κλειδί» για τις ιατρικές σχολές και τις ανθρωπιστικές σπουδές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, φέτος, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες, πολλά παιδιά που έγραψαν πάνω από 10.000 μόρια (δηλαδή την παλαιότερη βάση) να μην μπορέσουν να κάνουν καθόλου μηχανογραφικό για τις σχολές που ενδιαφέρονται.

Η τάση ανόδου των βάσεων είναι γενική σε όλα τα επιστημονικά πεδία, ενώ σημαντική άνοδος αναμένεται, και στη Νεοελληνική Γλώσσα, την Έκθεση και την Ιστορία.

Εξάλλου, άνοδο των βάσεων σε 3 από τα 4 πεδία των πανελληνίων εξετάσεων προέβλεψε ο Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός και σύμβουλος σταδιοδρομίας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Άνοδο προέβλεψε για τις ιατρικές σχολές, που πέρυσι σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ βαθμολογίας αλλά και για τις χαμηλόβαθμες σχολές των τριών, τεσσάρων, πέντε και έξι χιλιάδων μορίων. Αυτές εκτίμησε ότι θα ανέβουν και θα πάνε για το 2ο και 4ο πεδίο τουλάχιστον στα 8.000 μόρια και για το 1ο και το 3ο, τουλάχιστον στα 9.000 μόρια.

Για τις μεσαίες στη βαθμολογία σχολές, όπως διευκρίνισε «δεν μπορούμε να ξέρουμε γιατί δεν έχουν βγει τα στατιστικά των επιδόσεων».

Φέτος είναι κρίσιμη η βαθμολογία, καθώς υπάρχει η βάση εισαγωγής που είναι ένας «κόφτης», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατηγάκης και «κάποια παιδιά δεν θα την περάσουν, άρα δεν θα έχουν και δικαίωμα υποβολής μηχανογραφικού».

Οι πρώτες εκτιμήσεις, δείχνουν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι, μένει όμως να αποτυπωθεί σε ποσοστά, ώστε να μπορέσει να γίνει η σύγκριση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Εφόσον αυξηθούν τα ποσοστά υποψηφίων σε υψηλότερες βαθμολογίες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» η άνοδος των βάσεων θεωρείται δεδομένη. Σημειώνεται ότι η περσινή χρονιά λόγω και της πανδημίας είχε το παράδοξο να αυξηθούν οι αριστούχοι σε κάποια μαθήματα αλλά παράλληλα να αυξηθούν και όσοι έγραψαν πολύ χαμηλές βαθμολογίες, κάτω από 7.000 μόρια.

Η φετινή χρονιά στιγματίστηκε ακόμα περισσότερο από την επέλαση της πανδημίας, όμως σύμφωνα με τους βαθμολογητές, τα θέματα ήταν πιο εύκολα, με αποτέλεσμα να αναμένονται καλύτερες επιδόσεις τουλάχιστον στις χαμηλές και μεσαίες βαθμολογίες, ανεβάζοντας τη βάση στις σχολές που κινούνται γύρω στα 10.000 με 13.000 μόρια.

Άγνωστο παραμένει ακόμα τι θα γίνει με τις δημοφιλείς σχολές, όπως οι Ιατρικές και οι Πολυτεχνικές, που πέρσι δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα και μεγάλη αναλογικά απώλεια μορίων σε σχέση με άλλες χρονιές.

Ανατροπές από το Μηχανογραφικό
Η μεγαλύτερη αλλαγή φέτος που θα φέρει σημαντικές ανατροπές στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου είναι η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Το νέο ακαδημαϊκό κριτήριο θα λειτουργήσει ως «κόφτης» για χιλιάδες υποψηφίους, καθώς ενώ μέχρι πέρσι με τις ίδιες επιδόσεις είχαν την ευκαιρία να εισαχθούν σε μία σχολή ή τμήμα, πλέον θα αποκλείονται εφόσον βρίσκονται κάτω από το όριο.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.